V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Balkonové dveře - cena, typy a rozměry

    Tento článek si přečetlo více než 4910+ uživatelů
    Balkonové dveře současně oddělují a propojují vnější a vnitřní prostor. Pokud je to možné, zkuste je nainstalovat na slunné straně obývacího pokoje, aby mohly propouštět co nejvíce světla a tepla. Kromě energie přinášejí balkonové dveře široký výhled a spojení s bezprostředním okolím. Jsou totiž zároveň přímým průchodem na balkon nebo terasu. Jaké dveře zvolit? Jednokřídlé, dvoukřídlé, vícekřídlé, plastové, dřevěné nebo hliníkové? Rozměry dveří jsou určeny velikostí místnosti - aby do prostoru pronikalo co nejvíce denního světla a nebylo narušeno vaše soukromí. Balkónové dveře se liší podle způsobu otevírání, materiálu, instalace a účelu. V následujícím textu vysvětlíme vše, co potřebujete o těchto dveřích vědět.
    Odborný článek 4910
    balkonska vrata
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    1. Druhy balkonových dveří

    1.1. Pevné (neotvíravé) balkonové dveře

    Pevné dveře jsou zvláštním typem, který do této skupiny patří pouze kvůli svým rozměrům. Nemají jednu z hlavních charakteristik dveří, a to je otevírací křídlo. Jsou umístěny tam, kde není potřeba větrat a procházet, ale pouze propouštět denní světlo.

    1.2. Jednokřídlé balkonové dveře

    Toto je nejběžnější typ balkonových dveří. Jednokřídlé dveře mají nejnižší počet míst úniku vzduchu. Energetické ztráty při vytápění nebo chlazení jsou minimální. Křídlo balkonových dveří se dá otevírat dvěma způsoby: na boku (v celé šířce), nebo „na větračku“. Jednokřídlé balkonové dveře mohou mít navíc světlík nahoře nebo na boku a lze je také otevřít „na větračku“. Tyto dveře mají zpravidla rozměry 100x210cm.

    1.3. Dvoukřídlé balkonové dveře

    Dvoukřídlé balkonové dveře jsou vzhledem ke svým rozměrům umístěny tam, kde je prostor o něco větší a je možné plně otevřít obě křídla. Ve srovnání s jednokřídlovými dveřmi nejsou dvoukřídlé dveře zcela nepropustné, takže ztráty při vytápění a chlazení jsou o něco vyšší. Jejich rozměry jsou většinou 200x210 cm.

    1.3.1. Dvoukřídlé balkonové dveře se středovým sloupkem

    Dvoukřídlé balkonové dveře se zabudovaným středovým sloupkem umožňují otevírat a zavírat obě křídla jednotlivě, klasickým způsobem nebo „na větračku“. Maximální rozměry těchto dveří jsou 250x220cm.

    1.3.2. Dvoukřídlé balkonové dveře bez středového sloupku

    Dvoukřídlé balkonové dveře bez sloupku jsou konstruované takovým způsobem, že obě křídla lze otevírat a zavírat vodorovně, ale pouze jedno z nich lze otevřít „na větračku“. Maximální rozměry těchto dveří jsou 200 x 220 cm. Jsou nejčastěji používaným typem dvoukřídlých dveří.

    Dvoukřídlé balkonové dveře bez středového sloupku
    Dvoukřídlé balkonové dveře bez středového sloupku

    1.4. Posuvné balkonové dveře nebo panoramatická stěna

    Tyto dva produkty jsou téměř totožné. Jsou vždy větší než standardní dveře, a proto mohou být i stěnou.

    1.4.1. Pohyblivě-posuvná panoramatická stěna

    V případě panoramatických stěn v pohyblivě-posuvné verzi je posuvné křídlo před otevřením mírně zvednuto a potom se posouvá podél okenních lišt kolem pevné části. Křídla nejsou ve stejné rovině, i když panoramatická stěna dokonale zapadá a je zcela nepropustná, když je uzavřena. Díky vynikající izolaci poskytuje velmi příjemné klima. Pohyblivý posuvný systém panoramatické stěny se používá tam, kde jsou kvůli větším rozměrům vyžadována větší rozpětí. Doporučuje se, aby v žádném případě rozměry nepřesahovaly rozsah 400x240 cm.

    1.4.2. Sklopně-posuvná panoramatická stěna

    Pro tento systém je charakteristické, že panoramatická stěna se otevírá výsuvně-posuvným mechanismem, takže křídlo se nejprve otevírá pouze „na větračku“, a pak se křídlo vytáhne dolů. Křídlo tak může klouzat kolem pevné části navzdory skutečnosti, že obě křídla jsou ve stejné rovině. Pro sklopnou posuvnou panoramatickou stěnu se doporučuje maximální rozměr 320 x 220 cm.

    1.4.3. Skládací posuvné balkonové dveře

    Tyto dveře se skládají z několika segmentů, tj. z panelů, které se při otevírání skládají jako harmonika jeden k druhému. Přitom lze všechny segmenty složit na stejné straně, nebo tak, že polovina z nich jde na levou stranu a polovina na pravou. U těchto dveří se doporučuje, aby jejich rozměry byly až 480x220 cm.

    Skládací balkonové dveře se otevírají docela snadno až do konce
    Skládací balkonové dveře se otevírají docela snadno až do konce

    2. Materiály a zasklení balkonových dveří

    Balkónové dveře jsou vyrobeny z PVC, dřeva a hliníku nebo z jejich kombinací. Pro zasklení se používá dvojité nebo trojité izolační sklo. Rámy mohou být z různých barev nebo s různými dekorativními prvky, díky nimž bude váš domov ještě krásnější. Jelikož balkonové dveře patří do skupiny venkovních dveří, měl by být jejich vzhled sladěn s ostatními vnějšími prvky. Výběr materiálů závisí také na celkovém vzhledu objektu, myšlence a jeho účelu, ale také na vašem rozpočtu.

    2.1. PVC balkonové dveře

    Plastové balkonové dveře, stejně jako všechny dveře a okna vyrobené z PVC, jsou nejlevnější na trhu. Jsou asi o 40% levnější než dřevěné; není to však jejich jediná výhoda. Jsou snadno udržovatelné a velmi odolné vůči vnějším vlivům.

    2.2. Dřevěné balkonové dveře

    Dřevěné balkonové dveře dokonale zapadají do dřevěné fasády. Navíc, pokud jsou dveře a fasády vyrobeny z různých druhů dřeva, může být kontrast velmi zajímavý. Dřevo je samozřejmě dražší materiál než PVC, ale je odolnější a vyžaduje pečlivější údržbu.

    2.3. Balkónové dveře z hliníku a kombinace dřeva a hliníku

    Balkónové dveře vyrobené z hliníku nebo kombinace dřeva a hliníku jsou nejdražší - ve srovnání s PVC o více než 100% - ale jejich vlastnosti ospravedlňují vysokou cenu. Pokud jde o mechanické vlastnosti, neexistuje lepší materiál než hliník. Kupující se pro ně rozhodnou zřídkakdy, kvůli vysoké ceně.

    3. Balkónové dveře - cena

    Nakonec jsme ponechali ceny jednokřídlých a dvoukřídlých balkonových dveří v závislosti na materiálu a typu zasklení.

    Ceny se pochopitelně mohou lišit u různých dodavatelů a výrobců. Mějte na paměti, že byste měli počítat také s náklady na dopravu a instalaci.

    3.1. Jednokřídlé balkonové dveře 100x210 cm

    Kolik stojí jednokřídlé balkonové dveře? Cena jednokřídlých balkonových dveří z PVC s dvojitým zasklením se pohybuje kolem 4500Kč, s trojitým kolem 5000Kč. Za jednokřídlé balkonové dveře ze dřeva s dvojitým zasklením musíte vyčlenit přibližně 9000Kč, za stejné s trojitým zasklením přibližně 9500Kč. Cena hliníkově-dřevěných dveří s dvojitým zasklením se pohybuje kolem 10.000Kč, s trojitým kolem 11.000Kč.

    3.2. Dvojité balkonové dveře 180x210cm

    Kolik stojí dvojité balkonové dveře? Cena jednokřídlých balkonových dveří s dvojitým zasklením se pohybuje kolem 10.000Kč, s trojitým kolem 11.000Kč. Za dvoukřídlé balkonové dveře ze dřeva s dvojitým zasklením zaplatíte kolem 14.000Kč, zatímco za stejné s trojitým zasklením přibližně 15.000Kč. Cena hliníkově-dřevěných dveří s dvojitým zasklením se pohybuje kolem 18.000Kč, a s trojitým kolem 20.000Kč.

    3.3. Posuvné balkonové dveře - cena

    Kolik stojí posuvné balkonové dveře? Cena těchto dveří většinou závisí na posuvném mechanismu resp. typu dveří. Můžete si vybrat ze tří typů: Posuvné, sklopně-posuvné a skládací posuvné balkonové dveře. Stojí zhruba 10.000-35.000Kč.

    Posuvné balkonové dveře jednoduše lákají ven
    Posuvné balkonové dveře jednoduše lákají ven

    Pokud se rozhodnete pro instalaci balkonových dveří, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 4910
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Interiérové dveře?

    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 468 realizátorů v oblasti Interiérové dveře
    9.4
    0

    Alfons Kubela - TRUHLÁŘSTVÍ


    9.4
    0

    HOZMAN s.r.o.


    9.4
    0

    Truhlářství Michal Zajíc


    9.5
    0

    Milan Vaněček


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena