V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Prakticky každou venkovní plochu můžeme vydláždit. Dnes máme na trhu různé dlažební materiály, které je možné sladit s domem a jeho okolím v souladu s moderními požadavky nebo tradicí. Při výběru dlažby je třeba věnovat pozornost určitým faktorům, které si rozebereme v tomto článku.
    Odborný článek 208
    materialy venkovni dlazby
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Vydlážděním dvorku, příjezdové cesty, chodníků nebo položením dlažby kolem vysazených stromů můžeme nejsnáze, velmi viditelně přispět ke vzhledu a lepší funkčnosti venkovních prostor. Dlažba je dobrým řešením z finančního hlediska a umožňuje také rychlou realizaci. Bez větších zásahů můžeme v případě havárie opravit nebo vyměnit instalace pod dlažbou nebo poškozené segmenty dlažby. Vydlážděný povrch je šetrnější k životnímu prostředí než asfalt nebo beton.

    Náklady na pokládku dlažby závisí na typu použité dlažby, způsobu přípravy podkladu a složitosti pokládaného vzoru.

    1. Jak se dláždění provádí?

    Nejdůležitějším krokem pro kvalitní pokládku dlažby je příprava podkladu. Způsob přípravy podkladu pro pokládku dlažby závisí na účelu povrchu a použitém materiálu. Aby byla zajištěna dostatečná únosnost půdy, musí být nejprve odstraněn veškerý humus, jinak bude dlažba nerovnoměrně sedat. Protože zkušení zhotovitelé vědí, jaké bude zatížení povrchu a jaká by měla být jeho únosnost, vědí také, jak tvrdý musí být podklad. Po zjištění požadovaných parametrů se vrstva zeminy vyhloubí do hloubky 20-30 cm. Prvním krokem je položení vodotěsné textilie a vodotěsné fólie. Pro dlouhou životnost dlažby je velmi důležité, aby byla dobře provedena i drenážní vrstva. Měly by se do ní nasypat různé frakce kamene, kusy různých velikostí od písku až po větší oblázky. Poté následuje položení obrubníků, které ohraničují povrch. Poslední vrstvou podkladu je písek, na který se pokládá dlažba. K vyrovnání a zhutnění všech vrstev podkladu by se vždy měla použít vibrační deska. Nakonec by se po položení dlažby měla provést injektáž křemičitým nebo jiným pískem, který neobsahuje vápenec. 

    2. Materiály pro pokládku dlažby

    Je třeba zdůraznit, že ne každý materiál je vhodný pro dláždění. Je důležité, aby zvolený materiál ladil s domem a zahradou. Například vymývaný beton není vhodný pro cihlovou fasádu. Doporučujeme se o tom poradit s architektem.

    2.1 Žulové kostky

    Žulové kostky jsou jedním z nejstarších materiálů používaných k dláždění náměstí, promenád, uliček a dalších veřejných prostranství. Žulové kostky jsou vhodné i pro nerovný terén. Nejsou však vhodné do vlhkého prostředí nebo do terénu s větším sklonem. Obvykle se řežou ve velikostech 5 × 5 cm, 8 × 8 cm nebo 10 × 10 cm, k dispozici jsou však i větší rozměry 20 × 20 cm. Na jeden metr čtvereční se vejde 180 pěticentimetrových kostek, 100 osmicentimetrových kostek a 80 deseticentimetrových kostek.

    Ceny žulových kostek se pohybují kolem 800Kč /m2.

    01.jpg
    Žulové kostky jsou jednoduché a krásné

    2.2 Betonová vymývaná dlažba

    Vymývaná dlažba je druh dlažby vyrobené z betonu, který se nechává ztvrdnout v betonové formě a poté se vymývá, aby se odhalil kamenivový povrch. Je vhodná k dláždění příjezdových cest, chodníků, dvorků a k úpravě zahrad. Její drsný povrch zabraňuje uklouznutí. Rozměry vymývaných dlaždic se pohybují od 40 × 40 cm do 60 × 60 cm. Kromě vymývaného betonu existuje také leštěný beton, který má hladší povrch, a štípaný beton, který má hrubší povrch.

    Cena vymývané dlažby je poměrně přijatelná. Dá se říci, že patří mezi nejlevnější dlažební materiály. Její cena se pohybuje od 200Kč /m2.

    02.jpg
    Betonové dlaždice lze nalézt v rustikálním i moderním provedení

    2.3 Betonové prvky: kostky, tvárnice a desky

    Neomezené možnosti tvarů, barev, velikostí a doplňků jsou tím, co činí betonové prvky oblíbenými a vyhledávanými na trhu. V závislosti na použitém kamenivu, pigmentu použitém k jeho obarvení a dokončovacích úpravách mohou betonové desky vypadat přesně podle vašich představ. Existují betonové prvky s reliéfními nebo ostrými hranami. Možné jsou také úpravy, díky nimž beton vypadá staře, opotřebovaně nebo jako imitace kamene. Pokud chcete monotónnost betonových povrchů nějakým způsobem rozbít, lze na dlažbu použít tzv. zatravňovací tvárnice, které umožní růst trávě.

    Cena betonových prvků vhodných pro dláždění se pohybuje od 250 do 400Kč /m2.

    03.jpg
    Pokládka betonových prvků tímto způsobem rozbíjí monotónnost

    2.4 Dřevěná dlažba

    Dřevo je překvapivě vynikajícím materiálem pro dláždění! Jeho struktura dokonale ladí se zahradními rostlinami a dalšími přírodními materiály v okolí domu. Při použití dřevěných prvků na dlažbu musíme dávat pozor, jaký druh dřeva vybíráme. Vhodné je tvrdé dřevo s dlouhou životností, například kaštan nebo dub. Dlažba ze dřeva se provádí podobně jako pokládka betonové dlažby. I zde je nejdůležitější dobrá drenáž, aby dřevěné prvky nehnily.

    04.JPG
    Dřevěné prvky jsou krásným a zajímavým materiálem pro dlažbu

    Pokud máte zájem o vydláždění dvorku nebo jiných ploch, můžete vytvořit poptávku. Dodavatelé, se kterými spolupracujeme, vám v krátkém čase připraví nabídku.

    Odborný článek 208
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.7
    0

    Kamenoprůmyslové závody, s.r.o.


    9.2
    0

    Erik Hauerland


    9.8
    0

    OPEN RE-ECO. s.r.o.


    9.7
    0

    AUTOTRAK, spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena