V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Točité schodiště

    Tento článek si přečetlo více než 730+ uživatelů
    O klasických - rovných schodech s jednostranným nebo oboustranným zábradlím jsme již hovořili, proto se nyní soustředíme na konstrukčně složitější točité schodiště. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma typy, kromě tvaru a konstrukce, je absence odpočívadla, odborně mezipodesty. Stupně tedy následují za sebou v nepřerušovaném sledu a točí se dokola jako spirála.
    Odborný článek 730
    tocite schodiste
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Točité schodiště - kdy se pro něj rozhodnout?

    Točité schodiště je schodiště ve tvaru šroubovice. Je instalováno v domě nebo bytě zejména tehdy, když neexistují podmínky pro instalaci klasického. Točité schodiště může být půlkruhové nebo spirálové. Je poměrně praktické, protože se hodí do každého prostoru a přizpůsobí se každému interiéru. Nedostatek místa není jediným důvodem, proč se pro takové schodiště rozhodnout. Důležité je i estetické hledisko. Zákazníkům se zkrátka líbí.

    Dřevěné schodiště

    Točité schodiště může být vzhledem ke své specifické konstrukci obzvláště namáhavé na výstup (a zejména sestup) proto je nezbytné, aby bylo konstruováno tak, aby se po něm dalo chodit bez námahy a rizika pádu. Dřevěné nášlapy a madlo jsou dobrou a bezpečnou volbou.

    tocite-schodiste.jpg
    Dřevěné spirálové schodiště

    1.1. Vlastnosti půlkruhového schodiště

    Na půlkruhovém schodišti jsou schody uspořádány za sebou bez přerušení, v půlkruhu, z jednoho patra do druhého, bez podesty. Vzhledem k zakřivení nášlapy nejsou stejné. Hloubka a šířka nášlapu se liší: jsou širší na vnější straně než na vnitřní. Chůze po vnější straně schodiště je tak pohodlnější a bezpečnější. Šířka půlkruhového schodiště obvykle závisí na prostoru, který je k dispozici, takže při navrhování by se mělo vycházet z maxima, aby byla chůze snazší a bezpečnější.

    1.2. Vlastnosti spirálového schodiště

    Hlavní rozdíl oproti půlkruhovým schodištím je v tom, že to spirálové má středový sloup, kolem kterého se řadí stupně, takže zábradlí lze umístit pouze na vnější stranu konstrukce. Rozdíl mezi jednotlivými stupni může být větší než u půlkruhových. Šířka nášlapů je i zde nerovnoměrná a každý je na vnější části širší než na vnitřní; po straně u středového sloupu se chodit nedá.

    Výhodou spirálového schodiště je, že zabírá velmi málo místa a je nejekonomičtějším způsobem propojení dvou podlaží. Jejich slabinou je však nepohodlnost chůze a nemožnost přenášet kusy nábytku. Takové schodiště by proto není nemělo být stanoveno jako primární typ mezipodlažní komunikace. Pokud přesto chcete, aby to byla hlavní spojnice mezi patry, pak je třeba prodloužit rádius kolem středového sloupu. Plánovací pravidlo stanoví, že průměr schodů v tomto případě musí být dvojnásobkem jejich šířky, aby po nich nájemníci mohli bezpečně a pohodlně chodit.

    Elegantní bíle schodiště

    2. Točité schodiště - cena

    Cena tohoto architektonického prvku se odvíjí od rozměrů stupňů, způsobu konstrukce a montáže, druhu a množství použitého materiálu a samozřejmě od dodavatele.

    2.1. Dřevěné půlkruhové schodiště ve tvaru písmene U

    Rozměry:

    - šířka schodů: 90 cm,

    - výška mezipatra: 285 cm,

    - půdorysná délka prvního ramene: 210 cm,

    - půdorysná délka druhého ramene: 184 cm,

    - půdorysná délka třetího ramene: 200 cm.

    Průměrná cena dřevěného půlkruhového schodiště uvedených rozměrů se může vyšplhat až na 70.000Kč. Cena se hodně odvíjí od druhu dřeva - nejdražší je dub, jasan a buk, nejlevnější borovice a topol.

    2.2. Kovové půlkruhové schodiště ve tvaru písmene L s jedním zákrutem

    Cena půlkruhového schodiště, s ocelovou konstrukcí a jednoosým nosníkem, o rozměrech 10x10 cm, s montáží a pro standardní výšku podlaží se pohybuje cca mezi 27.000 a 31.000Kč.

    2.3. Kovové půlkruhové schodiště ve tvaru písmene U s dvojitým zákrutem

    Cena půlkruhového schodiště, s ocelovou konstrukcí a jednoosým nosníkem, rozměry 10x10 cm, s montáží a pro standardní výšku podlaží se pohybuje cca mezi 36.000 a 45.000Kč.

    3. Točité schodiště je skvělá volba

    Druh točitého schodiště záleží na volbě zákazníka a prostoru, který máme k dispozici. Pokud není v bytě či domě dostatek místa pro klasické, rovné schodiště a musíte se rozhodnout pro něco jiného, doporučujeme křivočaré jednoramenné točité schodiště, protože je mimořádně bezpečné a vypadá moc hezky. Točité schodiště je velmi elegantním a praktickým řešením na chatách či méně využívaných objektech, vyhněte se jim však v prostoru, kde se neustále zdržujete.

    Pokud se rozhodnete pro točité schodiště, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také architekty a výrobce schodů, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 730
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.8
    0

    Truhlářství Malina


    9.2
    0

    Mechové stěny s.r.o.


    9.4
    0

    Zdeněk Zadražil


    9.4
    0

    FM interier


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena