V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Pokládka přírodního kamene, mozaiky a keramiky

    Tento článek si přečetlo více než 885+ uživatelů
    Kámen a keramika jsou oblíbené pro svou mimořádnou odolnost, dlouhou životnost a nenáročnost na údržbu. Jak na pokládku přírodního kamene a jak vyrobit mozaiku? Na tyto otázky jsme se pokusili odpovědět v následujícím textu
    Odborný článek 885
    pokladka prirodniho kamene
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Pokládka keramiky

    Keramika je nejoblíbenějším materiálem pro obkládání nejrůznějších ploch. V interiéru se nejčastěji obkládají koupelny a kuchyně, v exteriéru terasy a balkony. Dlaždice mohou být malého formátu, např. 15x15 cm, ale i vskutku velkého, např. 120x60 cm. Pokládají se do lepicí cementové hmoty, která se nanáší na suchý a rovný podklad. Při instalaci obkladů v exteriéru (tyto prvky budou neustále vystaveny změnám počasí a teplot - především vlhkosti a mrazu) je třeba věnovat zvláštní pozornost jejich umístění, aby se materiál, ze kterého jsou vyrobeny, mohl bez omezení smršťovat a roztahovat. Za tímto účelem se vyrábí dilatační spáry. Kvalita obkladu do značné míry závisí na zkušenostech obkladače, proto tuto práci nepřenechávejte komukoliv.

    pokladka-keramickych-obkladu.jpg
    Pokládání keramických obkladů na lepidlo

    1.1. Pokládka keramiky - cena

    Ceny obkladů se značně liší: seženete je již od 250Kč /m2 ale mohou stát i 2000Kč a více. Cena obkladačských prací se pohybuje mezi 300 a 500Kč/m2. Mějte však na paměti, že ceny materiálů a tím i práce řemeslníků se za poslední půlrok několikrát změnily a tento trend - jak se zdá - bude pokračovat.

    2. Pokládka mozaiky

    Mozaika se používá k dekoraci místností již od pravěku, protože z kostiček, kolíčků nebo destiček, které jsou vyrobeny ze skla, kamene nebo keramiky je možné vytvořit opravdu složité vzory a obrazy. Vzhledem k tomu, že dílce tvořící mozaiku jsou menší než obklady, je velmi důležité, aby byl povrch dobře připravený a zcela rovný. Pro kvalitní provedení tohoto druhu práce se doporučuje předběžný výkres konečného vzhledu. Druhy, tvary a barvy materiálů závisí na přání zákazníka. Skleněná mozaika je náročnější na provedení, protože dílce jsou průhledné a tenké. Pro exteriéry jsou oblíbené zejména mozaiky z přírodního nebo umělého kamene. Klíčem k dobré mozaice je použití vysoce kvalitního lepidla, jinak se celá struktura začne velmi rychle drolit a dílce opadávat.

    koupelna.jpg
    Mozaika z dílců malého formátu opticky dělá prostor exkluzivnějším a prestižnějším

    2.1. Pokládka mozaiky - cena

    Jelikož se mozaika skládá z menších dílců, je taková práce časově náročnější než klasická obkladačská práce. Za nákup a výrobu průměrné mozaiky zaplatíte mezi 1200 a 1800/m2 (samotné obklady stojí kolem 700Kč /m2 (ty z přírodního kamene jsou o něco dražší).

    3. Pokládka kamene

    Kámen se jako materiál pro obklady používá již tisíce let, protože se vyznačuje svou pevností, nenáročností na údržbu a zajímavými barvami, tvary a texturou. K mání je kámen umělý a přírodní. Pro prestižnější řešení se používají mramorové a žulové desky. U nás se nejčastěji instalují břidlice, kvarcit, pískovec a travertin.

    Pro obklad či dlažbu kamenem je nejdůležitější dobře připravený, suchý, pevný a rovný povrch. Pokud je instalován ve vlhké místnosti, bude nutná hydroizolace, na kterou se nanese speciální lepidlo. Kamenné desky se položí na čerstvé lepidlo. Plastové distanční křížky umožní, aby vzdálenost mezi nimi byla vždy stejná. Nakonec se takto získané spáry vyplní spárovací hmotou a přebrousí, aby se získal zcela jednotný povrch.

    3.1. Pokládka kamene - cena

    Ceny přírodního kamene se liší podle druhu, tedy barvy a způsobu opracování. Dekorativní kámen broušený do tyčí se pohybuje v rozmezí kolem 400 - 500Kč/m2, lámaný přírodní kámen nepravidelného tvaru, vhodný pro pokládku na cesty, kolem 300Kč /m2. Štípané žulové kostky stojí kolem 800Kč /m2. 

    Odborný článek 885
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.3
    0

    Miroslav Panáček


    9.5
    0

    Stavitelství Pavlíček s.r.o.


    9.7
    0

    S T A V M A N , spol. s r.o.


    9.6
    0

    HV-GRANIT s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena