V oblasti

    Hybridní kampus Infobip na okraji města | 3 LHD

    Chorvatská IT společnost Infobip je v silné expanzi. Patří mezi tzv. jednorožce, tedy mladé firmy, které dosáhly hodnoty 1 miliardy dolarů. Domovský kampus Infobipu na Istrii již nestačil pokrýt potřeby společnosti s globální působností a začala realizace nového, programově hybridního kampusu na předměstí Záhřebu. Jedná se o typickou lokalitu na periferii, v prostředí, které není městské ani venkovské, charakterizované absencí jakéhokoliv veřejného prostoru a výrazných architektonických počinů. Při výběru lokality bylo klíčové dopravní spojení: napojení na dálnici, relativní blízkost letiště a plánovaný koridor nové městské třídy. V prostředí, kde neexistuje žádná forma konsolidované urbanizace, musel kampus vytvořit svůj vlastní svět na zelené louce.

    Na kampus byla vyhlášena soutěž, kterou vyhrála přední chorvatská designová kancelář 3LHD. Samotný soutěžní návrh byl atypický - kancelář předložila analýzy a koncept, nikoliv však finální projekt, s myšlenkou ponechat klientovi dostatečný manévrovací prostor při zpracování finálního řešení. 3LHD navrhlo programově požadovanou kombinaci pracovních prostor a menšího hotelu jako kompaktní soběstačný společenský organismus, který by měl kompenzovat absenci veřejné vybavenosti, urbanismu, a dokonce i krajinářsky upravené přírody v širším okolí budovy.

    01.jpg
     Hybridní kampus Infobip; foto: Jure Živković

    3LHD prostorovou organizaci založil na přesném vertikálním zónování, které odpovídá hybridnímu programu. Většina zaměstnanců a návštěvníků kampusu přijíždí autem, proto bylo téma parkování pro kompletní koncepční řešení nesmírně důležité. Obvyklou možností je buď parkoviště, které obklopuje budovu, nebo drahé a často nepříjemné podzemní garáže. 3LHD se odchýlilo od těchto šablon a zvedlo parkoviště nad terén. Z celého přízemí se stalo vzdušné a kryté parkoviště přímo napojené na vstupní lobby. Takové typologické řešení lze charakterizovat jako „drive-in campus“.

    02.jpg
    Drive-in Infobip kampus; foto: Jure Živković

    Objemná čtyřpatrová základna projektu je vyplněna kancelářemi uspořádanými kolem velkého vnitřního atria se zenitovým osvětlením. Slouží jako amfiteátr a místo setkávání zaměstnanců. "Open-space" kanceláře jsou orientovány do exteriéru a menší místnosti pro jednání a samostatnou práci do vnitřního atria, které je těžištěm prostorové organizace a symbolickým jádrem kampusu. Po okrajích atria se zvedá elegantně tvarované schodiště z černé oceli, koncipované jako filmová promenáda, z níž se otevírají výhledy do různých stran.

    03.jpg
    Centrální schodiště z černé oceli; foto: Jure Živković

    Na základ budovy byla umístěna štíhlá vertikální část s hotelem a reprezentativními kancelářemi pro vedení společnosti. Spojnicí mezi oddělenými světy pracovních prostor a hotelem je „piano nobile“ na střeše základny. Exteriérovou část tvoří luxusní zelená terasa, oáza umělé přírody, kde najdete odpočinek od pracovních aktivit. V uzavřené části se nachází restaurace, kterou lze v případě potřeby přeměnit na konferenční centrum. "Piano nobile" s různým společným obsahem funguje současně jako nárazníková zóna, ale také místo setkávání stálých i dočasných uživatelů kampusu.

    04.jpg
    Luxusní zelená terasa; foto: Jure Živković
    05.jpg
    Vnější část "piano nobile"; foto: Jure Živković

    Tento koncept je podpořen velmi precizním designem, který nerozlišuje reprezentativní a servisní ( IT slovníkem „front-end“ a „back-end“) část objektu. Všechny technické prvky jako instalace, protipožární systém, osvětlení a další jsou explicitně integrovány do interiéru. Nejsou zde žádné podhledy, žádné skrývání pomocí sádrokartonových příček, ale všechny vrstvy infrastruktury jsou „funkční ozdobou“, přesněji řečeno důležitým prostředkem utváření vnitřního prostoru. Architektonický rámec budovy je definován konstrukcí z jemně provedeného neomítnutého pohledového betonu. Syrovost provedení platí i pro exteriér. Velké skleněné plochy čela základny jsou zapuštěny vzhledem k čelům betonových desek mezipatrové konstrukce, což budovu chrání před přehříváním.

    06.JPG
    Skleněné stěny; foto: Jure Živković

    Po vnějším obvodu stoupá zeleň, která časem objekt zcela obejme a doplní tak pasivní ochranu proti přehřívání. Tvar štíhlého objemu horních pater odpovídá introvertnějšímu obytnému účelu, prosklené stěny jsou proto skryty panely z tmavě hnědého děrovaného plechu. Preciznost provedení všech prvků objektu zanechává silný dojem. Bylo jí dosaženo pomocí vlastního softwaru Volum3, který vyvinula společnost 3LHD ve spolupráci s dalšími odborníky a který je také veřejně dostupný.

    07.jpg
    Panely z tmavě hnědého perforovaného plechu; foto: Jure Živković

    Infobip kampus naznačuje příchod nové generace hybridních objektů na okraji velkých měst. Soběstačný ostrůvek, který nabízí sociálně i obsahově heterogenní pracovní prostředí, je zasazen do neklidného, ​​entropického kontextu. Projekt ukazuje, jak se z předměstí mohou stát místa pro testování nových architektonických nápadů.

    Informace o projektu:
    Název projektu: Hibridní kampus Infobip
    Lokace: Záhřeb - Buzin
    Rok plánování: 2018
    Rok realizace: 2021
    Klient: Infobip
    Foto: Jure Živković


    GALERIE

    08.jpg
    Prodloužený axiální průřez
    09.jpg
    Perspektivní průřez
    10.jpg
    Plán lokace
    11.jpg
    Průřez
    12.jpg
    Půdorys druhého patra
    13.jpg
    Půdorys čtvrtého patra
    14.jpg
    Půdorys sedmého patra
    355
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena