V oblasti

    Byt se stolem na zdi jako umělecká instalace | TRIIIJE arhitekte

    Tento článek si přečetlo více než 548+ uživatelů
    Architekti slovinského studia TRIIIJE proměnili starý salonní byt v moderní domov s otevřeným půdorysem, který v každém rohu nabízí originální, promyšlená a duchaplná řešení špičkové estetiky. Svým konceptem chtěli zachovat vazby s minulostí a duchem doby, ve které byt vznikl.

    Úspěšné projekty často vedou k dlouhodobé spolupráci. Andrej Mercina, Jagoda Jejčičová, Laura Mercinová, Brina Vizjaková a Primož Pavšič z architektonického studia TRIIIJE předělali byt K16 pro manželský pár se smyslem pro design a krásu, ale i sentimentalitu - vlastně lásku ke starým dobrým časům. Nyní, když se jejich rodina rozrostla, architekti již projektují jejich dům a byt tak získá nové majitele.

    interier.jpg
    Interiéry studia TRIIIJE jsou luxusní a bohaté svými barvami, texturami a vzory. Jsou minimalistické z hlediska zásahů do prostředí, ale také inovativní z hlediska funkčnosti.

    Touha manželského páru po otevřeném plynulém prostoru vhodném pro moderní způsob bydlení představovala pro architekty zajímavou výzvu. Byt měl před rekonstrukcí klasický půdorys staroměstského salonního bytu s přechodovými místnostmi a dlouhými chodbami.

    01.jpg
    Půdorys bytu po rekonstrukci; zdroj: architektonické studio TRIIIJE

    Kruhová cesta bytem

    Místo konvenčního řešení a vybourání celých zdí architekti jen seřízli příčky po obvodu bytu. Zachovali tak funkce příček a ochranu před zemětřesením a vytvořili kruhovou cestu, která spojuje všechny části bytu.

    „Funkční kruhový a ambientně proměnlivý půdorys s opakováním místností a otvorů poskytuje zvláštní zážitek z bytu. Jak se pohybujete z místnosti do místnosti, nábytek a vybavení vás vrací v čase." TRIIIJE arhitekti

    Promyšleně umístěné otvory umožňují dlouhý výhled skrz celý 15 metrů dlouhý byt a zároveň otevírají cestu přirozenému osvětlení hluboko do velkého otevřeného prostoru. Postupně prostupuje různé části bytu: koupelnu a úložný prostor, kuchyň, servisní část, toaletu, obývací pokoj s jídelnou a ložnici.

    02.jpg
    Promyšleně umístěné otvory umožňují nerušený výhled, který se táhne skrz 15 metrů dlouhý byt, a zároveň otevírají cestu světlu ze všech oken hluboko do prostoru

    Měděná trubka jako koupelnový radiátor

    Základem bytu jsou bílé stěny a restaurované masivní dubové parkety, kladené do vzoru rybí kosti. Ke grafickému a texturnímu zkrášlení interiéru přispívá povrchová úprava připomínající styl tzv. loftů s holými cihlami, pohledovým betonem a kontrastními akcenty černých dveří, stropních a nástěnných svítidel a masivního dubového nábytku.

    Na každém kroku na cestě, která se vine prostorem, jsou jedinečná a inovativní designová řešení. Vynikajícím příkladem je koupelnový radiátor. K povrchovému potrubnímu vytápění architekti jednoduše přidali dlouhou smyčku z měděné trubky, aby vytopila místnost, navíc je možné na ní sušit mokrý ručník.

    03.jpg
    Koupelna s inovativním radiátorem - smyčkou z měděné trubky

    Jídelní stůl na zeď

    Velký jídelní stůl je vyroben tak, aby se dal po skončení večeře snadno rozložit a jeho části (kovové podpěry a tři dřevěné desky) zavěsit na stěnu. Ve svém „volném čase“ mají funkci umělecké instalace. Stůl Quadra - se svolením designéra - vyrobili majitelé sami podle návrhů Luise Arrivillaga.

    04.jpg
    Stůl Quadra, který navrhl Luis Arrivillago
    05.jpg
    Jídelní stůl je vyroben tak, aby se dal snadno rozložit...
    06.jpg
     ...jeho části (kovové podpěry a tři dřevěné desky) jsou zavěšeny na stěně jako umělecká instalace

    Nostalgie a opětovné použití

    Na stěnách visí další umělecká díla, dekorativní prvky, velké kulaté zrcadlo, a dokonce i jelení parohy. Vyniká především tandem uměleckých děl umístěných tak, aby představovaly dialog: obraz Natale Sansone a modrá nástěnná plastika od architekta Andreje Merciny. Na její stavbu použil hliněné glazované cihly ze zbouraných kamen v ložnici.

    07.jpg
    Ke grafickému a texturnímu zkrášlení interiéru přispívá povrchová úprava připomínající styl loftů (obnažená cihla, beton), kontrastním akcentem je černá: dveře, stropní a nástěnná svítidla a řada dalších detailů
    08.jpg
    Cesta, která se vine bytem, vede přes různá prostředí a časová období

    Příběh nostalgie a opětovného použití pokračuje promyšleně umístěnými starožitnými kusy nábytku, jako jsou legendární křesla Lupin a Rex Kralj, sada starých dřevěných divadelních židlí a restaurovaná čalouněná starožitná pohovka. Zpracován byl i starý řeznický pařez, ze kterého byl vyroben pult.

    09.jpg
    Jedinečná a inovativní designová řešení se odhalují na každém kroku tohoto bytu

    Byt jako série příběhů

    Interiéry studia TRIIIJA jsou rozpoznatelné svým výjimečným eklekticismem a poetikou. Jsou vskutku individuální a v každém ohledu jedinečné. Díky barvám, texturám a vzorům působí luxusně, minimalisticky, pokud jde o zásahy do prostředí, a rozhodně jsou velmi inovativní z hlediska funkčnosti.

    Nový vzhled salonního bytu K16 připomíná korálový náhrdelník. Příběhy z různých časových období, od vzniku bytu ve dvacátých letech minulého století až po dnešek, jsou navlečeny jako perly na červenou nit, vlastně na kruhovou cestu, která spojuje všechny místnosti.

     

    Název projektu: Byt K16
    Plán interiéru a osvětlení: TRIIIJE arhitekte: Andrej Mercina, Jagoda Jejčičová Laura Mercinová, Brina Vizjaková, Primož Pavšič
    Fotografie: Matevž Paternoster
    Místo: Lublaň, Slovinsko
    Rok plánování: 2014
    Rok realizace: 2015
    Obytná plocha: 78 m2
    548
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena