V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Domácí výtahy a jejich ceny

    Tento článek si přečetlo více než 10680+ uživatelů
    Výtahy již nějakou dobu nejsou určeny výhradně pro vícepodlažní obytné a veřejné budovy, ale i pro soukromé domy. Výtah (podobně jako schodiště) umožňují pohodlný pohyb mezi patry. Účelem výtahu v rodinném domě je také větší a snadnější mobilita a lidé se pro jeho instalaci rozhodují především ze zdravotních důvodů, i když to mohou udělat pro větší pohodlí, nebo kvůli estetické hodnotě výtahu.
    Odborný článek 10680
    oblíbený
    vytah
    Máme 27 realizátorů v oblasti Výtah:

    1. Standardní rozměry domácích výtahů

    Jak dostat výtah do rodinného domu? Ideálním řešením je myslet na něj ještě ve fázi plánování a navrhování. Projektant se tak nejsnáze rozhodne, jaký typ a velikost zvolit. Jeho základní funkcí, díky které je výtah často pořizován, je přeprava osob na invalidním vozíku. To také určuje základní standardy, které se budou uplatňovat. Kabina tak musí být minimálně 80 cm široká, 120 cm dlouhá a obvyklá výška je 210 cm; dveře mají v tomto případě 80 cm. Menší rozměry se nedoporučují, protože výtah bude nepoužitelný pro mnohé účely, jako je přeprava nábytku.

    Pro takový výtah je potřeba mít vhodnou šachtu, jejíž rozměry by měly být 125x130 cm, přičemž tloušťka stěn závisí na typu konstrukce (může být cca 20 cm i méně, zejména jde-li o ocelovou konstrukci). Při projektování výtahu je třeba zajistit jámu, která je 10 cm pod úrovní nejnižšího bodu spodního podlaží, přičemž výška posledního podlaží je 280 cm od podlahy poslední stanice.

    2. Typy domácích výtahů

    Všechny domácí výtahy lze ve skutečnosti rozdělit do tří typů: hydraulické, trakční (lanové) a pneumatické (vakuové). Každý z těchto typů má své výhody a nevýhody. Hydraulický výtah zabírá hodně místa, a to především díky instalaci mechanického zařízení, které jej pohání. Co se týče trakčního výtahu, pro jeho fungování není potřeba speciální strojovna, protože jeho kabina je vyrovnávána protizávažím. Pohonné zařízení je umístěno nad výtahem, takže na tomto místě bude zapotřebí další prostor. Třetím typem jsou pneumatické výtahy, které pracují s pomocí tlaku vzduchu. Skládají se ze dvou polykarbonátových trubek. Výhodou pneumatického výtahu je, že nepotřebuje další prostor pro instalaci pohonného systému, takže je nejvhodnější pro již existující objekty. Výtah je poháněn pneumatickým mechanismem umístěným ve skříňce, jejíž výška je pouhých 30 cm.

    3. Instalace domácího výtahu

    Faktem je, že instalace nebo modernizace výtahu ve staré budově je náročnější než instalace v novostavbě. Výtah, který je navržen spolu se zbytkem budovy je projektován tím nejúčelnějším způsobem, ve vztahu ke všem dalším požadavkům a možnostem. V případech, kdy je výtah instalován v již stávajícím objektu, platí nepsané pravidlo, že nejlepším řešením jsou nejmenší výtahy. V některých případech bude dokonce nutné rozbít podlahové desky. Tento typ práce bude vyžadovat i stavební povolení, neboť bude mít vliv na statiku a bezpečnost celé budovy.

    3.1. Co když v domě není místo pro klec?

    Pokud prostor v domě nesplňuje ani minimální technické požadavky, je jediným možným řešením umístění klece na vnější stranu budovy, tedy na fasádu. Poté se z vnější strany na fasádě udělá otvor pro dveře výtahu. Slabina této instalace výtahové šachty na vnější straně budovy je především estetická, protože ovlivňuje vzhled celé budovy a jejího okolí, ale výhoda je poněkud výraznější - statika a architektura domu zůstávají nedotčeny. Pravda, montáž výtahu vyžaduje určité zednické práce a uzavření vzniklých tepelných mostů. Kabina je většinou vyrobena z kovové konstrukce, i když je možné jí postavit na přání zákazníka i z jiných materiálů.

    4. Cena domácích výtahů

    Vyplatí se vám tato investice? Existence výtahu pro nemovitost sice zvedá tržní cenu, ale na druhou stranu jsou vyšší náklady na samotnou stavbu. Cena samotného výtahu se odvíjí od počtu pater, typu konstrukce, materiálů, rozměrů a samozřejmě od dodavatele. Jako příklad si uveďme, že cena průměrného výtahu pro 2 stanice je 220.000Kč a cena montáže dalších 40.000. Opravdu je to jen orientační cena, neboť závisí na spoustě faktorů jako je typ dveří, komunikačního systému a pohonu. Vzhledem k tomu, že se jedná o specifický typ výtahu, který se musí přizpůsobit bytovému domu, je pro tuto část práce nejlepší ihned kontaktovat firmu zabývající se montáží, která při výjezdu do terénu podá nejpřesnější informace a doporučí vám nejvhodnější řešení.

    Klasický domácí výtah
    Klasický domácí výtah

    Pokud se rozhodnete pro instalaci výtahu, můžete nás kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 10680
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Výtah?

    Máme 27 realizátorů v oblasti Výtah:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 27 realizátorů v oblasti Výtah
    9.4
    0

    V H L, s.r.o.


    9.6
    0

    V a N CL s.r.o.


    10
    0

    MP Lifts s. r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena