V oblasti

    Matic Treven: Prostorný byt

    Tento článek si přečetlo více než 554+ uživatelů
    Mladá slovinská rodina se dvěma teenagery se obrátila na architekta s přáním zrekonstruovat a zmodernizovat byt v prvním patře prostorného rodinného domu z 80. let, v jehož přízemí bydlí prarodiče jednoho z majitelů.  Byli si vědomi náročnosti rekonstrukce, a tak si chtěli dobře rozmyslet, do jaké míry se do ní pustit a zda by investice vůbec měla smysl. Při první návštěvě bytu s architektem zjistili, že budova je skvěle navržená, a tak se rozhodli pustit do rekonstrukce - pro začátek - jednoho patra.

    Projekt musel být realizován maximálně racionálně, protože kompletní rekonstrukce byla poměrně složitá a zahrnovala energetickou sanaci budovy s výměnou oken, zateplením fasády a střechy, instalací lokálního větrání a podlahového vytápění a také nového zdroje vytápění. Každý plánovaný kus vybavení je umístěn promyšleně a v touze po maximální funkčnosti.

    Matic Treven.jpg
    Vlevo: obývací pokoj po rekonstrukci; vpravo: obývací pokoj před rekonstrukcí

    24.jpg

    28.jpg
    Kuchyň po a před rekonstrukcí

    Byt je orientován na jih a v této části se nachází dětský pokojíček, obývací pokoj a chodba. Ložnice a pracovna jsou orientovány na východ a jídelna na západ. Architekt ponechal na severu obslužné místnosti - kuchyň se spíží a koupelnu. Největší výhodou bytu je jistě velký a otevřený obývací pokoj se vstupem na terasu, odkud je krásný výhled do zelené části pitoreskního slovinského městečka Logatec, ve které se byt nachází.

    30.jpg
    Vstupní část má podlahu a stěnu zpracovanou stejným způsobem

    Půdorys byl dostatečně dobře navržený, takže nebylo třeba dělat velké změny v konstrukci budovy. Architekt využil všechny vlastnosti prostoru ve prospěch nájemců a použil je pro co nejsvětlejší a nejotevřenější prostředí. Z tohoto důvodu zvětšil některé okenní otvory, ale také vyboural průchod mezi obývacím pokojem a jídelnou, aby oba prostory propojil do tzv. „open space“ konceptu.

    31.jpg
    Původní půdorys byl dostatečně dobrý a nebylo nutné nikterak jej měnit

    Jedním z hlavních požadavků klientů byl diskrétně oddělený šatní prostor u vstupu do bytu. Ukázalo se, že schodiště, které spojuje dvě patra, před bytem, ​​je dostatečně prostorné na to, aby do něj architekt Matic Treven mohl umístit skříně a získat samostatnou chodbu.

    K zajímavému funkčnímu zásahu došlo v interiéru kuchyně, kdy architekt prodloužil kuchyňskou část směrem k toaletě a získal tak další pracovní prostor.

    32.jpg

    Veškeré vybavení v bytě bylo původní, a tedy značně opotřebované. Navrhování nových kusů nábytku bylo zaměřené na vytříbený design a funkčnost, přičemž většina úložného prostoru je ukryta ve vestavěných prvcích, které splývají se stěnami. Rovné linie od podlahy až ke stropu vytvářejí neutrální pozadí pro jednotlivé akcenty, které byt dělají osobním a útulným prostorem.

    33.jpg
    Byt je plný textilií a dřevěných prvků v kombinaci s monochromatickými stěnami

    Minimalistický design je doprovázen zdrženlivým použitím materiálů. Škála použitých materiálů je vskutku skromná. Chladnějšímu spektru dominuje žulová keramika - imitace cementu, která byla použita jako podlahová a stěnová krytina do koupelny. V nabídce teplých materiálů je především olejované dubové dřevo, které se objevuje ve formě parket, ale i dýhovaných kusů nábytku na míru.

    K půvabu místnosti přispívají čalouněné prvky potažené hřejivou šedou látkou, které se vyskytují především v obývacím pokoji. Kuchyňská linka je vyrobena z bílého technického kamene.

    34.jpg

    Osvětlení je založeno na třech typech svítidel: Prvním jsou reflektorová světla, částečně zapuštěná do podhledu. Tyto prvky byly umístěny do technických prostor jako je chodba, koupelna a kuchyně. Obývací a spací prostory jsou osvětleny lustry a pokoje jsou doplněny dekorativním ambientním osvětlením, které dodává světelné akcenty v místech, kde je to nutné pro čtení nebo práci.

    Architekt vytvořil speciální pohovku s vyhřívanými sedáky po vzoru starých šamotových kamen, která měla výklenky k sezení a ležení. Pod nimi byly skryté přihrádky na uložení polštářů a přikrývek. V této části bytu je umístěn i svérázný psací stůl.

    35.jpg
    K půvabu místnosti přispívají čalouněné prvky potažené šedou látkou, které se objevují především v obývacím pokoji

    Čelo úložného šuplíku pod pohovkou je obloženo parketami, díky čemuž splývá s prostředím jako chameleón. Konstrukce topné plochy je provedena jako zavěšená železobetonová deska s podlahovým vytápěním. Jak je pro podlahové vytápění typické, bylo zalito cementovým potěrem. Trubky pro vyhřívání opěradla a sedáků jsou oddělené, takže sedící osoba si může regulovat vyhřívání obou částí zvlášť.

    36.jpg
    Přestože je nábytek navržen jednoduše, jako celek působí rozmanitě a dynamicky

    Rekonstrukce trvala deset měsíců a realizaci a vedení stavebních prací si z velké části převzal klient sám. Architekt dohlížel na důslednost stavebních prací a detailů a konečný výsledek je jistě odrazem přání klienta, který architektovi důvěřoval a ocenil jeho integrovaný přístup k plánování.

    Informace o projektu

    Název projektu: Prostorný byt v Logateci

    Designér: M Atelje (Matic Treven)

    Rok plánování: 2018.

    Rok realizace: 2018 - 2019

    Plocha: 135 m2

    Foto: Ana Skobe


    GALERIE

    37.jpg

    38.jpg
    Zajímavý a funkční designový zásah nastal v kuchyni, kde architekt prodloužil vnitřní část směrem k toaletě a získal zcela novou pracovní plochu
    39.jpg
    Design nového nábytku se snaží o jednoduché linie
    40.jpg
    Pokoje jsou zařízeny minimalisticky, převládají bílé a hnědé tóny
    41.jpg
    Do dětského pokoje se vešel i koutek pro cvičení baletu

    42.jpg

    43.jpg
    Vybavení koupelny stylově i materiálově navazuje na ostatní místnosti - prvky jsou dýhované, podlaha a stěny jsou šedobílé
    554
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena