V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Atriové domy

    Tento článek si přečetlo více než 2124+ uživatelů
    Všechny atriové domy mají jeden společný prvek: uzavřený dvorek. Nejčastěji se jedná o jednopodlažní budovy. Takovýto dům umožňuje navázání přímého kontaktu všech místností s okolím domu. Návrh atriového domu tak úzce souvisí s využitím bezprostředního okolí budovy. Půdorys těchto domů je rozvětvený a rozmanitý. Lze tak zajistit dostatečné množství přirozeného světla ve všech místnostech. Atriový dům je v zahraničí jedním z nejoblíbenějších typů rodinných domů. Stále více se prosazuje i u nás tak se na něj pojďme podívat.
    Odborný článek 2124
    atriove domy
    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba:

    1. Pár slov o atriových domech

    Atriový dům je obvykle přízemní a orientovaný dovnitř. To znamená, že se neotevírá svému okolí, ale naopak působí jako do sebe zahleděný celek s vnitřním nádvořím. Toto vnitřní nádvoří (latinsky atrium) nabízí kontakt s přírodou uvnitř domu, ale klade také velký důraz na soukromí a intimitu. Atriový dům je skvělým řešením, když se chcete „ukrýt“ před okolím a nechcete nebo nemáte čas na obdělávání velkých ploch kolem domu, a přesto chcete svoji zahradu a zeleň. Stejně tak je volba tohoto typu stavby oprávněná, i když se pozemek nachází v kompaktním sídlišti a vy toužíte po svém vlastním kousku pozemku. Tento typ domu obvykle nepřesahuje 120 - 150 m2 čistého obytného prostoru.

    Atriový dům je přízemní budova, která má bezprostřední kontakt s přírodou
    Atriový dům je přízemní budova, která má bezprostřední kontakt s přírodou

    2. Vlastnosti atriových domů

    2.1. Výhody

    Atriové domy mají mnoho výhod, a proto jsou velmi populární po celém světě. U nás stále nejsou tolik zastoupeny jako klasické samostatně stojící rodinné domy. Největší výhodou atriových domu je určitě přímý kontakt se zahradou všech částí budovy, tedy všech pokojů. Nemusíte tak váhat kdo bude spát v ložnici s výhledem na zeleň. Tento dům je ideálním řešením pro starší lidi, protože je přízemní, a nemá tedy žádné schody. Cílem je vždy jej navrhnout tak, aby co nejvíce využil výhod, které nabízí samotný pozemek. Klasické atriové domy jsou navrženy ve tvaru písmen L  nebo U.

    2.2. Nevýhody

    Nevýhod atriových domů je rozhodně méně než jejich výhod, ale měli byste si je před koupí uvědomit a zamyslet se nad nimi. Jelikož je tento typ domu navržen a určen do hustě obydlených městských oblastí, tedy pozemků specifického, obvykle nepravidelného tvaru, s největší pravděpodobností to znamená, že zde nebude prostor pro další prvky, jako je bazén nebo třeba ovocný sad. Měli byste si také uvědomit, že můžete počítat maximálně s jedním parkovacím místem mimo dvůr. Samozřejmě, pokud se pozemek nachází mimo město, s parkováním nebude problém.

    atriova-zahrada.jpg
    Atriové domy lze propojit v řadě nebo bloku

    3. Jak velký může být atriový dům?

    Většina atriových domů má zhruba stejnou plochu zahrady jako je plocha jeho půdorysu. Plocha obytného prostoru se pohybuje mezi 120 - 150 m2 a plocha vnitřního dvora je prakticky stejně velká. Atriový dům se zahradou proto nabízí dostatek možností, jak si užít čerstvý vzduch a přírodu, i když ty jsou do určité míry omezené.

    4. Atriové domy - cena

    Mnozí jsou překvapeni skutečností, že přízemní atrium je dražší než jednopodlažní dům stejné velikosti. Proč to tak je? Tyto domy mají více otevřených prostor. Jejich střecha je větší, stejně jako základová deska. Vnější povrchy jsou také větší a hrají důležitou roli z hlediska energetické účinnosti. Z toho finančního se dá říct, že atriový dům má smysl jen tehdy, pokud jeho plocha není příliš velká. Obvykle stojí mezi 24000 a 27000Kč / m2.

    Atriové domy lze propojit v řadě nebo bloku
    Atriový dům má zahradu uprostřed budovy!

    Pokud se rozhodnete pro stavbu atriového domu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a stavitele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2124
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.5
    0

    BARÁK-STAV s.r.o.


    9.5
    0

    Jiří Boháč


    9.8
    0

    STAVSERVIS KRÁL s.r.o.


    9.7
    0

    TATYGA


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena