V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Přístavba / účelové rozšíření domu

    Tento článek si přečetlo více než 11182+ uživatelů
    Přístavba, popř. nadstavba, je část domu přistavěná k již hotové stavbě. Je jednou z možností, jak získat více dostupného prostoru a zvýšit jeho využití, ale i tržní hodnotu. Může být malá, velká, jednoduchá nebo složitá, samozřejmě v závislosti na vašich přáních a potřebách. Ač se to na první pohled nezdá, plánování a realizace přístavby patří mezi složitější stavební úkoly. Co je třeba vzít v úvahu při plánování přístavby? Jaké jsou její nedostatky? Proč je tento způsob stavby považován za jeden z negativních trendů? Je potřeba ohlášení nebo stavební povolení? Odpovědi na tyto otázky vám nastíníme v následujícím textu.
    Odborný článek 11182
    oblíbený
    pristavba
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    1. Účel rozšíření domu

    Než začnete na rozšíření pracovat, měli byste si upřesnit, co s ním chcete získat a jaký bude jeho účel a funkce. Pro rozhodnutí o přístavbě nestačí jen nedostatek místa, tedy představa o získání pár metrů čtverečních navíc, ať už jde o pracovnu, pomocnou místnost, další koupelnu nebo kotelnu. Obvykle se jedná o zvětšení tzv. obytné části objektu - tedy obývacího pokoje, kuchyně nebo jídelny. Během budování přístavby se často změní půdorys celého domu…promění se tak rozvrh místností a některé se mohou spojit dohromady, čímž se vytvoří moderní „open space“ prostor.

    1.2. Přístavba by měla objekt funkčně doplňovat

    Důležité je učinit jasné rozhodnutí o funkci a účelu přístavby, kterou je nutné upravit a smysluplně propojit se stávajícím prostorem, neboť na tom závisí její místo, velikost a půdorys. Pokud bude přístavba např. u kuchyně, tak je logické, že bude navazovat na stávající kuchyň nebo jídelnu. Někdy je takové spojení se stávající budovou nemožné, a to kvůli blízkosti hranice pozemku nebo povinné vzdálenosti od ostatních budov. Proto si všechny detaily včas dobře promyslete a poraďte se s odborníkem. Věřte, že se v praxi často stává, že majitelé musí neodborně plánovanou přístavbu bourat.

    2. Jak se přístavba plánuje

    2.1. Přístavba a zákonná ustanovení

    Při návrhu přístavby je nutné zohlednit polohu, tedy orientaci přístavby a vnější rozměry objektu. Pokud je stávající dům příliš blízko okraje pozemku, jakákoliv přístavba bude prakticky nemožná. V tomto smyslu mohou územně plánovací informace sloužit jako výchozí bod pro vaše plánování. Tento dokument obsahuje veškeré údaje o povinných vzdálenostech dvou budov nebo budovy od pozemní komunikace, povolené velikosti, sklonu střechy atd. Jsou oblasti, kde jsou tyto předpisy poněkud přísnější, takže si vše raději zjistěte s dostatečným předstihem.

    Před projektováním přístavby je třeba zkontrolovat, zda odpovídá povolené celkové velikosti stavby na pozemku a zda splňuje požadované odstupy od jeho hranic

    2.2. Kritéria architektonického plánování

    Během plánování musíte přihlédnout ke zvyklostem a potřebám rodinných příslušníků. Přístavba může být skvělým řešením v případě, že například nemáte místo pro návštěvy. Takový nedostatek místa by vyřešila místnost pro společenské vyžití a různé oslavy. Při plánování se nesmí zapomínat na přirozené osvětlení a instalaci dostatečně velkých oken.

    2.3. Propojení s existujícím objektem

    Při plánování přístavby je třeba zvážit propojení se stávajícím stavením. Často se např. stává, že starý dům má zvýšené přízemí. Pokud chcete, aby přístavba byla na stejné úrovni a měla zároveň propojení se zahradou, pak je třeba přidat pár schůdků.

    Mělo by se také zvážit, jak bude přístavba vizuálně propojena se stávajícím objektem; je lepší k němu být „nalepen“ nebo být propojen chodbou či průchodem?

    3. Je zapotřebí stavební povolení?

    Přístavba domu je v podstatě považována za novostavbu, proto je povinné získat platné stavební povolení! Stavební povolení lze získat prostřednictvím projektu pro získání stavebního povolení, zpracovaného odpovědným architektem.

    Stavební povolení je ze zákona nutné pro stavbu nové budovy, přístavby a nástavby nebo budovy, která mění vzhled původní budovy. Celý proces je podrobně popsaný v §96a Stavebního zákona.

    Je třeba dbát na to, aby přístavba stylově a esteticky ladila s domem
    Je třeba dbát na to, aby přístavba stylově a esteticky ladila s domem

    4. Přístavba domu - výhody

    4.1. Řešení bytové otázky

    Mezi hlavní výhody, kromě většího obytného prostoru nebo řešení prostorových omezení, patří zvýšení tržní hodnoty nemovitosti. Větší obytná plocha znamená i větší komfort, který zvyšuje kvalitu bydlení a života v objektu. Do nové části se možná bude moci přestěhovat i část vaší rodiny (třeba syn s manželkou), pro kterou to bude řešením jejich bytové otázky, protože vysoké ceny na realitním trhu dnes ztěžují hledání vlastního bydlení.

    4.2. Rozšíření domu je možné vnímat i jako investici

    Realizace rozšíření má však určitá úskalí. Hned na začátku si musíte stanovit maximální rozpočet, tedy částku, kterou můžete na přístavbu vynaložit. Při pořizování materiálu se jinak lidé nechají snadno zlákat například hezčími, ale dražšími materiály, vybavením apod. Je proto nutné stanovit tržní hodnotu nemovitosti před výstavbou přístavby a tržní hodnotu po jejím dokončení. Rozdíl mezi těmito dvěma částkami je vlastně suma, kterou si můžete dovolit vynaložit na stavbu přístavby. Jen tak získáte zpět investované peníze, pokud nemovitost jednoho dne prodáte.

    5. Přístavba domu - nevýhody

    5.1. Jedná se o negativní trend

    Přístavba je považována za negativní trend, který vznikl důsledkem především příliš vysokých cen nemovitostí. Většina mladých lidí si zkrátka vlastní bydlení nemůže dovolit. Tato situace takříkajíc nutí rodiny rozhodnout se pro přístavbu / nadstavbu. Na druhou stranu si to může vyžádat špatný rozvrh místností a nefunkčnost místností ve starší zástavbě.

    5.2. Nesoulad se stávajícím objektem

    Hlavní nevýhodou přístavby je nekompatibilita se stávající budovou, kdy přístavba narušuje celkový původní vzhled domu a působí jako „pěst na oko“. Pokud tak na přístavbě mermomocí trváte, bylo by dobré najmout si designéra nebo architekta, který se postará o to, aby přístavba byla ve stejném stylu a aby potřebné materiály byly identické těm, které byly použity původně. K úplnému sladění přístavby s domem však určitě nestačí stejná barva, podobné materiály a stejný sklon střechy. Styky přístavby se stávající budovou jsou vždy aktuálním a složitým stavebním problémem, jehož jejich realizace vyžaduje přítomnost řady odborníků. Pokud není dilatace provedena správně, mohou vznikat tepelné mosty, které nakonec povedou k serióznějším problémům, než jsou ty estetické.

    5.3 Přístavba domu jako samostatná bytová jednotka

    Celý proces přístavby se dále komplikuje, pokud chcete, aby přístavba byla samostatným obydlím. Než se pustíte do realizace tohoto typu přístavby, je třeba se informovat o možnostech takové výstavby, abyste zjistili, zda je nutná změna užívání stavby a předešli tak případným problémům a neplánovaným nákladům.

    5.4 Zmenšení zahradní plochy

    Další nevýhodou je snížení kvality pozemku a zahrady, protože přístavba zabere poměrně velkou plochu. Velké zelené plochy mají značný vliv na kvalitu bydlení a také na hodnotu nemovitosti. Přístavba domu může omezit nebo zablokovat výhled z míst stávající budovy nebo zhoršit jejich spojení s venkovním prostředím.

    5.5 Neobejde se to bez architekta

    Pokud je přístavba vašeho domu nevyhnutelná, musíte se poradit s odborníkem nebo architektem, který přesně určí, jaké máte možnosti. Pochopitelně jeho najmutí něco stojí. Na závěr je třeba zdůraznit, že přístavba domu není nikdy stoprocentně funkčně propojena se zbytkem vnitřního a venkovního prostoru, ani ji nelze zcela skrýt a přizpůsobit stávající stavbě.

    6. Přístavba - cena

    Kolik může stát přístavba nebo nadstavba vašeho domu? Za přístavby, které zahrnují přípravu staveniště, výkopové práce, pokládání základů, výrobu podlahových desek, provádění stavebních a pokrývačských prací, opláštění a provádění stěn, stropů, příček a všech finálních stavebních prací (potěry, omítky), zaplatíte v průměru kolem 7000Kč /m2 (do třetí fáze) a 20.000Kč /m2 (na klíč).

    Cena přístavby závisí na mnoha faktorech, mezi něž patří velikost, počet podlaží, množství a typ použitých stavebních materiálů, rozsah nutných stavebních prací, vybraní dodavatelé apod.

    Pokud se rozhodnete pro přístavbu nebo nadstavbu, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 11182
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.3
    0

    RR STAV s.r.o.


    9.3
    0

    UNO BUILDING s.r.o.


    9.6
    0

    Modesto green s. r. o.


    9.5
    0

    Jan Janda STAVEBNÍ FIRMA


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena