V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Paletový nábytek: postel, komoda, konferenční stolek a další

    Při brouzdání po internetu nebo prohlížení časopisů o interiérovém designu pravděpodobně narazíte na paletový nábytek, který se (jak název napovídá) vyrábí z palet používaných v průmyslové výrobě. Jeho výhodou je dostupná cena, přírodní materiál a možnost snadné následné opravy nebo výměny v případě poškození. Nábytek z palet u nás nabízejí především specializovaná truhlářství, jelikož se sériově nevyrábí.
    Odborný článek 282
    sedaci souprava
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Paletový nábytek: několik obecných informací

    Každý takový kus nábytku je vyroben ručně, s láskou a touhou zkrášlit něčí domov. Truhláři při výrobě zohledňují zdroje, hospodárnost při použití materiálů, ekologické normy a ochranu přírody. Pro všechny milovníky starého i nového paletového nábytku jsme vyhledali pár základních informací, které je dobré před koupí takového nábytku mít.

    1.1. Paletový nábytek je cenově dostupný

    Na rozdíl od drahého nábytku z dýhovaného nebo masivního dřeva je nábytek z palet dobrou a dostupnou alternativou. Mnoha zákazníkům se nelíbí umělý vzhled dřevotřískového nábytku potaženého plastovými melaminovými fóliemi a zároveň si nemohou dovolit dýhovaný nábytek nebo nábytek z masivu. Nábytek vyrobený z palet je celkem podobný dřevěnému. Zejména proto, že struktura a vůně dřeva je patrná i u něj.

    1.2. Zpracování palet

    Pokud se vám nelíbí druh dřeva, ze kterého jsou palety vyrobeny, můžete snadno změnit jejich vzhled nalakováním nebo natřením do požadované barvy. Zvláštní pozornost je přitom třeba věnovat těžko dostupným místům a spárám mezi jednotlivými deskami - na tato místa se lze dostat malými kartáčky.

    1.3. Paletový nábytek je modulární

    Další výhodou paletového nábytku je modularita. To znamená, že každý kus je složen ze specifických, základních dílů; vlastně se spojuje jejich uspořádáním podle výšky nebo délky. V tomto případě je základní prvek reprezentován jednou paletou. Palety lze sice řezat na požadované rozměry, ale cílem výroby je využít celé základní prvky a co nejvíce se vyhnout řezání a lámání. Originalita konstrukce je zachována s použitím co nejmenšího počtu doplňkových prvků a zachováním autenticity designu.

    2. Ne každá paleta je vhodná na výrobu nábytku

    Palety musí být vybrány pečlivě. Důvodů je hned několik. Prvním je, že vyřazené, staré palety, které jsou sbírány na kraji silnice, byly pravděpodobně dlouhodobě vystaveny povětrnostním vlivům a škůdcům, kteří mají vliv na kvalitu dřeva. Do jaké míry je dřevo poškozeno, nelze bez laboratorních rozborů poznat, proto je lepší nechat je ladem. Kostrbatá struktura palet je ideálním místem pro život a rozmnožování červotočů. 

    Pokud se rozhodnete pro nábytek z palet, ujistěte se, že ho kupujete od firem, které se jimi zabývají dlouhodobě a mohou zaručit kvalitu svých výrobků.

    Třetím problémem použitých palet, jejichž původ není znám, je použití chemie. Postřik fungicidy a insekticidy je standardním postupem pro ošetření palet, které opakovaně překračují státní hranice, aby nedocházelo k přenosu škůdců z jedné země do druhé. Tento proces se často provádí pomocí vysoce toxické chemikálie zvané methylbromid. Stopy chemikálií určitě zůstanou i přes důkladné ruční omytí.

    01.jpg
    Z palet se nejčastěji vyrábí postele

    3. Postel: nejoblíbenější kus nábytku z palet

    Nejoblíbenějším kusem nábytku z palet je jistě postel. Můžete si jí vyrobit sami, stačí dodržet několik základních pokynů. Kolik palet použijete, závisí na rozměrech matrace, ale v zásadě budou stačit čtyři na základnu postele o rozměrech 160x200 cm nebo 180x200 cm (standardní manželské postele). Pokud chcete, aby postel měla čelo i podnožku, budou potřeba 2-3 další palety. Palety jsou naskládány na sebe, aby získaly vhodnou výšku pro postel nebo pohovku.

    02.JPG
    Moderní minimalistická postel
    03.JPG
    Praktický a moderní model inspirovaný přírodou
    04.JPG
     Paletová postel se zásuvkami

    4. Kusový nábytek z palet

    Ve většině truhlářských dílen si můžete říci, co přesně byste chtěli. Jsou i takové, které se na takové zakázky specializují. K mání jsou kusy všech velikostí, s čely a nohami, vitríny, zásuvky, skříně, knihovny, noční stolky, konferenční stolky... Díly nábytku jsou vyráběny výhradně z kvalitních a nepoškozených palet, pečlivě očištěných a chráněných vhodnými nátěry na dřevo, případně jsou olejované, lakované, mořené...

    5. Paletový nábytek je v trendu

    Vzhledem k tomu, že jsou palety dřevěné, je jasné, že se jedná o přírodní surovinu, šetrnou k životnímu prostředí. Tento trend vlastně odstartovali zastánci ochrany lesa, kterým vadilo nadměrné kácení dříví pro průmyslovou výrobu. Pomohlo jim i myšlenkové hnutí nazvané minimalismus, které, kromě stylistických a estetických charakteristik prosazuje mimo jiné minimální využívání všech zdrojů. V tomto smyslu se recyklace, tedy opětovné použití produktů, stala velmi populární a získává si stále více příznivců.

    K industriálnímu stylu, který je oblíbený zejména u mladší generace a o který zájem neochabuje, se nábytek z palet hodí skvěle. Je jedinečný, nápaditý, jiný, cenově dostupný, na druhou stranu je velmi odolný, pevný a má životnost skoro jako nábytek z masivu.

    Pro výrobu palet se nejčastěji používá kvalitní smrkové dřevo.
    05.jpg
     Z palet lze vyrobit velmi atraktivní kusy nábytku

    5.1. Špičkový nábytek

    Použití profesionálních nátěrů na dřevo nejvyšší kvality zaručuje dlouhou životnost, snadné čištění povrchu a krásný vzhled struktury dřeva. Pro ty, kteří chtějí výraznější texturu, se doporučuje kartáčování nebo broušení. Proces kartáčování nebo broušení dřeva je velmi podobný pískování. Měkčí části dřeva jsou z povrchu odstraněny speciálními kartáči, zatímco tvrdší části zůstávají o něco více vystavené. Tento proces zdůrazňuje stáří a strukturu dřeva a dává jednotlivým kusům „vintage“ vzhled. Při výrobě se nejčastěji používá kvalitní kování, aby se časem nábytek „nerozlezl“.

    5.2. Kombinace dřeva a kovu

    Pokud si chcete zařídit domácnost v moderním industriálním stylu, můžete zvolit kombinaci dřeva a kovu. V současné době je velmi oblíbená kombinace přírodní dubové barvy a černého práškově lakovaného železa. Samozřejmě si můžete vybrat libovolnou kombinaci. Výhodou nábytku na míru je, že je vyroben přesně podle vašich pokynů a potřeb.

    Konečně, právě kvůli vysoké kvalitě materiálů, řemeslnému zpracování a povinné ochraně před vnějšími vlivy lze z palet vyrobit i kusy, jako jsou židle, křesla, lavice, lenošky, konferenční stolky, truhly, police nebo menší a větší úložné prostory. Tyto prvky můžete umístit na balkón, terasu nebo do zahrady. Kromě toho, že se stanou ozdobou prostoru, budou vám léta sloužit právě svou pevností a odolností a jistě je můžete doplnit o prvky, které je zjemní - polštáře, podsedáky, dečky a podobně.

    06.jpg
    Z palet lze vyrobit i venkovní nábytek
    Odborný článek 282
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.5
    0

    Radek Doležal


    9.4
    0

    Truhlářství Lahas


    9.4
    0

    Martin Fukan


    9.5
    0

    ATIS Interier


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena