V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Tvar vašeho domu by měl na první pohled působit příjemně, ale ne na úkor jeho užitné hodnoty. Nemusíte se hned rozhodovat, zda chcete kompaktní a zmenšený krychlový tvar, nebo preferujete vícedílný či modulární koncept. Možná bude lepší začít s jednotlivými místnostmi, které považujete za nutné, a jejich postupným uspořádáním dojdete ke kompletnímu konceptu, který bude vyhovovat vašim potřebám, přáním a možnostem. Nezapomeňte na orientaci - obývák by měl být otočen směrem k jihu kvůli slunečnímu světlu.
    Odborný článek 309
    Moderni domy
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Při mnoha příležitostech uslyšíte výroky typu: „To je přesně ten dům, který chci!“ Věřte nám však, že to v žádném případě nemusí být pravda. Proč? Protože tvar domu vychází z jeho využitelnosti, vlastně účelnosti přiměřené vašim potřebám. V konečném důsledku může být váš domov podobný tomu, který jste viděli na obrázku. Takže byste měli vždy začít s místnostmi a prostory, které rozhodně potřebujete, a další nápady „nabalovat“ okolo. Dalším příkladem je orientace oken a teras, vlastně jejich poloha vzhledem k budoucímu výhledu a zahradě. Proto byste si měli položit otázku: „Jaký dům by se nejlépe hodil do svého okolí?“ Nemůžete vyrobit kostku, pokud nikde poblíž žádný podobný dům není, ani neměli byste ani postavit věž, protože váš dům není zámek nebo kostel. U každého rozhodnutí o tvaru je otázka: „Přispěje toto rozhodnutí k využitelnosti domu a bude vyhovovat prostoru?“ Vždy je třeba myslet i na případné další prostory, tj. přístavby a rozšíření domu v budoucnosti. Toto zpracování vám může udělat architekt, kterého si najmete, ale bez vašich jasných směrnic se neobejde. Jste-li např. malíř nebo muzikant, snadno do svého plánu integruje ateliér nebo hudební studio, ale musíte si o ně zkrátka říct

    1. Moderní dům ve tvaru kostky

    Mnozí zastávají názor, že „hranaté“ domy jsou záležitostí projektantů, kteří inklinují k modernisticky pojatým architektonickým konceptům a trendům. Jednoduchý design domu bez doplňků, jako jsou přístřešky a různé přístavby, je však velmi užitečný a pochází z tradiční architektury. Objekty ve tvaru krabice se nejsnáze staví, jsou nejpraktičtější a spotřeba materiálů je u nich nejnižší. Kompaktnost „kostky“ navíc poskytuje menší tepelné ztráty, tedy menší náklady na vytápění a chlazení. Jedním slovem, dům čistých, redukovaných a rovných linií je takový energetický šetřílek. Jsou však takové domy nudné a neinovativní? Stačí se podívat na krásná stará sídliště, kde jsou domy naskládané vedle sebe jako krabice a dohromady tvoří celky, které jsou velmi atraktivní a zdaleka ne nudné.

    Obecně jsou nejdůležitější výhody a nevýhody této formy konstrukce:

    + nižší energetické ztráty

    + snadná výstavba

    - bez možnosti pro terasy, balkony, přístřešky

    - forma někdy působí "nudně", bez výrazu v prostoru

    2. Rozsáhlý dům

    Každý dům potřebuje balkony, terasy, přístřešky... Jedná se o prostory, které budeme často používat. Není však nutné stavět verandu nebo velkou terasu, která vyčnívá z domu. Architekturou toho můžeme udělat hodně. Váš budoucí dům se může například skládat ze dvou nebo více "krabic". Spodní "škatule" -přízemí může být větší než horní "škatule" - první patro. Tím se otevírá možnost vytvořit velkou a krásnou terasu kolem celého poschodí! Na druhou stranu může horní patro někde trochu "přesahovat", čímž vznikne velký krytý prostor, aniž by bylo nutné stavět přístřešek. Nápaditým architektonickým řešením můžeme vytvořit krásné prostředí a velmi užitečný prostor. Řekněte architektovi, že chcete, aby se zabýval řešeními tohoto druhu. Bude to také znamenat následující:

    + možnosti pro velké terasy a přístřešky

    + tvar vypadá rozmanitě a v prostoru působí „zajímavě“

    - těžší konstrukce

    3. Dům nepravidelného tvaru

    Každý, kdo někdy začne přemýšlet o tom, jaký dům by chtěl mít, obvykle začíná nejprve kresbou obdélníku pro obývací pokoj a poté dalšího obdélníku pro jídelnu a kuchyni. Později přidal další obdélníky pro ložnice, technické místnosti a balkony. Vše nakonec dopadne tak, že zevnitř je prostor možná využitelný, ale zvenčí vypadá jako améba sestavená z buněk nacpaných vedle sebe. Při plánování částí domu zevnitř byste proto měli mít vždy na paměti vzhled zvenčí!

    Když se však majitelům zdá dům příliš „nudný“, často jej „ozdobí“ přístřešky nad vchodem, balkonem, terasou, oknem či vikýřem na střeše. Mnoho lidí požádá pokrývače, aby každou několikátou tašku položil v jiné barvě, nebo fasádníka, aby kolem oken vyrobil dekorativní rám.

    Jaký to bude mít efekt? Dům bude působit „přehnaně“ až kýčovitě. Navíc už to nepůjde vzít zpět. Vzhledem k tomu, že půdorys domu již připomíná amébu a je nepravidelného tvaru, dochází k velkým tepelným ztrátám. Navíc je potřeba investovat nemalé peníze do komplikovaných detailů spojů, které dříve nebo později začnou propouštět vítr a dešťovou vodu.

    Není proto od věci se pořádně zamyslet a poradit se s odborníky, když hodláte dělat přístavbu nebo nadstavbu Při navrhování by se člověk měl řídit jednou myšlenkou a nepřidávat různé prvky, trochu sem, jednou tam... bez jakéhokoli plánu. Každý další prvek, jakéhokoli druhu, tak či onak ovlivní funkčnost, tj způsobí:

    • vyšší náklady

    • vyšší energetické ztráty

    • nesklad s prostorem

    I klasické domy mohou vypadat velmi moderně
    I klasické domy mohou vypadat velmi moderně

    Pokud se rozhodnete navrhnout dům moderně, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také architekty a interiérové designéry, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 309
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.2
    0

    3DA


    9.5
    0

    INGPRO CZ s.r.o.


    9.2
    0

    Projekční kancelář Myška s.r.o.


    9.5
    0

    LANG ŠPINAR ATELIER s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena