V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Obklady a dlažby - cena

    Tento článek si přečetlo více než 992+ uživatelů
    Ať už je třeba vydláždit chodník, přístupovou cestu, zahradu nebo nějaký jiný pochůzný povrch, dláždění se ve smyslu řemeslné práce příliš neliší. Obklady se skládají ze dvou částí, z nichž jedna je obzvláště důležitá, protože zajišťuje potřebnou únosnost, dlouhověkost a odtok dešťové vody. Je to samozřejmě příprava podkladu. Druhá část práce je více méně rutinní: poklad dlažby na již připravený terén. Příprava ovlivní nejen trvanlivost, ale i cenu.
    Odborný článek 992
    dlazdeni
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Povrch je základem pro nosnost

    Příprava povrchu se provádí tak, že se nejprve vykope hloubka 40-70 cm, poté se nasype písek nebo štěrk s granulací 0-32 mm. Výška této vrstvy závisí na struktuře koncových desek a očekávaném zatížení. V každém případě musí být tato vrstva (zvaná též tampon), dobře zhutněna a vyválcována, aby odolala očekávanému zatížení, ale musí zůstat sklon 2,5 %.

    2. Drenážní fólie

    Aby se zabránilo pronikání vody do naplněné vyrovnávací vrstvy, je pod ni nebo nad ni umístěna drenážní fólie. Díky tomu zůstane struktura pochozí plochy rovná a stabilní a nebudete ji muset neustále opravovat ani zalepovat výčnělky, díry nebo vyjeté koleje.

    3. Drenážní vrstva

    Drenážní vrstvu tvoří speciální hrubý písek (4-8 mm x 3,5 cm), který je odolný proti zamrznutí. Umístí se přes drenážní fólii. Tato vrstva nesmí být zhutněna vibrační deskou a musí zůstat pod minimálním sklonem. Instalace se provádí pomocí dřevěných nebo hliníkových lamel, které nakonec vyrovnají přebytečný písek.

    Struktura podkladu
    Struktura podkladu

    4. Provádění dlažebních prací

    Instalace deskovitého materiálu zvoleného pro dlažbu začíná od jednoho rohu, v pravém úhlu k hlavní pochodové linii. Doporučuje se začít pokládat na část povrchu, která je nejnižší. Je důležité, aby desky, kostky nebo bloky byly pokládány tak, aby nebyly příliš blízko sebe a aby vzdálenost, tj. spáry mezi nimi, zůstaly stejnoměrné. Tímto způsobem bude později zatížení rozloženo rovnoměrněji. K udržení dlažby v přímce se používá zednické lanko. K rovnoměrnému umístění dlaždic, kostek nebo bloků se navíc používá gumové kladívko nebo lišta. Podél okrajů a stěn je materiál ořeže. Aby barva zpevněného povrchu vypadala lépe, střídavě se bere materiál z několika různých palet.

    Pokládka dlažby   zdroj: www.mata-paving.com
    Pokládka dlažby   zdroj: www.mata-paving.com

    5. Spárování a spárovací hmota

    Po dokončení postupu pokládky vybraného deskovitého materiálu se speciálním křemičitým pískem provede spárování. Spotřeba písku je přibližně 2,5 - 3,0 kg / m2. Je důležité, aby se tato práce prováděla za suchého počasí. Přebytečný písek se snadno odstraní a postup se opakuje dvakrát až třikrát.

    5.1 Spárovací písek

    Nesprávný spárovací materiál může vést k zadržování vody, nerovnostem povrchu a různým škodám. Kromě vhodné šířky spáry 3-5 mm je třeba zvolit kvalitní písek. Proto se nejčastěji používá křemičitý písek s granulací 0,3-0,6 mm. Písek by měl být suchý a zbavený nečistot, jako jsou hlína nebo semena.

    6. Zhutnění vibrační deskou

    Zpevněná plocha je nakonec ošetřena strojem zvaným vibrační deska; tento stroj produkuje vibrace, které stlačují a stabilizují podklad a materiál. Jeho spodní část je potažena gumou, aby nedošlo k poškození povrchu. Před prací s vibrační deskou je nutné hotový povrch důkladně očistit od zbytků písku a jiný nečistot.

    iStock-1370192848.jpg

    6.1. Pokládka dlažebních kostek přes beton

    Desky, kostky nebo bloky jsou většinou umístěny na písčitém povrchu, ale je také možné pokládat je přes beton. Tento způsob instalace je vhodný pro nejvíce přetížené oblasti jako jsou silnice s nákladní dopravou. K tomuto účelu je vždy možné použít stávající betonový podklad. Hlavní slabinou provádění těchto prací je však to, že v případě výkopů se betonová deska musí rozbít, což je rozsáhlá a nákladná práce.

    7. Cena zámkové dlažby

    Kolik stojí dlažba? Cena dlažby závisí na hloubce výkopu, tloušťce tamponu, který je připraven podle předpokládaného zatížení a velikosti kostek. Výkop, příprava podkladu a vydláždění dvora betonovými dlaždicemi mohou stát mezi 500 a 700Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro poklad dlažby, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a pokladače, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 992
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.9
    0

    LINEAL s.r.o.


    9.6
    0

    BERKASTAV s.r.o.


    9.3
    0

    Ing. Josef Kocián


    9.7
    0

    MVEX stavby s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena