V oblasti

    Vikýř a střešní okno

    Tento článek si přečetlo více než 6961+ uživatelů
    Vikýř nebo střešní okno jsou prvky, které se používají k osvětlení podkroví v místě, kde výška parapetní stěny znemožňuje instalaci klasického okna. Instalace vikýře nebo střešního okna musí být pečlivě naplánována a profesionálně provedena, aby později nebylo nutné instalovat dodatečné osvětlení. Vikýř je součástí podkroví a v zásadě má vlastní okénka a střechu. Střešní okno je plně integrováno do střešní konstrukce, a proto nepůsobí jako prvek, který „vyčnívá“ nad dům. K tomuto tématu jsme připravili několik důležitých informací, které vám pomohou se rozhodnout.
    Odborný článek 6961
    vikyr
    Máme 399 realizátorů v oblasti Střešní okna:

    1. Vikýř

    1.1. Výhody

    Jednou z klíčových výhod vikýře je větší prostor na úkor nižšího sklonu střechy, čímž se dosáhne větší funkčnosti díky zvednutí klenby. Zabudováním vikýře jistě dosáhnete toho, že váš domov bude vypadat originálně a zajímavě a zároveň bude prostor v něm světlejší.

    1.2. Slabé stránky

    Hlavní slabinou vikýře, ve srovnání se střešním oknem, se zdá být, že do prostoru dopadá mnohem méně denního světla. Důvod spočívá v nově vytvořené rozlomenosti rohů, tedy slabší refrakci. Stává se také, že během instalace horní hrana vikýře není zcela rovnoběžná s rovinou střechy. Instalace žaluzií a sítí proti komárům je možná pouze zvenčí a vzhledem k většímu počtu spojů a přesahů se zvyšuje možnost průniku vody, zejména v případě neodborné konstrukce. U vikýře je velmi důležité zajistit větrání přes tepelnou izolaci, což automaticky zvyšuje cenu projektu.

    2. Výroba vikýře

    Při instalaci vikýře je nutné zasáhnout více do konstrukce střechy. Poté je nutno přebudovat zasaženou část střechy, postavit vikýř, jeho okna a stříšku. Může být sedlová, oblouková, pultová, valbová...  Vikýř je prakticky „malý dům“, a proto musí být proveden stejným způsobem, tepelná izolace musí být kvalitní a bez tzv. tepelných mostů. Pro toto vše doporučujeme vždy nechat konstrukci na odbornících.

    Vikýř otevírá cestu ke světlu a poskytuje krásný výhled
    Vikýř otevírá cestu ke světlu a poskytuje krásný výhled

    2.1. Je pro vikýř nutné stavební povolení?

    Pro vikýř musíte mít stavební povolení, protože se jedná o konkrétní zásah do střešní konstrukce, který mění vzhled domu a případně může ohrozit jeho bezpečnost. Pokud žijete v budově s vícero byty, bude vyžadován souhlas ostatních vlastníků. Pokud se jedná o kulturní památku, bude vyžadováno povolení Národního památkového ústavu.

    2.2. Izolace vikýře a volba skla

    Kolem vikýře by měla být umístěna odpovídající tepelná izolace o tloušťce 20 cm, která se doporučuje také pro fasády, zatímco stříška vikýře by měla mít izolaci 40 cm, tj. stejnou jako zbytek střechy. Při instalaci je třeba dbát na nepropustnost (parozábranu), maximální ochranu před srážkami a nerušenou cirkulaci vzduchu nad tepelně izolační vrstvou.

    2.3. Okénka pro vikýř

    Stejně jako u střešních oken, i zde máte velký výběr materiálů (dřevo, PVC, hliník). Materiály jsou tedy stejné, ale bylo by nejlepší instalovat je podle energeticky nejúčinnější normy RAL. Můžete nainstalovat fixní nebo neotvíravé okno, sklopné, otočné, vyklápěcí, posuvné...

    3. Jaké jsou ceny vikýřů?

    Cena vikýřů je určitě vyšší než cena střešních oken. Začíná na přibližně 24.000Kč a může dosáhnout až 60.000Kč, v závislosti na velikosti, tvaru a použitých materiálech.

    4. Střešní okno

    4.1. Výhody

    Hlavní výhodou střešního okna je jistě spousta přirozeného světla a tepla v prostoru (až 30%) a je možné kombinovat jich několik najednou, což poskytuje ještě lepší osvětlení. Střešní okno umožňuje snadnější větrání, opticky zvětšuje místnost, je na střeše méně nápadné než vikýř a rozhodně přispívá k lepšímu estetickému dojmu.

    4.2. Nevýhody

    Mezi slabiny střešního okna patří možné pronikání vody ze střechy, ke kterému může dojít v případě neodborné montáže a relativně omezeného výhledu (pokud se nejedná o panoramatické okno).

    5. Montáž střešního okna

    Instalace střešního okna je jistě jednodušší než stavba vikýře, i když je velmi důležité, aby obojí provedl zkušený a zručný řemeslník. Pro stoprocentní vodotěsnost je nutné, aby samotné okno bylo utěsněno tak, aby odpovídalo stávající střešní krytině; další důležitá věc je nepropustnost obou fólií (zablokování průchodu páry dole a parozábrany výše), stejně jako vnitřní úprava špalet - tepelná izolace musí mít stejnou tloušťku jako zbytek střechy. Takový postup není možný, pokud je střešní okno umístěno mezi střešní krokve; v tomto případě jsou instalovány speciální doplňkové prvky, které umožňují nerušené větrání střechy.

    Na rozdíl od vikýře okno neumožňuje více prostoru, ale zato propouští více světla
    Na rozdíl od vikýře okno neumožňuje více prostoru, ale zato propouští více světla

    5.1. Stavební povolení

    Pro instalaci střešního okna, na rozdíl od vikýře, není nutné stavební povolení.

    5.2. Izolace a sklo

    Často se doporučuje instalovat okna s lepeným vnitřním sklem. Tento druh skla se neroztříští na stovky ostrých kousků, ale po prasknutí zůstane na místě, takže je mnohem bezpečnější. Izolace je umístěna přes vnitřní obložení střešního okna (špalety) - spodní svislé a horní vodorovné. Vždy se doporučuje použít speciální instalační sadu. Tato sada se skládá z izolačního rámu, sekundárního pláště a parozábrany.

    5.3. Způsob otevírání

    Střešní okna se otevírají několika způsoby. Mohou se tak otevírat manuálně nebo elektricky. Klasické se nazývá otevírání okna s klikou na horní straně a s panty uprostřed rámu . Existuje také panoramatický způsob otevírání, kde se klika nachází na spodní straně. Panoramatické okno poskytuje lepší výhled a je vhodnější pro střechy s nižším sklonem.

    5.4. Dřevěná, PVC nebo hliníková střešní okna?

    Pokud jde o materiál - můžete si vybrat PVC, dřevo a hliník, stejně jako kombinaci těchto materiálů. PVC je považováno za nejlevnější variantu, následuje dřevo a poté nejdražší hliník. Vnější ochrana z hliníku, mědi nebo zinku zaručuje větší odolnost střešního okna. Vnitřek ze dřeva pak dodá interiéru pocit tepla a útulnosti.

    6. Střešní okna - cena

    Kolik stojí střešní okna? Okna jsou určitě levnější než vikýř. Na klasické střešní okno z PVC, jehož vnitřní části jsou dřevěné a mají tvrzené sklo, je třeba vyčlenit asi 6500Kč. Cena panoramatického PVC okna s dřevěnými vnitřními částmi a standardním bezpečnostním sklem se pohybuje kolem 12.000Kč. Samozřejmě vždy existují ještě dražší varianty, které mohou přesahovat několikanásobek této ceny.

    Pokud se rozhodnete pro vikýř nebo okno, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 6961
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Střešní okna?

    Máme 399 realizátorů v oblasti Střešní okna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 399 realizátorů v oblasti Střešní okna
    9.5
    0

    Jiří Boháč


    9.6
    0

    Střechy ŠIKULA


    9.2
    0

    Střechy JM


    9.5
    0

    Střechy M&J Mikina


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena