V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Architekt - jak najít dobrou architektonickou kancelář?

    Tento článek si přečetlo více než 656+ uživatelů
    Plánujete rekonstruovat byt, postavit barák nebo změnit interiér? Aby se vaše přání splnila, budete potřebovat odborníka, který bude vědět, jak vykreslit náčrtek, jak vytvořit plán a také vás provede administrativními postupy, které jsou potřebné k získání potřebné dokumentace. Stavební zákon stanoví, že dokumentaci pro získání stavebního povolení musí připravit Dipl. Arch. s autorizací České komory architektů. Architekt však v projektu není jen proto, aby rychle a efektivně splnil zákonné požadavky. Dobrý odborník vám poradí jak najít kvalitní a smysluplné řešení, které bude vhodné pro potřeby celé vaší rodiny a zároveň bude neškodné pro přírodní prostředí.
    Odborný článek 656
    architekt
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. Jak najít architekta?

    Doporučujeme, abyste si na hledání architekta udělali čas. Rozhoďte sítě mezi přáteli a známými, kteří rekonstruovali byty nebo stavěli dům a spolupracovali přitom s architektem. Můžete také hledat architekty na internetu. Jednou z možností je zaslat dotaz na stránkách Daibau.cz a naši nejzkušenější architekti vás pak budou kontaktovat sami. Jejich profily rovněž můžete vidět na našem webu. Než si vyberete osobu (pokud ji potřebujete ke stavbě), zkontrolujte, zda má autorizaci vydanou Českou komorou architektů.

    Architekt musí mít platný diplom v oblasti architektury a složené autorizační zkoušky u České komory architektů.

    Seznam autorizovaných architektů můžete zkontrolovat na odkazu:

    https://www.cka.cz/cs/svet-architektury/seznam-architektu

    Pro návrh interiéru nebo drobné stavební práce, které nevyžadují povolení místní samosprávy, autorizaci prověřovat nemusíte. Zkuste též najít architekta, který bydlí co nejblíže k vám. Jeho cestovní náklady se tak sníží a bude moci vícekrát obejít a kontrolovat staveniště.

    Dobrý architekt ví, jak proměnit vaše sny v realitu
    Dobrý architekt ví, jak proměnit vaše sny v realitu

    2. Jak si vybrat dobrou architektonickou kancelář?

    Když si vytvoříte užší seznam architektů, domluvte si osobní schůzky. Pro vaší spokojenost s celkovým výsledkem projektu je velmi důležité, jak dobře si s architektem rozumíte. Pokud si pro vás architekt udělá dostatek času, dobře prezentuje svou práci, poradí vám a obecně zanechá příznivý dojem, možnost úspěšné spolupráce je veliká. Než půjdete k architektovi, bylo by dobré na místním úřadě získat všechny informace o místě, kde bude budova stát a mít hrubou představu o možnostech výstavby a případných překážkách. Architekt tak bude schopen konkretizovat svou nabídku a přemýšlet o stávajících problémech. Proto bude nabídka, kterou učiní, konkrétnější. Kromě informací o poloze přineste seznam vašich přání, výkresů, náčrtů nebo obrázků dílů, místností nebo celých objektů, které se vám líbí a chtěli byste aby se stali součástí vašeho domova.

    Při výběru architekta rozhodně hraje roli jeho cena, i když to by neměl být rozhodující faktor. Když se rozhodnete pro určitou osobu, doporučujeme vám uzavřít smlouvu, ve které bude přesně a podrobně uvedeno, co má architekt udělat (typ dokumentace), za jakou cenu a v jaké lhůtě.

    01.jpg
    Dílem dobrého architekta se budete pyšnit celý život

    Pak může začít samotný ideový návrh - v souladu s informacemi o poloze, vašimi přáními a odbornými radami architekta. V této fázi vytváření návrhu se budete s architektem setkávat velmi často, dokud nebudou všechny nápady a požadavky zcela harmonizovány a nebudete spokojeni s řešením a vzhledem. Později, když se bude zpracovávat dokumentace pro stavební povolení, bude provádění změn obtížnější, protože vyžadují více času a peněz. Ale o tom si povíme jindy. Prozatím mějte na paměti, že vše by mělo být dokončeno ve fázi ideového návrhu, protože to je nejpraktičtější a nákladově nejefektivnější způsob. Pokud najdete správného architekta, bude pro váš tato fáze velmi inspirativní, kreativní a zábavná!

    3. Architekt - cena architektonického projektu

    Kolik stojí architektonický projekt? Ceny původních projektů rodinných domů činí 1–2% z hodnoty celkové investice. Cena celého projektu (ideová a objemová studie, DSP – dokumentace pro stavební povolení a RDS – realizační dokumentace stavby) se obvykle pohybuje mezi 30.000 a 50.000Kč. Pokud obdržíte levnou nabídku, doporučujeme vám být obzvláště opatrní, protože kvalita takového projektu může být velmi sporná. Typové náčrty jsou levnější, ale když se rozhodnete pro úpravy a drobná vylepšení, může vyjít jakákoliv intervence mnohem dráž než původní projekt. Typové projekty nedoporučujeme, protože vám nedávají žádnou svobodu a velmi často vyžadují přijetí velkých kompromisů. Mějte na paměti, že dům je dlouhodobá investice a že v něm strávíte velkou část svého života. Když se rozhodnete stavět, je to obvykle proto, že si chcete vybudovat životní prostor, ve kterém se budete cítit skvěle v každém okamžiku a neměli byste tak kývnout na jakékoliv univerzální a neosobní řešení.

    4. Kdo jsou dobří architekti?

    „Na trhu se dá najít více architektů než zubních past. Je však jen velmi málo těch opravdu dobrých. V každém případě jsou také produktem subjektivního hodnocení a osobních zkušeností.“ (komentář na fóru)

    Dobrý architekt:

    - má kvalitní reference

    - naslouchá vašim přáním

    - seznamuje vás s možnými omezeními

    - radí vám

    - připraví několik návrhů a řešení

    - neustále s vámi komunikuje

    - má tým zkušených spolupracovníků a dodavatelů

    - připraví jasnou dohodu o spolupráci a stanoví přesné ceny a lhůty

    Pokud se rozhodnete najmout architekta, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také odborníky, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 656
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9
    0

    Atelier Brůha


    9.5
    0

    CAD Projekt Plus


    9.6
    0

    NET Development, s.r.o.


    9.2
    0

    INTER ART PROJEKT s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena