V oblasti

    Dům na svahu, jehož hlavním stavebním materiálem je hlína

    Tento článek si přečetlo více než 692+ uživatelů
    V dnešní době, kdy jsou udržitelnost a ekologie ústředními tématy moderní architektury, stále více projektantů volí dřevostavby. Dřevo však zdaleka není jediným ekologickým stavebním materiálem, i když je určitě nejznámější. Dalším, který rozhodně stojí za zmínku, je hlína. Jeden takový dům, kde byla hlavním stavebním materiálem hlína smíchaná se slámou, navrhl slovinský architekt Robert Veselko z architektonické kanceláře RVA.
    dum-z-hliny-cesta.jpg
    Pod dřevěnou fasádou se kryje tlustá vrstva hlíny

    Dřevo a hlína jsou považovány za primitivní materiály, které byly ve stavebnictví přítomny již od pravěku. V dnešní době díky tyto materiály díky novým technologiím a stavebním technikám otevírají široké spektrum možností pro moderní typy návrhů. Konstrukce Domu na svahu je vyrobena z dřevěných smrkových trámů, zatímco stěny jsou konstruované z hlíny smíchané se slámou a extrudovaným jílem. Fascinující je především fakt, že železobeton byl použit pouze na základy.

    01.png
    Struktura fasády; hliněná stěna je tlustá 29cm

    Jíl je v podstatě druh hlíny a je výborným ekologickým materiálem, který se dá snadno recyklovat či zlikvidovat. Od stavební jámy až po konec stavby nevyžaduje žádnou přepravu, jelikož se těží a instaluje přímo na místě. Samotná instalační technologie je šetrná k životnímu prostředí, protože nevyžaduje žádné zpracování. Z tohoto procesu logicky vyplývá, že emise oxidu uhličitého při výstavbě a údržbě takového objektu jsou prakticky nulové. I když dům dosloužil svému účelu, lze jej zcela recyklovat. Hliněný dům je tedy svým způsobem nejblíže tomu, co bychom nazvali „zcela biologicky odbouratelným produktem“.

    02.jpg
     Otevřený obývací pokoj ve středu domu v barvě přírodní zeminy

    Hlína má velmi dobré stavebně fyzikální vlastnosti, protože skvěle pohlcuje teplo a vlhkost, které akumuluje a následně je postupně vydává do prostoru. Je považována za tzv. difúzně otevřený materiál, což znamená, že propouští vzduch a vlhkost, a to dokonce více než cihla. Cihla a hlína jsou podobné materiály, ale s jedním důležitým rozdílem - cihla se musí pálit, zatímco hlína se používá v surovém, nezpracovaném stavu. Kromě toho je hlína také žáruvzdorný, tedy nehořlavý materiál.

    03.jpg
    Fasáda z dřevěných lamel

    Postup stavby hliněného domu je následující: nejprve se v určitém poměru připraví směs hlíny a vody, kterou se následně vyplní dřevěné bednění. Sušení takto vyrobeních stěn může trvat až šest měsíců, což  může odradit netrpělivé klienty, kteří proto raději volí jiné stavební materiály.

    04.jpg
     Dům se nachází na kopci, odkud je úchvatný výhled na celé okolí

    Dům na svahu stojí, jak jeho název napovídá, na vrcholu krásného kopce, odkud se otevírá malebný výhled na okolní krajinu. Samotná budova je koncipována jako kompaktní podlouhlý objekt, ve kterém jsou obytná a spací část řazeny za sebou. Architektovi se tak podařilo maximálně využít veškerý obytný prostor. Na jižní fasádě se nachází dlouhá zapuštěná veranda, která zmírňuje žár letního slunce a nabízí krytý venkovní obývací pokoj.

    05.jpg
    Dlouhá veranda vytváří stín a chrání tak interiér před přehřátím, ale poskytuje také úkryt v případě přeháněk

    Půdorys domu je jednoduchý a moderní. Obývací pokoj je řešen jako dvouúrovňový, průchozí prostor, který přechází z kuchyně přes jídelnu do obývacího pokoje s krbem. V přízemí se nachází ložnice a koupelna, v patře pak dětské pokoje a galerie. Asi nejvíce fascinujícím prvkem na domě je lezecká stěna, která spojuje obývací pokoj s úkrytem pod střechou, který děti majitele prostě zbožňují a ve kterém tráví nejvíce času.

    06.png
    Půdorys přízemí
    07.png
    Půdorys podkroví

    Strop a příčky jsou obloženy dřevěnými prkny, zatímco hliněné podpěry jsou ponechány v přirozené barvě hlíny.

     

    Informace o projektu:

    Název projektu: Dům ve svahu

    Návrh: RVA, Robert Veselko

    Rok plánování: 2009-2010

    Rok výstavby: 2015

    Plocha: 145 m2

    Klient: soukromý

    Fotograf: Matej Lozar, archiv RVA

    GALERIE

    08.jpg
    Jídelna s lezeckou stěnou vedoucí do dětského pokoje
    09.jpg
    Lezecká stěna je vynikající nápad. Zeptejte se dětí, co si o ní myslí!
    10.jpg
    Součástí verandy je i větší krytá terasa
    11.png
    Koncepční schéma organizace domu
    692
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena