V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Základy pro opěrné zdi

    Tento článek si přečetlo více než 13675+ uživatelů
    Opěrné zdi se zpravidla nachází mezi dvěma výškovými úrovněmi půdy. Jejich primární funkcí je zabránit sesuvům půdy, dilataci a poklesům - jinými slovy brání jakémukoli pohybu půdy. Špatně postavené opěrné zdi (zejména pokud mají špatné základy) jsou potenciálním zdrojem nebezpečí, protože dlouhodobě nemohou odolat tíze půdy. Proto je důležité mít kvalitní a pevný základ pro každou stavbu. Je také důležité, jaké bude bednění základů a odtoková trubka, aby se zabránilo zadržování vody. Co potřebujete vědět o konstrukci základů pro opěrné zdi, vysvětlíme v následujícím textu.
    Odborný článek 13675
    oblíbený
    Zaklady pro operne zdi
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    1. Základy pro opěrné zdi

    Ačkoli jsou opěrné zdi poměrné malý stavebními prvky, nejsou o nic méně náročné než ty větší, protože kromě ochranné plní i estetickou funkci. Před položením základu, tj. před zahájením výstavby, se doporučuje provést přesnou analýzu terénu a statické výpočty. To platí zejména pro zdi vysoké přes 1,5 m.

    Při stavbě opěrných zdí, je důležité zajistit správné spojení výztuže na spoji základu a samotné zdi. Současně je také důležité správně provést odvodnění, aby voda nezůstávala mezi zdí a zemí. Stejně důležité je podrobné zvážení celé situace a všech charakteristik stavby, čili mít přesný plán. Při plánování a stavbě je proto nutné vzít v úvahu řadu faktorů, včetně tlaku zeminy na opěrnou zeď, rozměrů základu, vhodného výběru výztuže a nakonec kvalitní betonové směsi. Aby se však zeď stala vedle své primární funkce ozdobou zahrady, je nutná vhodná volba materiálu a způsobu instalace.

    1.1. Příprava základů

    Základové pásy nebo jiné vhodné základy jsou mimořádně důležité, pokud chcete zajistit stabilitu konstrukce pod zatížením zeminy. Během přípravy je nejprve nutné vykopat stavební jámu pro základ, na jejíž dno se nalije určitý druh materiálu, který vytváří tzv. podsyp. Podsyp musí být vyroben z mrazuvzdorného materiálu a vhodných frakcí. Jeho louštka je v průměru mezi 10 a 20 cm, v některých případech i více, v závislosti na rozměrech zdi. Po přípravě a vyrovnání podsypu je vybetonován základ, který je v případě potřeby dodatečně zpevněn. Rozměry základu závisí na výšce, tj. na rozměrech opěrné zdi, která bude postavena na betonových základech.

    1.2. Rozměry základu pro opěrné zdi

    Šířka a hloubka základů pro opěrné zdi se zpravidla určují podle obecně přijatých norem pro konstrukci základových pásů. Jejich šířka by měla být mezi 50-70 cm a hloubka závisí na bodě (hloubce) zamrznutí půdy; obvykle se bere hloubka 80-100 cm. Správná šířka a hloubka opěrných zdí jsou důležité, protože příliš úzký základ může způsobit zhroucení / sesypání zdi a mělký způsobí zadržování vody, které v zimě zamrzne a způsobí praskání.

    2. Bednění základů pro opěrné zdi

    2.1. Proč je bednění tak důležité?

    Betonové základy se staví pomocí pokládání dřevěného bednění. Stavba betonového základu bez bednění se v žádném případě nedoporučuje. Někteří dodavatelé staveb jednoduše přeskočí instalaci dřevěného bednění a betonují přímo do stavební jámy. Tento postup je výslovně neodborný. Tzv. šalung představuje dodatečné náklady a další práce, kterým by se mnozí raději vyhnuli, ale bez dobrého rámu nebude celá stavba kvalitní, trvanlivá ani bezpečná. V závislosti na typu terénu a dalších faktorech je někdy nutné instalovat výztuž, která betonu umožňuje odolat tahovým a tlakovým silám, což zvyšuje stabilitu celé konstrukce. Alternativou k dřevěnému bednění je kov, který lze použít několikrát, ale vyplatí se pouze firmám, které se bedněním vyloženě zabývají.

    2.2. Výztuž v bednění pro základy opěrných zdí

    Je-li to nutné, před nalitím betonové směsi se do bednění vloží výztuž, která absorbuje tahové síly, a tím je celá konstrukce stabilnější a odolnější. Správná instalace výztuže opěrných zdí vyžaduje dovednosti, znalosti a spoustu zkušenosti. Proto by celá práce měla být ponechána na profesionálech. Pokud vše není provedeno dostatečně rychle, může se stát, že je výztuž vystavena povětrnostním vlivům zkoroduje.

    3. Drenážní trubka v základech pro opěrné zdi

    Drenážní trubka je nepostradatelným prvkem při konstrukci základů pro opěrné zdi
    Drenážní trubka je nepostradatelným prvkem při konstrukci základů pro opěrné zdi

    Pokládání drenážních trubek (budování odvodnění) je velmi důležitým, ale často opomíjeným konstrukčním prvkem každé opěrné zdi. Pokud chcete, aby opěrná zeď, kterou stavíte, sloužila svému účelu po dlouhou dobu a kvalitně, nesmíte vynechat odvodnění ani bednění. Když prší, je zřejmé, že dochází k dalšímu zvýšení tlaku půdy na opěrnou zeď. Proto může být opěrná zeď projektována pro normální podmínky o něco větší, aby odolala i výjimečnému zatížení. Důležité jsou také drenážní trubky a otvory ve zdi, které umožňují včasný odtok vody, která se hromadí za opěrnou zdí. Otvory musí být umístěny v určité vzdálenosti. Dobré odvodnění se nejsnadněji provádí ponecháním vypouštěcího otvoru; při výrobě betonového zídky se tak do bednění vloží příčné plastové trubky a ty se jednoduše zalijí betonem. I tento detail ukazuje význam bednění a je jedním z důvodů, proč by nemělo být vynecháno. Tímto způsobem se provádí volný průchod vody a současně výrazně snižuje tlak vody na zeď. V každém případě musí být drenážní vrstva položena podél zadní části zdi, kde se hromadí voda a vytéká skrz otvory. Stejně jako je důležité drenážní potrubí kolem domu, je důležité i drenážní potrubí kolem opěrné zdi.

    4. Cena opěrných zdí

    Kromě nákladů na materiál a práci bude nutné získání stavební povolení, pokud bude zeď vyšší než 1.5 metru. To samozřejmě zvyšuje vaše náklady. Základy vyšší opěrné zdi také budou muset být masivnější, aby odolaly tlaku země. Kromě toho všeho může také zvýšit ceny obtížný nebo nepřístupný terén. Přibližná cena opěrných zdí, spolu se základem a bedněním, se pohybuje mezi 2400 – 2800Kč /m2. Odtoková trubka je zahrnuta v této ceně.

    Pokud se rozhodnete postavit opěrnou zeď, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také stavitele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

     Váš tým,

    DaiBau.rs

     

    Odborný článek 13675
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Opěrná zeď?

    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 142 realizátorů v oblasti Opěrná zeď
    9.5
    0

    RP stav s.r.o.


    9.7
    0

    A S K O spol. s r.o.


    9.5
    0

    René Grulich


    9.7
    0

    VALSTAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena