V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vymývané obklady, žulové nebo betonové kostky - čemu dát přednost?

    Tento článek si přečetlo více než 1211+ uživatelů
    Pokud jde o dláždění vnějších povrchů, dvorů, cest, chodníků, příjezdových cest nebo teras, můžete si vybrat různé materiály a barvy i tvary dlažebního materiálu. Měli byste se rozhodnout pro vymývané žulové nebo betonové krychlové desky? Typ materiálu závisí na stylu budovy, ale měla by zapadat i do širšího okolí.
    Odborný článek 1211
    dlazebni kostky
    Máme 600 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Druhy vnějších dlažebních materiálů

    1.1. Tvary

    Kostky a dlaždice mohou být čtvercové, obdélníkové, šestihranné, mohou mít různé speciální tvary nebo kombinovat výše uvedené. Vždy jsou však modelovány tak, aby bylo snadné je vyrábět ve velkém počtu a skládat je na větší plochy. Nejjednodušší a nejrychlejší pro umisťování jednotlivých dlaždic jsou jednoduché tvary, například čtvercové a obdélníkové. Při výběru tvaru byste se také měli rozhodnout, zda budou jejich hrany ostré nebo zaoblené. Kostky a desky s ostrými hranami zapadají téměř bez viditelných spojů, zatímco mezi zaoblenými jsou spoje jasně viditelné.

    1.2. Tloušťka desek, kostek nebo bloků

    Rozměry bloků, kostek a dlažebních desek se mohou velmi lišit - obvykle mají 10 - 30 cm, ale existují i ​​ty, které mají 60 cm a více. Výhodou větších kusů je rychlejší instalace, i když jsou těžší a dražší. Jejich tloušťka je víceméně standardní: 4 - 5 cm. Tenčí jsou křehké a tlustší většinou nejsou zapotřebí.

    1.3. Obkladové materiály

    Kostky, bloky a desky jsou obvykle vyrobeny z betonu, i když dají se sehnat i kamenné a dřevěné. Betonové kusy jsou nejlevnější, ale cena by nikdy neměla být jediným relevantním kritériem. Materiál by měl odpovídat objektu, architektuře, tvaru, stylu, ale také prostředí, které jej obklopuje. Například pokud máte klasický dům, perfektně se k němu bude hodit lipovský nebo supíkovický mramor. Pokud se jedná o moderní design v městském prostředí, klidně zvolte moderní betonové odlitky nebo vymývané desky.

     Obkladové prvky mohou mít různé tvary a mohou být poskládané do různých vzorů
     Obkladové prvky mohou mít různé tvary a mohou být poskládané do různých vzorů

     

    2. Příprava podkladu pro dlažbu

    Bez ohledu na to, jaký materiál pro obklad zvolíte, je nutné před pokládkou připravit podklad. Povrch vozovky musí být připraven obzvláště dobře, jinak se začne velmi rychle drolit a praskat. Nejprve by měl být proveden výkop hluboký 40 cm; následuje plnění menší frakce, vrstvy asi 2 cm silné a poté podsyp o tloušťce 25-45 cm z větší frakce. Podsypem prochází drenážní fólie a drenážní vrstva, která má zhruba 4 cm. Když začnete pokládat dlaždice nebo kostky, neměly by být příliš blízko, musí mezi nimi být prostor pro spáry. Po tomto úkonu lze spáry vyplnit pískem a poté dlaždice přitlačit pomocí vibrační desky.

    2.1. Pojízdné vydlážděné plochy

    Betonové odlitky jsou obvykle dostatečně silné, takže jejich tlaková odolnost není zpochybnitelná. I pro ně je rozhodující příprava podkladu. Pokud je příjezdová cesta pro soukromé zařízení, kde se očekává slabý provoz, může být vrstva podsypu slabší a může být použita větší granulace (20 cm), zatímco pro povoz nákladních vozidel musí být instalován podsyp tlustý nejméně 30 cm.

    2.2. Dlažba betonového základu

    Nová vrstva dlažby se dá pokládat i přes vrstvu starou nebo přes betonový podklad. Kladení dlažby na beton je docela jednoduché. Nejprve se povrch očistí, uspořádají se desky nebo kostky a vyplní se spáry. Slabinou pokládky dlažby na beton jsou případné následné práce, protože jí často nelze provést bez rozbití betonu.

    3. Žulové kostky / desky

    3.1. Pokládání žulových desek

    Instalace velkoformátových žulových desek je extrémně náročná práce, a proto byste ji měli raději přenechat profesionálům. Žulové desky jsou často zakřivené a mají nerovné hrany a musí být kladeny velmi přesně. Nejprve změřte celý prostor a vytvořte plán pokládání dlaždic. Následuje vyrovnání nerovností potěru a nanesení nátěru pro lepší přilnavost. Kamenné desky jsou položeny do silné vrstvy lepidla. V určitých intervalech se mezi deskami provádí dilatace, které umožňují rozpínání v případě veder.

    3.2. Umístění žulových kostek

    Žulové kostky jsou tak silné, že se používaly k dláždění povrchů cest dlouho předtím, než byl vynalezen asfalt. Žulové kostky lze pokládat pouze na dobře zhutněné a rovné pískové povrchy. Je možné uspořádat je oktagonálně, diagonálně nebo obloukovitě. Pokud se použije vícebarevná žula, je také možné sestavovat mozaiky. Dnes se takové kostky většinou používají k vydláždění pěších zón, náměstí a veřejných prostranství, kde je zakázaná automobilová doprava. Žulové kostky nejsou vhodné pro pohodlné řízení automobilu. Pokud s nimi však vydláždíte dvůr, budete moci bez problémů zaparkovat a povrch zůstane po celá léta stejný, a to bez jakékoliv údržby.

    3.3. Žulové kostky - cena

    Kolik stojí žulové kostky? Žulové kostky stojí kolem 900Kč/ m2.

    Žulové kostky lze poskládat i do velmi náročných tvarů.
     Žulové kostky lze poskládat i do velmi náročných tvarů.

    4. Betonové kostky, desky, bloky

    Betonové odlitky jsou kvalitní a dobrou volbou pro dláždění dvora. Betonové kostky jsou odolné proti vlhkosti a tlaku a jejich instalace je rychlá a snadná. Před instalací by měla být provedena drenážní vrstva, přes kterou prochází dobře zhutněná vrstva o tloušťce 20 cm. Poté následuje vyrovnávací vrstva jemného písku, přes kterou se pokládají desky. Výhodou instalace desek je, že je lze podle potřeby snadno demontovat a vyměnit. Betonové odlitky mohou být čtyřúhelníkové nebo šestihranné, ale existují i ​​trojúhelníkové.

    4.1. Betonové prvky - cena

    Kolik stojí betonové kostky? Cena betonových dlažebních prvků je mezi 270 a 600Kč / m2.

    dlazebni-bloky.jpg
    Betonové bloky jsou kvůli své odolnosti skvělou volbou

    5. Vymývané desky - cena a vlastnosti

    5.1. Vlastnosti vymývaných desek

    Betonové vymývané desky se vyrábějí speciálním procesem vymývání cementového mléka, čímž se zvýrazní vnitřní struktura materiálu. Kromě krásného vzhledu mají vymývané desky také všechny vlastnosti betonových desek, včetně příznivé ceny. Instalace vymývaných desek probíhá stejným způsobem instalace klasických betonových desek. Obvykle jsou jejich rozměry 40x40 cm.

    5.2. Vymývané desky - cena

    Kolik stojí vymývané desky? Jejich cena je cca 180Kč / m2.

    dlazebni-kamen.jpg
    Pokud chcete levné řešení, vymývaná dlažba je dobrou volbou

    6. Vymývané nebo betonové desky a žulové kostky - cena

      velikost k čemu jsou dobré cena
    žulové kostky 5 - 20 cm kostky cesty, veřejné plochy, nerovný povrch 900Kč / m3
    betonové dlaždice všechny velikosti vhodné na všechny povrchy 500 - 1000Kč / m3
    vymývaná dlažba 40 - 60 cm cesty, chodníky, turistické cesty, záhrady 200Kč / m3

    Pokud se rozhodnete vydláždit svůj dvorek, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také pokladače a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1211
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 600 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 600 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.4
    0

    Radek Šorm


    9.5
    0

    Pavol Soviar - SONA


    9.5
    0

    Milan Houžvička


    9.8
    0

    Radek Pajdla - Akord


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena