V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Stavba z pórobetonu - tvárnice YTONG a Siporex

    Tento článek si přečetlo více než 4539+ uživatelů
    YTONG je nejstarší značkou stavebního materiálu na světě a byl vynalezen švédským architektem Erikssonem zhruba před sto lety. Poprvé byla pórobetonová tvárnice průmyslově vyrobena v roce 1927 v jihošvédském městě Yxhult. Kvůli své pórovité struktuře se mu začalo říkat pórobeton. Je vyroben z křemenného písku, vápna, cementu, sádry a vody a jedná se tedy o naprosto přírodní materiál. Četné malé vzduchem naplněné buňky a hustá dutá struktura mu dodávají specifický vzhled a jedinečné vlastnosti. Jako stavební materiál se vyznačuje vynikajícím poměrem pevnosti, izolace a nízké měrné hmotnosti. Siporex je také druh pórobetonu, ale je to o něco mladší značka. Postupem času se obě značky staly stejně známými a vytvořily si vlastní systémy stavby.
    Odborný článek 4539
    porobeton
    Máme 812 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    1. Jaké jsou vlastnosti pórobetonu?

    1.1. Tepelná izolace

    Pórobeton jako stavební materiál poskytuje dobrou izolaci a chrání budovu před mrazem i před teplem. YTONG se vyznačuje vynikající tepelnou izolací především díky svému složení; jeho struktura je buněčná a každá buňka je naplněna vzduchem, který je vynikajícím izolátorem. Budova postavená z prvků YTONG je dobře izolovaná a má jednovrstvé zdi. 40 cm silná zeď má součinitel tepelné vodivosti (U) 0,21 W / m2K, zatímco 48 cm stěna má U = 0,17 W / m2K ve srovnání s izolovanou cihlovou zdí o tloušťce 45 cm (30 cm cihlové bloky a 15 cm izolace), kde U = 0,20 W / m2K.

    1.2. Ohnivzdornost

    YTONG se prakticky nedá zapálit, protože jeho součásti jsou nehořlavé. Pórobeton neztrácí svou tvrdost až do 650°C! Například 10 cm silná pórobetonová zeď odolává ohni 120 minut. A když je přeci jen (teoreticky) zapálen, spalování neuvolňuje toxické látky. Tak vysoké požární ochrany je mimo jiné dosaženo tepelným zpracováním pórobetonu při výrobě.

    1.3. Nosnost

    Pórobeton má díky své struktuře dobrou nosnost - vzduchové bubliny jsou rovnoměrně rozloženy po celém materiálu. YTONG proto přenáší zatížení rovnoměrně po celé své délce a šířce a zachovává si svoji pevnost. Různé prvky YTONG mají různou sílu a lze je použít ke stavbě nanejvýš třípodlažní budovy (P + 3).

    1.4. Ochrana před zemětřesením

    Právě proto, že má dobrou nosnost a snese zátěž, pórobeton velmi dobře odolává zemětřesení. Jeho struktura je homogenní a rovnoměrná a odolává zatížení v jakémkoli bodě, což jí umožňuje odolávat zemětřesení. Navíc má YTONG malou hmotnost, takže síly, kterými trpí, jsou menší, a objekt je tedy bezpečnější. Proti zemětřesení chrání také speciální prvky YTONG, které působí jako bednění se svislými spoji. Pórobeton je tak populární v oblastech, ve kterých jsou zemětřesení očekávaným jevem.

    2. Tvárnice YTONG

    Tyto tvárnice se používají ke stavbě vnějších a vnitřních zdí. Jejich délka je většinou 62,5 cm a jejich šířka může být různorodá (obvykle 15 - 48 cm). Kromě tvárnic systému YTONG se používají také obyčejné a tepelné tvárnice (tzv. termobloky), obyčejné a univerzální desky, U-prvky, L-profily, tvárnice proti zemětřesení, bílý strop, bílá střecha, bílá (tenkovrstvá) malta…

    Stavba z tvárnic YTONG je rychlá a snadná
    Stavba z tvárnic YTONG je rychlá a snadná

    3. YTONG desky

    Tyto desky se používají ke zdění vnitřních nenosných stěn a prvků; jejich délka je 62,5 cm, výška 20 cm a šířky jsou 10, 12,5 a 15 cm.

    4. YTONG okenní a dveřní ostění

    Ostění se používá pro vnitřní izolaci ostění dveří a oken beze změny materiál. Pomáhá snižovat tepelné mosty. Panely ostění jsou rychle a snadno přilepeny ke stěnám pomocí lehké malty.

    5. Strop YTONG

    Prvky YTONG jsou ideální pro rychlou a snadnou suchou výstavbu stropů a střech. Pro tuto část stavby jsou použity stropní tašky YTONG, jejichž šířka je také 62,5 cm, ale jsou vysoké 15, 20 nebo 24 cm, přičemž délky mohou být až 6 m. Střecha je vyrobena v kombinaci s nosníky YTONG, latěmi, příčkami a výplněmi. Pórobetonové nosníky mají v sobě kovovou výztuž a jsou široké 11 cm, přičemž jejich délka se dá nastavit podle potřeby. Tento prvek musí být použit v kombinaci se dvěma typy výplní, které mají speciální drážky pro uložení na nosník.

    6. YTONG systém – cena

    Kolik stojí dům postavený systémem YTONG? Cena zdiva složeného z tvárnic 24 a 30 cm se pohybuje kolem 4000Kč / m3.

    7. Dům YTONG na klíč

    Dům postavený z prvků YTONG je masivní, dobře izolovaný a dokončený mnohem rychleji než ty, které jsou postaveny klasickým způsobem. To vše je možné díky pórobetonu, protože je to lehký materiál, odolný, pevný, dobře izoluje a navíc má dlouhou životnost. Všechny typy zdí (nosné i nenosné) mohou být stavěny z pórobetonových prvků, stejně jako stropy a střechy. Protože je tak lehký, používá se také při rekonstrukcích a přístavbách, zejména tam, kde nebylo možné použít jiné materiály. Dům YTONG na klíč může být malý i velký, klasický nebo moderní, vysoký až tři patra a k tomu je „eco-friendly“, protože spotřebuje méně energie na vytápění a chlazení.

    Siporex se používá na stěny, stropy, lišty a střechy
    Siporex se používá na stěny, stropy, lišty a střechy

    Pokud se rozhodnete stavět YTONG, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také uchazeče a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete nalézt v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 4539
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Zedník, zednické práce?

    Máme 812 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 812 realizátorů v oblasti Zedník, zednické práce
    10
    0

    STAVIKA s.r.o.


    9.9
    0

    Letostav, spol. s r.o.


    9.4
    0

    Jan Sroka


    9.5
    0

    FARAMO s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena