V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Návrh a výpočet schodiště: hloubka a výška stupnic

    Tento článek si přečetlo více než 3928+ uživatelů
    Schodiště je nesmírně důležitý konstrukční prvek každé budovy s více než jedním podlažím. Primární funkcí vnitřních schodišť je překonání výškových rozdílů mezi jednotlivými patry. Schody rozdělují celou výšku podlaží na menší výškové celky, speciálně navržené podle proporcí lidského těla. Při návrhu schodiště je třeba věnovat zvláštní pozornost výšce mezi podlažími, šířce, výšce a hloubce každého stupně, dostupnému prostoru, který ovlivňuje celkový návrh konstrukce a struktury ale i tloušťku schodů a jejich dokončovacích vrstev. V tomto článku se zaměříme zejména na návrh samotného schodiště a na jeho ideální rozměry.
    Odborný článek 3928
    projektovani schodiste
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Co ovlivňuje rozměry schodiště?

    Při navrhování schodiště se určitým pravidlům nevyhnete. Na prvním místě je bezpečnost, protože nesprávně naplánovaná schodiště představují velké riziko. Rozměry schodiště ovlivňují dva zásadní faktory. Prvním jsou proporce lidského těla, které od nepaměti sloužily jako základ pro tento výpočet. Dalším faktorem je pak dostupný prostor.

    1.1. Proporce lidského těla

    Podmínky pro pohodlný, a především bezpečný pohyb po schodišti stanoví proporce lidského těla. Jaká je tedy stavba těla průměrného člověka? Různými typy testování a výpočtů se dospělo k závěru, že osoba průměrné výšky a hmotnosti potřebuje 60 až 90 cm na šířku při sestupu a výstupu, 35 cm na délku při stání nebo 75 cm při chůzi, průměrná délka kroku je 63 cm a výška samotného schodiště musí být 180 až 200 cm.  

    1.2. Volné místo

    Dostupný prostor je dalším důležitým faktorem, který primárně ovlivňuje konstrukci schodiště. Pokud je místa více, můžete si bez problémů dovolit schodiště s většími rozměry, než jsou minimální předepsané požadavky. V praxi to neznamená nic jiného, ​​než pohodlnější a bezpečnější pohyb na nich. Čím větší prostor, tím více možností praktického a funkčního provedení schodů, které je lépe propojí se zbytkem interiéru. Výzkumy však ukazují, že většina klientů chce schodiště s minimálními rozměry, aby zabíralo co nejméně místa, ale málokdo si myslí, že taková schodiště budou méně pohodlná a bezpečná při každodenním používání, zvláště v podmínkách dnešního rychlého životního tempa.

    Pokud je to jen trochu možné, rozhodněte se pro trochu větší schodiště, protože chodit po něm bude mnohem bezpečnější a příjemnější.

    2. Co říkají výpočty?

    Pro všechny typy schodišť existují určité minimální požadavky, které je třeba vzít v úvahu při plánování. Po velmi mělkých nebo úzkých nášlapech nebo příliš vysokých a strmých schodech, se prakticky nedá chodit, zvláště s plnýma rukama. Proto je třeba držet se ověřených vzorců a „nedělat chytrého“.

    projektovani-schodiste.jpg
     Ideální výška schodů je mezi 17 a 21 cm

    3. Šířka schodů

    Šířka schodiště, tedy rozpětí mezi madly, je jedním z nejdůležitějších rozměrů, na základě kterých se lze rozhodnout dokonce o účelu celého objektu. Šířka schodiště závisí nejvíce na typu budovy, ve které je konstrukce umístěna.

    3.1. Minimální šířka schodů

    75 cm

    U vnitřních schodů je minimální předepsaná šířka 75 cm. Schody o šířce 75-80 cm jsou typické pro mansardy nebo drobné pomocné objekty, kde je potřeba šetřit místem. Je dobré mít na paměti, že tento typ schodiště je opravdu úzký a nedoporučuje se pro každodenní použití v bytových jednotkách.

    3.2. Standardní šířky schodů

    90 cm

    Schody o šířce 90 cm jsou standardem pro rodinné domy. Ty 90-100 cm jsou v tomto případě nejběžnější, protože je to nejmenší možná šířka, na které se mohou bez větších potíží minout dva lidé.

    3.3. Šířka schodiště veřejných budov

    120 cm

    Šířka 120 cm je standardní pro hlavní schodiště v budově s nejvýše 6 podlažími a méně než 20 byty nebo pokoji (pokud se jedná o hotel). Jinými slovy, schodiště o šířce 120 cm je určeno maximálně pro 100 osob.

    150 cm

    Schody o šířce 150 cm jsou určeny pro budovy s více než 6 podlažími, které ubytovávají do 200 osob.

    180 cm

    Schodiště o šířce 180 cm je vhodné do veřejných a jiných obchodních budov s počtem osob mezi 200 a 300.

    210 cm

    Šířka schodiště 210 cm je vhodná pro veřejné a jiné obchodní budovy s počtem osob od 300 do 400.

    4. Výška schodů

    Výška jednotlivého stupně se pohybuje mezi 17 a 21 cm. 21 cm je také maximální povolená výška, která umožňuje relativně pohodlnou a bezpečnou chůzi. V některých podkrovích, kde bylo potřeba šetřit místem, narazíte na výšku 22 cm nebo i 23 cm, i když vypadají spíše jako žebříky než skutečné schody a pohyb po nich je pro seniory a děti velmi náročný a riskantní. Standardní výška vnitřních schodů je 17,5 cm.

    5. Hloubka schodů

    Minimální hloubka jednotlivých stupňů, tedy nášlapu, je 23 cm. Základním prvkem při určování ideální hloubky je délka lidského chodidla. Podle této logiky, protože dospělí mají obecně delší chodidla, je stanoveno, že standardní hloubka schodů by měla být mezi 27 a 30 cm.

    6. Sklon schodů

    Sklon schodů se získá automaticky určením výšky a hloubky schodiště. Ideální poměr mezi hloubkou a výškou schodů a podle toho i ideální sklon pro bezpečnou a nenáročnou chůzi však získáme konstrukčními výpočty. Teoreticky vzato je ideální sklon vnitřních schodišť 25 - 35°. Při výpočtu sklonu je třeba vzít v úvahu speciální rovnici: 2 x v + h = 63 cm (v = výška, h = hloubka). Z takto nastaveného vzorce lze usoudit, že při případné nižší výšce schodů bude potřeba větší hloubka, tedy povrch nášlapu. Příliš nízké schody proto nejsou vhodnou volbou, protože zabírají více místa, než je nutné.

    Rovnice pro výpočet rozměrů schodišť současně poskytuje základní údaje o celkovém počtu schodů a jejich minimální požadované délce, šířce a výšce. Jednoduše řečeno: s touto rovnicí můžete navrhnout ideální a pohodlná schodiště, která splňují všechny stavební a bezpečnostní normy.
    15.jpg
    Schodiště bude bezpečné a pohodlné jen tehdy, bude-li jej konstruovat odborník v souladu se všemi pravidly a právními normami

    7. Plánování podesty

    Podesta hraje důležitou roli v případech, kdy je půdorys schodiště kratší než požadovaný výškový rozdíl, který je nutné překonat. Použití podesty je také nutné, pokud má schodišťový rám více než 18 stupňů. Minimální hloubka takové plošiny je předepsána 90 cm, což je obvyklá velikost pro rodinný dům. Jinými slovy, hloubka podesty se musí rovnat šířce schodů, tedy jejich rámu.

    8. Schodišťové zábradlí

    Podle pravidel musí být každé schodiště vybaveno zábradlím, které poskytuje bezpečí a oporu při chůzi, což je důležité zejména pro starší osoby a děti. Ideální výška zábradlí je mezi 85 a 95 cm, měřeno ode dna schodů. Zvláštní pravidla platí také pro všechny otvory mezi zábradlím a schodištěm. Maximální povolený rozměr jakéhokoli typu takového otvoru je 15 cm.

    9. Uzavřené schodiště

    U uzavřených protipožárních schodišť, která jsou typická pro výškové a jiné veřejné budovy, je důležité dodržet pravidlo, že se dveře neotevírají přes schodiště, ale v opačném směru.

    9.1. Povolené rozdíly v rozměrech jednotlivých stupňů

    Při navrhování a výpočtu schodiště je třeba dbát na to, aby rozměry všech stupňů byly stejné. Pokud již nějaké rozdíly existují, měly by být omezeny na minimum. Podle norem správné praxe je maximální povolený rozdíl maximálně 6 mm. Z hlediska bezpečnosti je samozřejmě pro chůzi lepší, když rozdíly v rozměrech jednotlivých stupňů nejsou žádné.

    Odborný článek 3928
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.2
    0

    InSpiro


    9.6
    0

    Martin Revák


    10
    0

    Hpinteriéry


    9.3
    0

    Truhlářství Malý


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena