V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Postelové rámy

    Tento článek si přečetlo více než 794+ uživatelů
    Pro kvalitní spánek je kromě kvalitní matrace důležitý také rám postele, který je hlavní oporou matrace. Kvalitní spánek je snad to nejdůležitější, co můžete pro své zdraví udělat. Na trhu je nespočet různých postelových rámů: kovových, dřevěných, čalouněných a vyrobených z různých kombinací kompozitních materiálů. Rám postele může být také dobrý úložný prostor.
    Odborný článek 794
    ram postele mekky
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Jaké jsou rozměry rámů postelí?

    1.1. Standardní rozměry

    Rámy postelí se vyrábějí ve standardizovaných rozměrech. Pro jednu osobu (tzv. „jednolůžko“) je rám obvykle 80 nebo 90 cm široký a 190 nebo 200 cm dlouhý. Rámy dlouhé 190 cm jsou stále méně časté, stejně jako ty, které mají na šířku 100 a více centimetrů. Pro dvě osoby musí mít postel nejméně 140cm na šířku a 200cm na délku (malá manželská postel). Standardní rozměry rámu pro manželskou postel, který se u nás nejčastěji volí pro dvoulůžko, jsou však 160/200 cm, 180/200 cm a 200/200 cm, popř. existuje i prodloužená varianta 200/220 cm, vhodná pro vysoké lidi. Pro pohodlný spánek dvou lidí rozhodně stačí šířka 160 cm. Rámy postelí 200/200 cm nebo 220/220 cm jsou vhodné pouze pro extrémně velké ložnice, kde není třeba šetřit místem.

    1.2. Postelové rámy na míru

    Rám lze také vyrobit na míru, ale v tom případě bude muset být vyrobena na zakázku také matrace, protože nestandardní se vyrábějí velmi zřídka a pouze v menších sériích, takže je obtížné je najít. Celkově je celá postel zhotovená u truhláře dost drahá. Proto jsou rámy postelí na míru dobrou volbou pouze v případě potřeby pro extrémně malé ložnice nebo pokoje nepravidelného tvaru, kde musí být nábytek všemožně přizpůsoben rozměrům místnosti.

    Rámy postelí lze vyrobit i na míru, ale v takovém případě bude těžké najít vhodnou matraci
     Rámy postelí lze vyrobit i na míru, ale v takovém případě bude těžké najít vhodnou matraci

    2. Rám postele a velikost ložnice

    Postel je obvykle největším prvkem v ložnici a jak velká bude závisí na dostupném prostoru. Při výběru velikosti rámu mějte na paměti volný pohyb po ložnici. Ponechejte tedy kolem postele alespoň 60 cm volného průchodu. Doporučuje se, aby mezi skříní a postelí byla vzdálenost alespoň 80 cm, pokud je skříň křídlová a ne posuvná, abyste měli dostatek místa pro otevírání dveří. Skvělým řešením do stísněných ložnic, kde není dostatek úložného prostoru, jsou rámy, do kterých jsou zabudovány zásuvky.

    3. Druhy rámů postelí

    3.1. Klasický

    Pro klasický rám postele potřebujete pevné lamelové rošty, které poskytují potřebnou oporu matraci. Klasický rám postele je běžný u starších modelů postelí a je stále častěji nahrazován modernějšími systémy, na kterých se spí o něco pohodlněji.

    3.2. S plošinou

    Rám postele s plošinou nepotřebuje lamelový rošt, protože matrace leží přímo na plošině. V poslední době jsou stále oblíbenější rámy s plošinou, protože jsou vyšší. Tento rám musí mít perforovanou plošinu, která umožňuje proudění vzduchu kolem matrace a zajišťuje tak její větrání. Tyto rámy jsou obvykle čalouněné a plošina je často kolmo ke stěně. Je to skvělé řešení pro ty, kteří si rádi čtou v posteli. Nemusí se opírat přímo o zeď.

    3.3. Kovový

    Kovové rámy postelí jsou vzácností. Modelů a variant je mnohem méně, ale sehnat se dají. Kov je studený materiál, a proto není považován za nejvhodnější pro spánek. Takové rámy se častěji nacházejí v extravagantnějších, vysoce stylizovaných nebo nějakým jiným způsobem exkluzivních designových modelech určitého stylu a účelu.

    Rám s čelem je ideální volbou, pokud trávíte hodně času četbou
    Rám s čelem je ideální volbou, pokud trávíte hodně času četbou

    4. Rám a čelo

    Čalouněné čelo postele je skvělým řešením pro ty, kteří v posteli hodně a často čtou nebo pracují na notebooku. Poskytuje pohodlnou polohu s oporou zad a krku. Jeho velkou slabinou ale je, že se po několika měsících ušpiní a velmi těžce se pak čistí. Klasické nebo kovové čelo slouží pouze jako ochrana. Někteří výrobci umožňují volný výběr čela postele, případně nabízí kombinaci různých variant a modelů podle přání zákazníka. Existují modely čel, které mají místo nočních stolků poličky pro ukládání drobností a místo pro lampu. Pokud nenajdete vhodné čelo od výrobce rámu (nebo je nevyrábí vůbec), můžete si jej objednat samostatně a připevnit jej k rámu nebo ke zdi za postelí.

    Pokud se rozhodnete pro nový postelový rám, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaší poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 794
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.5
    0

    Stanislav Hamerník


    9.9
    0

    Petr Datel Truhlářství


    9.6
    0

    HOKA interier s.r.o.


    9.5
    0

    KYBEK s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena