V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak naplánovat vzory pro obklady a dlažbu

    V tomto článku si posvítíme na to, jak vyrobit vzor pro obklady a dlažbu. Přestože je dlažba ve většině případů jednotvárná a monotónní, zejména na veřejných prostranstvích a při krajinářských úpravách, určitě jste někde narazili na zajímavé a dynamické geometrické vzory. Nebudeme se zabývat odbornou matematickou části dlažebního projektu. Chceme vám jen navodit představu, že některé zdánlivě obyčejné a všední věci se s trochou snahy dají udělat i jiným způsobem a že výsledek může být překvapivý.
    Odborný článek 301
    dlazba teselace
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Teselace

    Teselace povrchu je vyplnění roviny pomocí jednoho nebo více geometrických útvarů, bez překrývání a bez mezer. Tento pojem je mnohem bližší matematice než stavebnictví a popisuje způsoby a možnosti mozaikového umisťování geometrických obrazců do stejné plochy. Jde tedy o pokrytí plochy pomocí geometrického nastavení (polygonů). Pojem je ustálený již dlouho, od samých počátků architektury a výtvarného umění, takže se s ním setkáváme ještě před Sumerem a antikou v pozůstatcích čínské, hinduistické a egyptské architektury. V naší době jej nejvíce využívali holandský umělec Maurits Cornelis Escher inspirovaný maurskými chrámy ve Španělsku. Samotný výraz teselace je odvozen z latiny jeho etymologie pochází ze slova tesella (plochý oblázek, kus hlíny nebo skla), který se svého času používal k výrobě mozaik. Existují teselace euklidovské, sférické a hyperbolické roviny a lze je nalézt všude kolem nás; připomínají stavbu úlu, krunýř želvy, různé vzory na kůži hadů, ještěrek a podobně. Nalézt je lze na podlahách a stěnách i jako ucelené stavební konstrukce ve tvaru mnohostěnů. Jaké možnosti nabízejí desky nebo bloky různých velikostí a tvarů? Na trhu lze nalézt materiály, tedy hotové dlažební výrobky, které umožňují sestavení zajímavých vzorů, ale i tvarů a barev, které oživí jakékoliv prostředí. Je však třeba dávat pozor na materiály a barvy v bezprostředním okolí, aby se předešlo nadměrným odchylkám nebo neskladu.

    1.1. Dlažba pravidelnými polygony

    Polygony (v matematice je to část roviny vymezená úsečkami, které spojují nejméně tři body, z nichž žádné tři sousední neleží na jedné přímce) se používají k dláždění a mohou mít tvar pravidelných čtyřúhelníků, nepravidelných mnohoúhelníků nebo jejich kombinací. Pokrytí povrchu se skládá z uspořádání stejných pravidelných polygonů. Existují tři různé způsoby, jak to udělat správně: 

    1. použití čtverců
    2. použití pravidelných šestiúhelníků
    3. použití rovnostranných trojúhelníků

    V každém rohu musí být alespoň čtyři čtverce, tři pravidelné šestiúhelníky nebo šest rovnostranných trojúhelníků, které tvoří tři pravidelné mozaiky. 

    01.jpg
    Obklady ve formě kosočtverců; zdroj: www.supercoloring.com
    02.jpg
    Obklady s pětiúhelníkovými prvky; zdroj: www.1.bp.blogspot.com

    1.2. Polopravidelná teselace

    Polopravidelná mozaika se získá při sestavování polygonálních kusů různých velikostí a tvarů. Zvláště zajímavými typy vzorů jsou pokrytí roviny nepravidelnými polygony (kosočtverce, obdélníky). Existuje mnoho variant polopravidelné teselace: zkrácená čtvercová dlažba, kosočtvercová dlažba, prodloužená trojúhelníková dlažba a tak dále.

    03.jpg
    Obklad s kombinací čtverců a osmiúhelníků; zdroj: www.supercoloring.com
    04.png
    Obklad trojúhelníků, čtyřhranů a šestiúhelníků, zdroj: www.supercoloring.com

    Pokud se rozhodnete vydláždit si interiér nebo exteriér, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také obkladače, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 301
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.9
    0

    Stavební společnost Šlehofer, s.r.o.


    9.3
    0

    Stavitelství Kudláček s.r.o.


    10
    0

    BEAMI, spol. s r. o.


    9.3
    1

    Milan Dostál


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena