V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Byt v podkroví: jaké to je bydlet v mansardě?

    Podkroví je prostor, kterým se mnozí po léta vyhýbali. Předsudky byly četné.  Domnívali se například, že je v nich v létě příliš horko a v zimě chladno, nebo že se v nich kvůli nedostatečné výšce stropů nedá normálně pohybovat. Pro koupi takové nemovitosti se ještě v 90. letech rozhodl jen málokdo. Díky pokroku stavebních postupů a technologií, stejně jako objevení nových materiálů, se však většina nevýhod podkrovních bytů stala minulostí.
    Odborný článek 195
    mansarda
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. Co znamená bydlet v podkroví?

    Pojem mansarda, který vlastně znamená půdní prostor budovy přeměněný na obytný, je v kontextu architektury široké veřejnosti dobře znám. Etymologicky získala mansarda své jméno od svého „vynálezce“, stavitele Françoise Mansarda, který jako první využil „prostor pod šikmou střechou“ k bydlení. Takto upravené podkroví se někde také nazývá „holandská střecha“. Tento druh pokoje či bytu tedy nemá vlastní strop, ale tomuto účelu slouží střecha budovy, pod kterou se nachází. Dá se říci, že hlavním rysem těchto bytů je právě to, že mají sklony, a tedy nestandardní výšku a charakter.

    2. Byt v podkroví: vzácná nemovitost

    Mansardové byty jsou v posledních letech velmi žádané, protože nabízejí mnoho výhod: vysoké stropy, světlý prostor, krásný výhled na okolní zástavbu a většinou i o něco větší půdorys, jelikož celkový objem podkroví nelze započítat do užitné plochy; tento prostor však není úplně ztracen, dá se tam vyrobit např. knihovna nebo šatník.

    2.1. Vysoké stropy v podkrovním bytě

    Podkroví, koncipované jako horní část objektu, může být různých tvarů a velikostí. Všechna podkroví mají společnou nadprůměrnou nestandardní výšku stropu. V některých částech bytu v podkroví může strop přesáhnout 5 metrů, což je za jiných okolností nemyslitelné. Extrémní výšky v určitých částech jsou však téměř nevyhnutelně spojeny s nízkými výškami jinde. Užitná plocha podkroví je taková, která umožňuje běžný pohyb po místnosti a měří minimálně 1,80 m.

    Mějte na paměti - plochy, nad kterými není dostatečná užitná výška, nejsou zcela nepoužitelné, protože tam můžete umístit šatní skříň, knihovnu, botník nebo jakýkoliv jiný kus nábytku!

    2.2. Mansarda s terasou

    Některá podkroví mají dokonce terasu. Takové byty jsou velmi žádané, protože nabízejí velký otevřený prostor s výjimečným výhledem do okolí, který se vyskytuje jen zřídka. Mimořádná poloha a orientace dává lidem iluzi, že se vznášejí ve vzduchu, daleko od ruchu velkoměsta na zemi.

    2.3. Prosvětlený prostor

    Vzhledem k tomu, že podkroví jsou v zásadě nejvýše umístěnými byty v domě, mají kolem sebe velmi málo objektů, tedy překážek, které by je připravovaly o světlo, a proto jsou takové prostory většinou velmi světlé. Další výhodou je větší míra soukromí, protože díky výšce dovnitř neuvidí nikdo z ulice. Z vyšší polohy máte logicky lepší výhled do okolí.

    01.jpg
    Mansardy se často vyznačují množstvím přirozeného světla

    3. Jak se otevírají okna?

    Podkroví vyžaduje instalaci jiných oken než běžné, standardní bydlení. Střešní okna lze otevírat ručně nebo automaticky, přičemž důležitou roli hraje jejich poloha - pokud jsou příliš vysoko a nemůžete na ně dosáhnout, nic jiného než automatické otevírání nemá smysl. Všechna okna ale nemusí být otvíravá. Někdy postačí instalace pevných oken jen za účelem prosvětlení. Jiné pak můžete otvírat jen „na větračku“ a nemusí vám vadit, že se křídlo nemá kam otevřít.

    Světlo se do podkroví může dostat světlíky, panoramatickými okny (pokud to výška stěn dovolí) a vikýři.

    4. Cena mansard roste

    Mansardy začaly být považovány za originální, exkluzivní, autentické…staly se tak vyhledávané a tím pádem drahé. Ve skutečnosti za stejnou plochu a lokalitu zaplatíte asi o 20% dráž než za „běžný byt“. Za tento rozdíl však získáte šarmantní obydlí, panoramatický výhled do okolí, vysoký strop a dostatek světla.

    5. Jak vybrat barvy stěn v podkroví

    Vzhledem k tomu, že prostor pod střechou bývá otevřený, vysoký a vzdušný zvažte více možností kombinování barev a troufněte si na něco netradičnějšího. Bílé a béžové stěny jsou vždy elegantní a moderní, ale můžete zvolte také vínové, olivově zelené nebo indigově modré stěny. Pokud je byt v podkroví bohatě prosvětlen přirozeným světlem, neměla by intenzivní barva prostor opticky zmenšovat.

    02.jpg
    Díky četným výhodám, které nabízejí, poptávka po mansardách v posledních letech drasticky roste

    6. Problém zateplení podkroví

    Na závěr se pojďme podívat na nejčastější obavu potenciálních kupců podkroví: zateplení. Ve skutečnosti je zateplení hlavním důvodem, proč se mnoho lidí dodnes vyhýbá nákupu podkrovních bytů.

    Při prohlídce podkroví před případnou koupí věnujte pozornost následujícím otázkám:

    • Jak je vytápěno?

    • Jaká je energetická účinnost prostoru?

    • Jaké materiály byly použity pro tepelnou, hydro a zvukovou izolaci?

    • Jaké jsou záruky na zateplení celého objektu, zejména podkroví, které je zvláště exponované?

    • Existují plány budoucí rekonstrukce, údržby a všech souvisejících předpisů?

    Pokud je objekt vytápěn tepelným čerpadlem nebo je napojen na teplovod či plyn, náklady na vytápění vám nemusí dělat příliš velkou obavu. Zjistěte si, zda prodejce disponuje Průkazem energetické náročnosti budovy. Ten vám okamžitě řekne, zda se jedná o efektivní či neefektivní stavení. Zeptejte se také, kdy byla naposledy renovována fasáda a střecha - budete tak vědět, kolik let můžete počítat s bezstarostným pobytem v novém domově bez velkých nákladů na opravy.

    Odborný článek 195
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.5
    0

    Studio MOA


    9.6
    0

    SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.


    9.7
    0

    MS architekti s.r.o.


    9.5
    0

    LANG ŠPINAR ATELIER s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena