V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Odvodnění kolem domu - cena potrubí a správné provedení

    Tento článek si přečetlo více než 5985+ uživatelů
    Odvodnění / drenáž kolem domu slouží k odvádění vody z objektu. Používá pro ta místa, kde se shromažďuje dešťová voda, podzemní voda nebo je terén zkrátka méně porézní (a proto se v něm zdržuje vlhkost). Drenáž slouží zejména k ochraně základů a proto je její provedení extrémně důležité.
    Odborný článek 5985
    drenaz prurez
    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce:

    1. Instalace drenáže

    Správná instalace drenážního systému začíná vyhloubením drenážního žlabu kolem celého objektu, který bude sloužit k odvádění dešťové vody z domu. Odvodňovací žlab musí být hlubší než spodní okraj základové desky. Když je žlab vyhlouben, nasype se do něj granulát nebo frakce kameniva a přes ně se položí geotextilie. Drenážní trubky jsou umístěny přes geotextilii pod určitým úhlem. Drenážní vrstva granulátu je obvykle vyplněna v tloušťce 15 - 20 cm. Geotextilie znemožňují, aby se zemina dostala do podkladu nebo potrubí. Drenážní potrubí se obvykle instaluje maximálně 1 m od nosných stěn domu. Trubky se nakonec nasypou štěrkem nebo kamínky.

    Tyto trubky jsou vždy vyrobeny z PVC nebo PE materiálu o průměru 5-20 cm v závislosti na objektu a množství vody, kterou je potřeba vypustit. Nejdůležitější součástí drenážního systému každého domu jsou revizní šachty, které bývají umístěny na každém rohu domu. Po dokončení a připojení drenážního systému bude voda z domu bez překážek odtékat přirozeným spádem do kanalizace nebo nádrže.

    Odvodnění lze zřídit i kolem stávající budovy, a přestože je pracovní postup zcela stejný, bude dražší. Při práci kolem hotového domu totiž musíte znovu kopat, a nejprve odstranit vše, co vám stojí v cestě: zeleň, beton, zpevněné cesty a podobně. Následuje vyhloubení drenážního žlabu, jehož hloubka závisí na výšce základu.

    Všechny předpoklady a správné provedení odvodnění v okolí domu jsou upraveny stavebními předpisy, které odpovídají DIN 4095 (německá norma, která určuje provedení a rozměry odvodňovacích systémů).

    Odvodňovací systém kolem celého domu musí být v nepřerušeném kruhu
    Odvodňovací systém kolem celého domu musí být v nepřerušeném kruhu

    2. Drenážní frakce

    Pro tyto práce se obvykle používá granulace o velikosti 1,5 - 10 cm. Nejlepší je říční štěrk, protože je zaoblený, takže mezi oblázky je mezera, která stačí akorát na to, aby jí dešťová voda prosakovala. Drobný zhutněný materiál často způsobuje ucpání, které může vést k pronikání vody do objektu.

    3. Jaké typy drenážních trubek existují?

    V drenážním systému pro dům rozlišujeme potrubí jednovrstvé a dvouvrstvé.

    3.1. Jednovrstvé ohebné drenážní trubky

    Jednovrstvé vlnité trubky jsou zcela kulaté a vyrábí se v průměrech 50, 65, 80, 100, 125, 160 a 200 mm. Protože jsou ohebné, prodávají se ve svitcích o délce 50 až 200 m. Přesná délka se určuje dle potřeb zákazníka.

    Jednovrstvé drenážní trubky jsou žebrované, což jim dodává větší tvrdost, odolnost a pružnost. Hmotnost trubek v poměru k jejich délce je minimální, protože navinutá trubka (200 m dlouhá / 50 mm v průměru) váží pouze 30 - 35 kg.

    3.2. Jednovrstvé neohebné drenážní trubky

    U jednovrstvých neohebných drenážních trubek je důležitý jejich specifický tvar. Jejich profil je jako tunel, tj. že jejich horní polovina je kulatá a spodní lichoběžníková. Okraj trubky má podélně vytvořené drážky a příčné zářezy, které jsou seskupeny po čtyřech.

    Tyto podélné drážky na okraji potrubí slouží k tomu, aby jimi mohla protékat voda, která prochází drenážní vrstvou a odtéká do příčných zářezů, kterými vstupuje do potrubí a odtéká lichoběžníkovým plochým dnem potrubí.

    3.3. Dvouvrstvé drenážní trubky

    Dvouvrstvé drenážní trubky jsou složeny ze dvou vrstev - hladké na vnitřní straně a žebrované na vnější. Hladká vnitřní strana umožňuje lepší proudění vody, protože se v potrubí nemá kde zdržovat. Takové potrubí se používá hlavně k odvádění velkého množství vody z velkých ploch.

    Tento typ trubek se tak často se používá pro odvodnění komunikací, velkých ploch a dopravních zařízení jako jsou tunely, náspy, křižovatky, železnice, přistávací dráhy a podobně. Dvouvrstvé drenážní trubky jsou vyrobeny z polyetylenu s vysokou hustotou (PE-HD).

    Průřez odvodňovacího systému kolem domu
    Průřez odvodňovacího systému kolem domu

    4. Odvodňovací systém - cena

    Kolik stojí drenáž kolem domu? Cena odvodňovacího systému se odvíjí od velikosti objektu, složitosti a rozsahu terénu a prací, druhu a množství použitého materiálu apod.

    Cena drenážního systému pro průměrný dům se pohybuje mezi 500 a 700 Kč/m včetně materiálu a práce.

    Pokud se rozhodnete provést odvodnění domu nebo chalupy, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy, se kterými spolupracujeme a které na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 5985
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zemní a výkopové práce?

    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 756 realizátorů v oblasti Zemní a výkopové práce
    8.8
    0

    DMbagr


    9.2
    0

    MANcz s.r.o.


    9.4
    0

    BETON-MAK s.r.o.


    9.5
    0

    L - B stavební s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena