V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Výška kuchyňské linky

    Tento článek si přečetlo více než 1196+ uživatelů
    Kuchyně je místo v domě, kde trávíme obrovské množství času. Připravujeme zde rodinné obědy, pohoštění pro přátele nebo svačiny pro děti. Zvláštní pozornost při plánování a vybavování kuchyně je třeba věnovat ergonomii. Existují přesně definované a vyzkoušené standardy výšky pracovní desky, které by měly vyhovovat co největšímu počtu lidí.
    Odborný článek 1196
    Vyska pultu
    Máme 446 realizátorů v oblasti Kuchyňské desky:

    1. Je výška kuchyňské linky opravdu tak důležitá?

    Pravděpodobně jste se při plánování kuchyně setkali s kuchyňskou pracovní deskou, s určováním její nejlepší polohy, a tím i její výšky. Ideální výška pultu je jedinečnou designovou výzvou, protože musí být přístupná a stejně praktická pro každého, kdo na ní bude pracovat. Na základě dlouholetých zkušeností a výzkumů za účelem stanovení norem se dospělo k závěru, že optimální výška kuchyňské linky je cca 90 cm.

    Nevhodná výška kuchyňské linky je nejen nepohodlná při práci, ale vede k nepohodlné a nepřirozené poloze těla, která může způsobovat dlouhodobé bolesti zad či krku. 

    2. Výška kuchyňské linky / ergonomie

    2.1. Co je ergonomie?

    Ergonomie je o obor zabývající se optimalizací potřeb člověka v pracovním prostředí a v jeho pracovních podmínkách. Správné ergonomické provedení předchází úrazům v důsledku opakování stejných pohybů, které mohou postupem času vést k rozvoji určitých problémů, až chronických onemocnění, jako u některých nemocí z povolání. Cíl a účel ergonomie je dvojí: chránit zdraví a zvyšovat produktivitu.

    2.2. Výška kuchyňské linky

    S ergonomií souvisí i výška kuchyňské linky, protože jen pokud je určena dobře, umožňuje pohodlnou a snadnou práci v kuchyni. Nedostatečná výška kuchyňské linky nutí člověka k nepřirozené, prohnuté šíji a shrbeným zádům; vysocí lidé se navíc při používání kuchyňské linky musí doslova ohýbat, což vede k zakřivení páteře a vzniku bolesti. Na druhou stranu příliš vysoký pult znemožňuje běžnou práci a snižuje viditelnost u osob menší postavy a dětí.

    Výška kuchyňské linky musí být ergonomicky přizpůsobena člověku a umožnit mu co nejpohodlnější a nejefektivnější práci.
    Neodpovídající výška kuchyňské linky může způsobovat bolesti zad, krku, a dokonce i dlouhodobé zdravotní problémy
    Neodpovídající výška kuchyňské linky může způsobovat bolesti zad, krku, a dokonce i dlouhodobé zdravotní problémy

    3. Výška pultu je variabilní

    3.1. Výška pultu kdysi

    Před desítkami let byli lidé v průměru o dost nižší než dnes. Pomalé, ale plynulé změny průměrné výšky ovlivnily také design nábytku; designéři upravili rozměry podle nově zavedených norem a zásad ergonomie tak, aby i větší lidé mohli co nejpohodlněji využívat jakoukoli část nábytku a prvků v domácnosti.

    Jestliže před pár desítkami let byla průměrná výška židle 42-43 cm, dnes je to 45-46 cm. Nábytkářský průmysl se přizpůsobuje změnám tělesné stavby člověka.

    V posledních letech se mění i výška kuchyňské linky. Před desítkami let byla standardní výška pracovní plochy 85-87 cm, ale dnes už pracovní desky pod 90 cm prakticky nejsou k dispozici. Pracovní desky vysoké 91 nebo dokonce 92 cm nabízí stále více prodejců.

    3.2. Výška kuchyňské linky a zeměpisná šířka

    Asiaté jsou nižší než Evropané nebo Američané, čemuž se přizpůsobuje i kuchyňská linka. Asijské standardy jsou obecně přizpůsobené průměrné výšce tamních lidí. Výška kuchyňské linky se tedy liší nejen v čase, ale i v závislosti na geografické oblasti. Ve Skandinávii a na Balkáně se tak setkáme s nejvýše postavenými kuchyňskými deskami na světě.

    Výšku kuchyňské linky lze přizpůsobit podle výšky, ale i vozíčkářům
    Výšku kuchyňské linky lze přizpůsobit podle výšky, ale i vozíčkářům

    4. Ideální výška kuchyňské linky

    Ideální výška kuchyňské linky je mezi 90 a 92 cm. To je standard, který vám nabídnou všichni prodejci kuchyňského nábytku - nejběžnější výška pracovní desky je 90 cm, i když je pravda, že v posledních letech přibývá těch, které mají 91 a 92 cm. Tento standard vyhovuje 90% lidí, což znamená, že jde o nejbezpečnější volbu. Mějte však na paměti, že se výška pultu může snadno uzpůsobit, pokud to potřebujete. Ještě jednodušší to je, pokud kuchyni vyrábí truhlář na míru.

    Zvláštní výzvou jsou rodinní příslušníci různého věku a tělesné stavby, protože je téměř nemožné nastavit pult tak, aby vyhovoval každému. V tom případě platí pravidlo, že se výška přizpůsobuje nižší osobě nebo té, která bude pracovní desku nejvíce využívat.

    Člověk vysoký 190 cm potřebuje pult ve výšce 92 cm. Pro člověka vysokého 155 cm by bylo vhodnější 87 cm. Optimální výšky dosáhnete vzpřímeným postojem s paží ohnutou v lokti; 10-15 cm by se mělo odečíst od vzdálenosti měřené od podlahy k vrcholu lokte a získaný výsledek je výška, která je považována za optimální.

    5. Ideální výška kuchyňské linky - specifika ve výpočtu

    Poměr délky paží a tělesné výšky není u všech lidí stejný. Toto měřítko tak není vždy tím nejlepším vodítkem pro výpočet výšky kuchyňské linky. Pokud si chcete usnadnit práci v kuchyni, můžete si kromě výšky plochy pro přípravu jídla upravit i výšku varné desky a dřezu. Při instalaci dřezu se doporučuje, aby okraj byl o 10 mm vyšší než pracovní plocha. Pokud vyrábíte kuchyň s bezbariérovým přístupem pro vozíčkáře, vězte, že ideální výška pracovní desky bude 72-75 cm.

    Pokud se rozhodnete pro kuchyňskou linku, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele a řemeslníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1196
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyňské desky?

    Máme 446 realizátorů v oblasti Kuchyňské desky:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 446 realizátorů v oblasti Kuchyňské desky
    9.1
    0

    Tomáš Přikryl


    9.9
    0

    FOIT-kamenictví spol. s r.o.


    9.2
    0

    Truhlářství Svoboda


    9.7
    0

    DELFI spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena