V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Půdorys domu: optimální rozložení místnosti

    Tento článek si přečetlo více než 1805+ uživatelů
    Základním úkolem každého domu je, aby svým obyvatelům zajistil bezpečí, funkčnost a pohodlnost. Aby toho bylo dosaženo, je třeba věnovat pozornost mnoha architektonickým aspektům. Zvláštní důraz je však třeba klást na rozložení místností, tedy půdorys.
    Odborný článek 1805
    pudorys
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. Rozložení místností v domě: půdorys

    Uspořádání prostor v budově je ovlivněno různými faktory, jako jsou orientace nebo lokace, výhled na přírodu (nebo na jiné budovy), různá nařízení a legislativní omezení, potřeby a touhy klienta atd. Proto neexistují dva stejné půdorysy: vždy je zapotřebí je nějakým způsobem přizpůsobit. Typové budovy, jejichž půdorysy jsou definovány předem, jsou možným řešením, které je ale často doprovázeno řadou problémů. Stejný, předem určený půdorys rozhodně nebude vyhovovat všem lokalitám. Ani rozložení pokojů nemusí vyhovovat všem klientům. Rozhodnutí koupit typově navržený dům může dopadnout hůře než individuální plánování, protože takový objekt vyžaduje spoustu kompromisů. Pokud si najmete architekta, aby projektoval půdorys (celý dům), ve skutečnosti jste se rozhodli pro jedinečný návrh, který zohlední všechny vaše potřeby a touhy. Mějte na paměti, že vám dům bude sloužit celá desetiletí nebo i po několik generací.

    1.1. Půdorys podle orientace domu

    Prvním faktorem, který ovlivňuje půdorys domu, je orientace. Cílem je otočit co největší část domu na jih. Přinejmenším je třeba takto orientovat alespoň obývací pokoj a jídelnu. Tímto způsobem je dosaženo toho, že místnosti, ve kterých trávíte nejvíce času, absorbují nejvíce světla a tepla. Pokud kvůli určitým lokalizačním omezením taková orientace není možná, pak se snažte odchytit alespoň západní slunce. Ložnice mohou být umístěny na severu nebo na východě, protože po většinu dne zůstávají prázdné. Severní orientace dokonce umožňuje, aby byly pokoje v letních měsících chladnější, protože do nich nikdy nesvítí slunce a o to příjemnější je spánek. To však neplatí pro dětské pokoje, protože děti v nich pobývají neustále, nejen v noci, když jdou „do hajan“.

    1.2. Půdorys podle vztahu k okolí

    Rozhodně si nesmíte nechat ujít příležitost maximálně využít terén a okolí domu. Pokud je dům obklopen přírodou, je velmi pravděpodobné, že propojení interiéru a exteriéru bude optimálním řešením. Pokud je výhled z některých bodů lepší než z jiných, měl by být dům orientován tak, aby místnosti, ve kterých je tráveno nejvíce času, hleděly tímto směrem. Budete si tak moci užívat všech výhod, které místo, kde se dům nachází, poskytuje.

    1.3. Vliv terénu na půdorys domu

    Uspořádání místnosti je ovlivněno také terénními omezeními; takže například pokud je budova na kopci, její orientace a uspořádání pokojů nemůže být stejné jako v údolí. Pokud má například přístup shora, pak má smysl změnit rozestavení tak, aby se obývací pokoj s jídelnou a kuchyní nacházel v horním patře, a naopak v přízemí pod nimi byl ponechán prostor na spaní a východ na zahradu.

    2. Přání zákazníka

    Neméně důležitým faktorem pro půdorys domu jsou samozřejmě přání zákazníka resp. investora. Způsob života, návyky majitelů domů a jejich každodenní povinnosti mohou být pro uspořádání prostor ještě důležitější než omezení pozemku. Některé rodiny jsou více propojené a tráví spolu více času, zatímco jiné respektují soukromí nebo prostě žijí každý svým tempem, a to vše je třeba zohlednit na půdorysu domu. Tímto způsobem mohou být prostory otevřené a propojené, když členové rodiny chtějí být spolu nebo mít v budově více samostatných jednotek, když obyvatelé touží po soukromí.

    Půdorys (uspořádání místností) by měl být funkční a racionální
     Půdorys (uspořádání místností) by měl být funkční a racionální

    3. Půdorys domu: optimální rozložení místnosti

    Obecně se půdorys domu řídí nepsaným pravidlem, že obývací pokoje jsou v přízemí a ložnice v patře. V přízemí jsou povrchy orientovány na jih nebo západ. Doporučuje se, aby byl půdorys domu navržen tak, aby tyto prostory byly otevřené a propojené; řekněme, že obývací pokoj pokračuje do jídelny a ta pak do kuchyně. Takovému řešení se říká „open space“ a je nesmírně populární.

    Kuchyně a jídelna bývaly naprosto oddělenými místnostmi. Moderní trendy však „boří zdi“ takže vše propojují do jednoho celku. Ten, kdo vaří oběd, se může zároveň starat o děti nebo se bavit s ostatními členy rodiny nebo hosty. Kuchyně je často umístěna ve výklenku, ale může jít i o nezávislý prvek, který se s kuchyňským ostrůvkem stane centrální součástí obytného prostoru.

    Půdorys obvykle počítá s ložnicemi v prvním patře, kde mohou mít členové rodiny větší soukromí. Mohou být klidně otočeny na sever nebo na východ. Je však důležité, aby dětské pokoje byly otočeny na jih nebo na západ, protože v nich tráví spoustu času hraním, učením se atd.

    Ostatní místnosti, jako jsou koupelny, pomocné místnosti jako jsou kotelny, prádelny, spíže, pracovny, garáže atd., obvykle dostávají menší pozornost, protože tam pobýváte kratší dobu. Některé dokonce nepotřebují ani denní světlo nebo je lepší ho kvůli teplotě a skladování potravin vůbec nemít.

    4. Půdorys jednotlivých místnosti

    Stejně tak jako je důležitý půdorys celého domu, důležitý je půdorys jednotlivých místností. Dobrý architekt se nebude zabývat pouze domem jako celkem, ale také pečlivě zváží každou místnost zvlášť. Půdorys místnosti by měl být takový, aby využití bylo optimální, aby skříně a postele jako největší prvky byly na nejvhodnějších místech, stejně jako například místa pro práci a čtení. Menší místnosti vyžadují kompaktní řešení, zatímco větší mohou být otevřenější a volně navržené. Návrh je do značné míry ovlivněn kusy nábytku, které by měly být cíleně voleny podle odpovídajících místností. Například při návrhu musí architekt brát v úvahu nejen kde bude umístěna manželská postel, ale i jak se tam dopraví.

    Pokud se rozhodnete udělat půdorys profesionálně, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a architektonické kanceláře, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1805
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.6
    0

    Project A plus, s.r.o.


    9.2
    0

    Atelier Stoeckl s.r.o.


    9.6
    0

    SPECTA s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena