V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Tepelné čerpadlo v bytě, skvělá alternativa drahého vytápění

    Tento článek si přečetlo více než 10026+ uživatelů
    Všichni již slyšeli o tepelných čerpadlech v rodinných domech. Ale co čerpadlo pro byt? Je možné nahradit příliš drahé druhy vytápění tepelným čerpadlem? V tomto textu se vám pokusíme přiblížit toto téma a poskytnout pár informací a praktických rad. Jaké jsou výhody a nevýhody? Jaký by měl být jejich výkon? Co vše potřebujete vědět? A co na to odborníci?
    Odborný článek 10026
    tepelne cerpadlo na zdi domu
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Tepelná čerpadla kombinovaná s podlahovým vytápěním se v nových budovách nacházejí stále častěji. Přestože se jedná o větší počáteční investici, výrazně se díky nim snižují další náklady na vytápění. Bytová čerpadla jsou však mnohem méně častá a obnášejí složitější instalaci, a to zejména v panelových domech.

    Druhy systémů tepelných čerpadel pro byty

    Menší, kompaktní systémy tepelných čerpadel jsou relativně novým produktem na trhu. Říká se jim integrované nebo monoblokové systémy a jsou známé i jako vzduchová čerpadla. Nejprve musíte určit, zda bude čerpadlo používáno pouze k ohřevu sanitární vody nebo také k vytápění prostor.

    Nástěnná tepelná čerpadla pro ohřev teplé užitkové vody pohodlně slouží pro tří- až čtyřčlennou rodinu a lze je připevnit přímo na zeď.

    V případě, že chcete vytápět byt pomocí čerpadla, je třeba zajistit místo pro vnitřní i venkovní jednotku.

    Průměrné bytové tepelné čerpadlo 

    Řekněme, že chcete vytápět byt o velikosti 90 m2. Typ a výkon čerpadla jsou určeny na základě několika faktorů. Požadovaný výkon čerpadla se vypočítá podle energetické třídy nebo průměrné spotřeby předchozího zdroje energie, například elektřiny nebo plynu. Obecně lze říci, že vám bude stačit tepelné čerpadlo o výkonu 4 až 7 kW.

    Místo pro vnitřní jednotku je třeba určit předem, protože integrované čerpadlo a expanzní nádoba zabírají v obou případech 2 m2. Druhou částí je venkovní jednotka, která pracuje nejintenzivněji v letním období a vydává přitom hluk, proto by neměla být umístěna pod oknem. Instalace čerpadla vyžaduje jak utěsnění kanálů, tak vyvrtání otvorů ve vnějších stěnách. Cena systému tepelného čerpadla pro byty se aktuálně pohybuje zhruba mezi 140.000 Kč a 160.000 Kč.

    Proč je bytové tepelné čerpadlo považováno za nákladově efektivní?

    Tepelné čerpadlo je vždy výhodnou investicí v budovách, které jsou dobře tepelně izolovány. Pokud začínáte s rekonstrukcí a plánujete výměnu oken a zlepšení izolace, je pro vás tepelné čerpadlo tou správnou volbou.

    V případě, že jste dosud topili elektřinou nebo plynem, je instalace čerpadla rozumný krok, protože vám přinese značné úspory.

    Navíc, pokud zkombinujete tepelné čerpadlo s podlahovým vytápěním, investice se vám vrátí ve velmi krátké době. Když se však rozhodnete ponechat radiátory, které mají zpravidla o 30% nižší účinnost, je  lepší místo tepelného čerpadla nainstalovat dobrý plynový kondenzační kotel.

    Slabé stránky

    Formality

    Pokud máte společné vytápění v obytné budově, měli byste zkontrolovat, jaké jsou podmínky pro odhlášení ze společného systému, a také co by to znamenalo pro majitele sousedních bytů. Někdy je lepší zaplatit pár stovek navíc, než si trvale pošramotit vztahy se sousedy.

    Připojené zatížení

    Dalších 4-7 kW zvýší vaši spotřebu energie. Kromě toho je třeba zkontrolovat, zda pojistky mají dostatečný výkon, nebo je nutné je vyměnit za silnější.

    Venkovní jednotka

    Venkovní jednotka tepelného čerpadla může být relativně hlučná, a to zvláště v létě, kdy pracuje delší dobu s vyšší intenzitou, takže se obecně neinstaluje v blízkosti oken. Navíc ji nesmíme umisťovat na viditelná místa, protože narušuje vzhled fasády a k její instalaci je vyžadován souhlas ostatních nájemníků.

    Rady našich dodavatelů - odborníků v této oblasti:

    Čím se nejvíce zabýváte, pokud jde o mechanické instalace?

    Kromě podlahového vytápění, solárních systémů a instalatérských prací se převážně zabýváme nákupem a instalací klimatizací a tepelných čerpadel. Klimatizace se používají hlavně k chlazení a odvlhčování vzduchu v létě, ale jsou i takové (inverter), které se používají i k vytápění. Tepelné čerpadlo je primárně určeno k vytápění. Pokud mluvíme o nákladech na vytápění ve srovnání s jinými zdroji energie, výhodou tepelného čerpadla je, že spotřebuje pouze 25 % elektrické energie, zatímco zbytek odebírá z prostředí (vzduch, voda, země) v závislosti na typu a principu provozu.

    O jak velké investici mluvíme, pokud jde o klimatizace a tepelná čerpadla?

    Klimatizace spolu s instalací se pohybují od 14.000 Kč a výše, v závislosti na modelu (nástěnná, stropní, mobilní) a výkonu, přičemž ceny tepelných čerpadel jsou mnohem vyšší. Jejich ceny závisí na modelu, výrobci, dodavateli, výkonu, typu, velikosti, počtu jednotek atd. Pro byty se ceny pohybují kolem 150.000 Kč,  případě domů hovoříme o sumách kolem čtvrt milionu i více.

    Pokud se rozhodnete instalovat tepelné čerpadlo, můžete nás kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Konkrétní informace o cenách můžete nalézt v naší kalkulačce.

    Odborný článek 10026
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.5
    0

    METALL Kyjov, spol. s r.o.


    9.5
    0

    GAS FIX cz s.r.o.


    10
    0

    EKOM - VZDUCHOTECHNIKA, s.r.o.


    9.1
    0

    Zdeněk Smutný - SUZE


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena