V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Moderní dlažba - imitace dřeva ještě nikdy nebyla tak přesvědčivá

    Tento článek si přečetlo více než 715+ uživatelů
    Během poslední dekády zaplavila trh keramická dlažba imitující dřevo, kterou lze snadno zaměnit se skutečnými parketami. Jelikož se potenciální zákazníci často ptají, co to přesně je za produkt a jaké jsou jeho výhody a nevýhody, připravili jsme pro vás podrobnou recenzi, která nabízí odpovědi na tyto otázky. 
    Odborný článek 715
    dlazdice imitace dreva
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    1. Dlažba imitace dřeva

    Dlažba s povrchem, který vypadá jako skutečné dřevo (obchodníci používají i anglicismus „wood-look“), je ve skutečnosti keramika s texturou, která napodobuje vzhled skutečného dřeva. Jedná o strukturální povrchovou úpravu, což znamená, že vzor je trvale přichycen k podkladu a nelze jej při čištění poškodit, seškrábat nebo odloupnout.

    01.jpg
    Mnozí by v koupelně raději viděli dřevo než keramiku, nicméně keramika v imitaci dřeva je jediným racionálním řešením, protože parkety nejsou odolné vůči vodě a vlhkosti.

    2. Imitace dřeva nabízí mnoho výhod

    2.1. Imitace dřeva je odolnější než pravé dřevo

    Nejprve se podívejme na výhody tohoto materiálu. Imitace dřeva se v mnoha případech ukázala jako vhodnější než skutečné dřevo. Keramika je mnohem odolnější než např. parkety nebo palubka, takže dlažba v imitaci dřeva přichází v úvahu, když chcete určitý typ estetiky a zároveň očekáváte větší odolnost a snadnou údržbu podlahy. Parkety se velmi rychle poškodí a jsou na nich viditelné škrábance; také se snadno špiní a nejsou odolné vůči skvrnám a mastnotě, takže je velmi obtížné je z povrchu odstranit.

    Imitace parket se skvěle hodí pro rodiny s malými dětmi nebo domácími mazlíčky, protože se mnohem snadněji čistí než masivní parkety. Jsou odolné proti mechanickému poškození a poškrábání a navíc se nemusí brousit nebo lakovat.

    U keramiky takové problémy nejsou, protože je prakticky nezničitelná, škrábance jen tak nevzniknou (pokud vzniknou nejsou vidět), skvrny neproniknou na povrch a lze je čistit vlhkým hadříkem nebo mopem. Keramika v imitaci dřeva nabízí vlastně řešení „dva v jednom“: zachováte si všechny výhody estetiky, kterou nabízí dřevo, a zároveň bude údržba mnohem jednodušší.

    2.2. Imitace dřeva nevybledne

    Další výhodou keramických obkladů, které imitují parkety, je odolnost proti slunečnímu záření. UV paprsky silně působí na dřevo, takže parkety po letech znatelně zežloutnou, i když je chráníte nátěry, protože žádná ochrana není stoprocentní. Pokud často stěhujete nábytek nebo měníte účel místností, může to být velký problém, protože parkety pod skříněmi nebo jinými velkými kusy nábytku budou mnohem méně žluté (blíže původnímu stavu) než jinde.

    Na rozdíl od parket není keramika díky své zcela odlišné struktuře citlivá na sluneční záření a časem nijak nevybledne ani nezmění barvu.

    2.3. Dostupné ceny

    Jednou z hlavních výhod keramiky v imitaci dřeva je ostatně její cena. Parkety jsou jedním z dražších podlahových materiálů a jejich struktura nejvíce ovlivňuje cenu - masivní jsou mnohem dražší než kompozitní, které mají pouze vrchní vrstvu z masivního dřeva, zatímco ostatní vrstvy jsou vyrobeny z dřevotřísky nebo podobných dřevěných odřezků. Keramika imitující dřevo nebo parkety je nesrovnatelně levnější než masivní dřevo.

    2.4. Odolnost proti vodě a vlhkosti

    Dlažba v imitaci dřeva je vynikající volbou do místností, kam nelze vzít parkety kvůli kontaktu s vodou a vlhkostí. Řeč je samozřejmě o koupelně a kuchyni. Pokud chcete, aby podlahy v těchto místnostech působily tepleji a přirozeněji, je dlažba v imitaci dřeva perfektní volbou, protože keramika je na rozdíl od pravého dřeva zcela odolná vůči vodě a vlhkosti.

    02.jpg
    Podlahové vytápění je vynikající volbou pro imitaci dřeva, protože bude hřejivá nejen na oko ale i na dotek

    3. Imitace dřeva je vynikající pro podlahové vytápění

    3.1. Podlahové vytápění

    Přestože je podlahové vytápění kompatibilní s některými typy parket, nic nepřekoná kompatibilitu systémů podlahového vytápění a keramických obkladů. Vzhledem k tomu, že keramika je na dotek chladnější než dřevo, je pro ni podlahové vytápění ideální, protože jen tak podlaha poskytne skutečně nadstandardní komfort a příjemnost. Ještě více než do obýváku se podlahové vytápění hodí do koupelny, kde se často chodí naboso.

    3.2. Podlahové vytápění a potěr

    Podlahové vytápění pod keramickou dlažbu se nejlépe provádí ve standardním provedení, a to vyplněním trubek podlahového topení tekutým nebo samonivelačním potěrem, jehož tloušťka se obvykle pohybuje mezi 6 až 8 cm. Potěr bude pomalu akumulovat teplo a pak jej postupně sálat do místnosti přes keramiku. Pokud již máte podlahu hotovou a chcete pouze přidat podlahové vytápění, není to proveditelné. V tomto případě lze instalovat pouze elektrické podlahové vytápění, které se nemusí plnit potěrem, protože se instaluje na lepidlo, přes stávající podklad. Nakonec se keramika položí na elektrické podlahové vytápění.

    4. Imitace dřeva je levnější než parkety

    Cena dlaždic v imitaci dřeva hodně závisí na výrobci, typu a rozměrech, i když v zásadě se jejich průměrná cena pohybuje mezi 500 a 800Kč /m2 + sazba obkladače.

    Odborný článek 715
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Dlažba?

    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 601 realizátorů v oblasti Dlažba
    9.2
    0

    LEKASTAV s.r.o.


    9.2
    0

    BFJ stav, s.r.o.


    9.9
    0

    STAVBY KOŤÁTKO s.r.o.


    9.4
    0

    DVV STAV s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena