V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Nejlevnější montované domy na klíč

    Tento článek si přečetlo více než 1882+ uživatelů
    Mnoho lidí si klade otázku, zda skutečně existuje levný dům. Často můžete slyšet, že montované domy vyjdou dráže než ty zděné. Rozhodli jsme se proto zjistit, zda je to pravda a kolik může montovaný dům skutečně stát. Máme pro vás dobrou zprávu: levný montovaný dům skutečně existuje!
    Odborný článek 1882
    01
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    1. Levný dům existuje!

    Přesvědčení, že levný montovaný dům neexistuje, je poměrně rozšířené. Montovaný dům byl skutečně dlouhou dobu dražší než zděný, avšak toto platilo před 5 a více lety. Od začátku epidemie koronaviru ceny ve stavebnictví prudce vzrostly, v průměru o neuvěřitelných 35 - 50%, a to zejména kvůli potížím s dodávkami surovin a materiálů. Během této doby se zděné stavby prodražily mnohem více než montované. Ceny montovaných a zděných domů jsou dnes přibližně stejné a závisí především na vašich potřebách, možnostech a požadavcích. 

    2. Levný montovaný dům - cena se odvíjí od kvalitativní třídy

    2.1. Levné montované domy existují

    Průměrná cena rodinného domu v Česku je 30 - 34.000Kč /m2. Montovaný dům se dá pořídit za cca 28 - 35.000Kč. Cenu montovaného domu za m2 ovlivňuje kvalitativní třída, do které dům patří a úměrně tomu jsou montované domy nad 200 m2 na metr čtvereční levnější než menší.

    2.2. Nejlevnější montované domy na klíč střední třídy

    Nízkonákladový montovaný dům má zabudované standardní a základní materiály. Zákazník, až na drobné detaily, nemůže měnit ani upravovat jeho návrh. To však neplatí pro domy postavené podle nejvyšších standardů, které umožňují velké změny půdorysu a mají nainstalované nejkvalitnější druhy materiálů a zařízení. Pokud chcete levný montovaný dům, rozhodněte se pro dům nižší kategorie. V praxi to bude znamenat, že dodavatel použije materiály a vybavení střední třídy a také to, že typový projekt, podle kterého je vyrobena, nelze změnit, ale tyto vlastnosti nijak neovlivňují komfort bydlení v nich.

    I levné montované domy splňují nejpřísnější energetické normy a jsou tedy efektivní a nabízejí vysoký komfort bydlení.

    iStock-1297687835.jpg

    3. Kolik stojí nejlevnější montované domy na klíč?

    3.1. Cena levného montovaného domu

    Na trhu je mnoho dodavatelů montovaných domů, jejichž ceny se přehnaně neliší. Průměrná cena tohoto typu stavby nízké a střední třídy se v roce 2022 pohybovala kolem 30.000Kč /m2 a nejčastěji u těch podle systému „na klíč“ někde kolem 40.000Kč /m2. Nejlevnější montovaný dům střední třídy velikosti 100m2 by tak stál kolem 4 mil.

    3.2. Různé balíčky pro stavbu montovaných domů

    Předně je třeba říci, že všichni výrobci a dodavatelé montovaných staveb nabízejí různé obchodní balíčky, od toho základního, který zahrnuje pouze stavbu domu do 3. fáze, až po ten maximální, který zahrnuje kompletní dokončovací práce, včetně provedení všech instalací, aby bylo vše připraveno k nastěhování. Ceny balíčků se samozřejmě liší - zákazníci si vybírají ty menší, pokud si chtějí vyzdobit fasádu a interiér podle vlastního vkusu, v případě, že by se jim některá část návrhu dodavatele nelíbila. Je však třeba říci, že takový přístup je dražší, a navíc od vás vyžaduje mnohem více času, znalosti a úsilí, než nechat finalizaci na zhotoviteli.

    3.3. Co není v ceně levného montovaného domu?

    Mnoho kupujících vlastně ani neví, co všechno je zahrnuto v nabízené ceně balíčku levného montovaného domu. V ceně samozřejmě není zahrnuta koupě pozemku ani úhrada všech daní a poplatků za přípojky inženýrských sítí. Tyto přípojky musí být funkční před výstavbou, protože stavebníci budou potřebovat vodu, proud apod. V ceně montovaného domu není zahrnuta ani případná výstavba suterénu. Pokud chcete sklep, budete si ho muset udělat sami (včetně hloubkového výkopu) a investice se v takovém případě zvýší o cca 20-25%. V ceně nejlevnějšího montovaného domu na klíč také není zahrnut nábytek ani jiné vybavení a spotřebiče.

    instalace-domu.jpg
    Stavba montovaného domu je rychlá a čistá

    4. Jaké jsou výhody montovaných domů?

    4.1. Levný montovaný dům se staví rychle

    Jednou z největších výhod montovaných objektů je jistě velmi rychlá a čistá výstavba. Rychlost výstavby je vlastně nejčastějším důvodem, proč je zákazníci volí. Průměrná doba výstavby je totiž pouhých 5 - 6 měsíců od zahájení betonování základové desky (i když inzeráty většinou uvádějí 45 - 60 dní), přičemž stavba zděného domu trvá cca 16 - 18 měsíců, i když může trvat i více než dva roky. Je však třeba si uvědomit, že řada výrobců a dodavatelů má dlouhé pořadníky a že stavba vašeho domu zcela jistě nezačne první pondělí po podpisu smlouvy. Je zcela jisté, že na zahájení prací si budete muset několik týdnů či měsíců počkat.

    4.2. I ty nejlevnější montované domy na klíč jsou energeticky efektivní

    Další výhodou montovaných domů je jejich vysoká energetická náročnost. Výrobci a dodavatelé těchto typů staveb byli mezi prvními, kdo začali stavět montované pasivní domy splňující nejpřísnější kritéria energetické náročnosti. Proč na tom záleží? Náklady na vytápění a údržbu takového domu jsou výrazně nižší ve srovnání s domem nižší energetické třídy. Nejlevnější montované domy na principu „na klíč“ jsou nejen postavené za málo peněz, ale navíc nevyžadují nákladnou údržbu a drahý provoz, který si majitelé jen stěží mohou dovolit.

    5. Platba

    Způsob platby za montovaný dům je velmi důležitou položkou v celém procesu nákupu a prodeje, protože je zcela odlišný od platby za zděné domy. Dodavatelé montovaných objektů totiž očekávají, že kupující zaplatí velkou část dohodnuté částky předem, jako zálohu, což může být pro řadu lidí nepřekonatelný problém. Vzhledem k rychlosti výstavby musí kupující plně a včas hradit veškeré náklady a před nastěhováním nemůže být dlužen prakticky ani korunu. Pokud stavíte zděný dům, lze práce kdykoliv zastavit (staví se po fázích), prodloužit nebo v nich pokračovat dle aktuální finanční situace.

    Doporučujeme Vám proto, abyste se pečlivě a podrobně zeptali vybraného dodavatele, co smlouva obnáší, jaké povinnosti a odpovědnost nesete, aby později nedošlo k nepříjemným překvapením. Před podepsáním smlouvu raději nechte prověřit zkušeným právníkem. Na druhou stranu by nebylo od věci porovnat možnosti půjček ve vícero bankách.

    Odborný článek 1882
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montované domy?

    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy
    8.6
    0

    pexadomky


    9.7
    0

    VIKYMONT stavby, s.r.o.


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.2
    0

    Wood System - dřevostavby


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena