V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dláždění dvorku a zahrady

    Tento článek si přečetlo více než 550+ uživatelů
    Zahrada a dvorek často zahrnují mnoho prvků: plot, opěrnou zeď, jezírko, chodníčky, zpevněnou plochu, záhony... jejich část jistě můžete vydláždit. Dláždění kolem domu, které v kombinaci s fasádou tvoří souvislý celek, dodává vašemu domu na upravenosti a bytelnosti. Dláždění venkovního vstupního prostoru proto musí být esteticky harmonické a zároveň funkční, čehož se dosáhne vhodným výběrem dlažebních materiálů a kvalitní pokládkou. 
    Odborný článek 550
    dlazdeni zahrady
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Jak vydláždit dvorek?

    1.1 Příprava terénu

    Pokud jde o zpevněnou plochu ve dvoře, aby byla kvalitně a dobře provedena, je nutné provést několik různých úkonů, které začínají řádným výkopem odpovídající hloubky na dostatečně zpevněném a stabilním podkladu.

    1.2 Odvodnění

    Všechny zpevněné plochy na zahradě musí být rovné, hladké, se sklonem směrem od budovy. Každých 40 - 50 m2 se doporučuje umístit kanálky pro odvádění povrchové vody do dešťové kanalizace.

    2. Materiály

    Na trhu je široká škála materiálů, ale ne všechny jsou vhodné pro použití na zpevněných plochách. Je třeba zvolit nejvhodnější materiál podle svého vkusu, ale v souladu s koncepčním a architektonickým řešením domu.

    Pro dláždění dvora je oblíbená zejména dlažba z přírodního kamene - čediče, vápence, porfyru, křemene nebo žuly. Používají se také betonové a dřevěné kostky nebo desky.

    2.1 Kamenná dlažba

    Přírodní žulová dlažba je jedním z nejstarších materiálů používaných pro dláždění povrchů. V kombinaci s dalšími přírodními kameny (tonalit, porfyr) jsou stále jedním z nejoblíbenějších materiálů pro kamennou dlažbu.

    Žulové dlažební kostky jsou k dispozici v různých velikostech:

    - CU5 (5 cm × 5 cm × 5 cm),

    - CU8 (8 cm × 8 cm × 8 cm),

    - CU10 (10 cm × 10 cm × 10 cm),

    - řezané kostky (10 cm × 10 cm × 6 cm).

    - CU20 (20 cm × 20 cm × 20 cm).

    01.jpg
    Žulové kostky lze uspořádat do různých tvarů a vzorů

    2.2 Betonové kostky a desky

    Beton je díky svým mnoha pozitivním vlastnostem jedním z nejčastěji používaných stavebních materiálů. Betonové výrobky jsou vyrobeny z přírodních materiálů a snadno odolávají různým povětrnostním podmínkám.

    2.2.1. Betonové kostky

    Nabídka betonových prvků na trhu je velmi rozmanitá, pořídíte je v různých rozměrech, v různém vzhledu. To potvrzují různé řady tohoto typu výrobků, jako jsou Prestige, Antic, Intact a Classic. Možné jsou i imitace kamene a jiných přírodních materiálů. Skvěle se hodí do každého stylu, jsou odolné a snadno se udržují.

    2.2.2 Desky z vymývaného betonu

    Vymývané desky jsou speciálním typem betonu, který se vyrábí určitým způsobem, kdy se z polosuchého kameniva vymývá pojivo. Jsou k dispozici v různých barvách a velikostech, jsou odolné proti mrazu a soli a jsou vhodné pro dláždění pochozích a pojezdových ploch.

    2.3. Dřevěná dlažba

    Dřevo je jedním z nejekologičtějších materiálů. Na dláždění teras, zahradních cest, ploch kolem bazénů apod. lže použít i dřevěné fošny. Problémy vznikají pouze kvůli slabší odolnosti vůči vlhkosti, kterou lze zlepšit impregnací dřeva ochrannými nátěry. Dřevěnou dlažbu lze vyrobit z křížem lepeného dřeva Kmen musí být silnější než 10 cm, aby se dal rozřezat na kusy dlouhé 15 až 20 cm.

    02.jpg
     Dřevěné dlaždice vytváří příjemnou atmosféru

    3. Dlažba - cena

    Cena dlažby závisí na hloubce výkopu, tloušťce podkladu, který je připraven podle předpokládaného zatížení a velikosti kostek. Výkop, příprava podkladu a vydláždění dvora betonovými dlaždicemi mohou stát mezi 500 a 700Kč / m2.

    Odborný článek 550
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 602 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.7
    0

    STAVITELSTVÍ DS s.r.o.


    9.6
    0

    NATALSTAV CZ, s.r.o.


    9.3
    0

    Bauton spol. s r.o.


    10
    1

    Pavel Navrátil


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena