V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Perfektní domov - jak vám s ním může pomoci architekt?

    Někdo vám řekne, že ke svému vysněnému domu architekta nepotřebujete. Lidé si často myslí, že sami nejlépe vědí, jak by měl vypadat dům, který považují za dokonalý. Také se domnívají, že nakreslit ho a postavit vlastníma rukama je hračka. Zdá se, že tato přesvědčení trvají desetiletí, kdy se u nás hodně stavělo „na černo“, tedy bez projektu, plánu, povolení a dozoru…lidově řečeno „hala bala“. Dnes už to ale neplatí; bez projektů není stavební povolení ani stavba možná. Celou stavební dokumentaci musí zpracovat autorizovaný architekt a odpovědný projektant, protože bez jejich podpisů a odpovědnosti, kterou nesou za váš budoucí dům, stát neumožní realizaci ani kolaudaci. V tomto textu se budeme podrobněji zabývat tím, proč je spolupráce s architektem žádoucí, nejen kvůli zákonným opatřením.
    Odborný článek 403
    architekt
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. Znalost stavebních postupů a dokumentace

    Architekt je osoba odborně vyškolená k přípravě kompletní projektové dokumentace a vedení stavebního řízení. Architekt je ten, kdo připraví koncepční návrh, stavební deník a získá všechna potřebná schválení, řešení a povolení.
    Navíc přesně ví, co by měl po získání stavebního povolení dodržovat. Tento proces má v malíčku. Ví, s čím začít a na které dodavatele a řemeslníky se obrátit a kde je hledat. Samozřejmě hodně jich důvěřuje i naší platformě.



    2. Úspory při výstavbě

    Služby architekta samozřejmě nejsou zadarmo, ale díky jeho znalostem, zkušenostem a dovednostem vám může pomoci ušetřit spoustu peněz při samotné výstavbě. Pokud je dům naplánován a navržen moudře a racionálně, pozdější výstavba se může ukázat jako daleko ekonomičtější. Svěřte architektům svůj rozpočet a dům bude navržen jako vyvážená kombinace vašich přání, možností a stávajících předpokladů, a navíc bude potřebovat méně energie na vytápění a chlazení.

    3. Dům postavený na míru

    Faktem je, že nikdo nezná vaše zvyky a způsob života tak, jako vy. Jak vypadá vaše životní rutina? Co se vám líbí a co ne? Jaké jsou vaše koníčky? Zvete si hodně návštěv? Vaříte? Architekt je školen k tomu, aby navrhl dům podle každodenního života, který mu popíšete; váš domov bude vycházet z vašich zvyklostí, aby v budoucím domě vše fungovalo správně a nic vás neobtěžovalo. Pokud se rozhodnete pro typový projekt, je možné, že narazíte na nepřekonatelné potíže. Typové prefabrikované domy jsou plánovány tak, aby vyhovovaly široké veřejnosti. Mají tak všechny potřebné prvky a místnosti a dají se i docela profesionálně a solidně vyprojektovat, ale to nemusí nutně znamenat, že odpovídají tomu, co jste si představovali a co potřebujete. Typové domy se podobají hotelům - najdete tam vše potřebné, ale jsou neosobní a neztotožníte se s nimi.

    4. Dům by měl být praktický i krásný

    Architekti jsou vnímáni jako lidé s vysoce vyvinutým smyslem pro estetiku, kteří dělají domy krásné. Pravda, usilují o to, ale v žádném případě to není jejich primární cíl! Téměř ve všech slavných architektonických školách na světě se snaží vychovávat své žáky především tak, že jsou primárními faktory funkčnost a praktičnost domu. Koneckonců, jakkoli je předmět sám o sobě krásný, bez užitné hodnoty ztrácí svůj účel. Každý, kdo hledá domov pro sebe, se nejprve dívá na použitelnost. Kde budou stát boty, kde bude přijímat hosty, jak velké jsou skříně? Dobrý architekt může ze špatného návrhu několika snadnými tahy pootočit vše tak, aby to dávalo smysl. Estetika začíná hrát svou roli až tehdy, kdy vše bude plně funkční.

    5. Dům jako jeden celek

    Architekt na první pohled pozná, zda návrh dělal jeho kolega nebo nějaký projektant samouk. Z plánu je vždy zřejmé, zda celek dává smysl anebo je to jen čmáranice. Obecně se dá říci, že každý špatný návrh začíná obývacím pokojem, pak se přidává kuchyň, pak dětský pokoj, koupelny a tak dále... vrství se jeden prvek za druhým, než se vyskytne nevyřešitelný problém. Objekt tedy není celistvou myšlenkou. Architekt se však na vše dívá „z druhé strany. Nejprve hledá myšlenku, koncept a následně rozpracovává jednotlivé prvky, komponenty, prostředí, kontakt interiéru a exteriéru a podobně, dokud se nenajde řešení pro jednotlivé místnosti , fasádu, umístění oken apod.

    Interiérový design
    Interiérový design

    6. Dům je trvalá hodnota

    Architekt dokáže jakémukoliv domu přidat trvalou hodnotu, a to nejen ve smyslu materiálním, ale i funkčním a dokonce sentimentálním. Dobrý nápad, kvalitní materiály a profesionální realizace jsou klíčové pro dlouhou životnost domu. Pokud se s těmito třemi prvky nebudou dělat kompromisy, pak dům může sloužit třeba i stovku let. Dobře udělaný interiér se může v čase měnit podle nových potřeb rodiny, podle změny některých trendů, spolu s vývojem technologie apod. Kdysi tak např. bylo nepředstavitelné udělat si z obýváku kino s projektorem a 5.1 ozvučením. Když děti vyrostou, jejich pokoje se mohou stát pracovními, hudebními studii nebo pokoji pro hosty.

    Pokud se použijí kvalitní materiály, bude celý dům odolnější a jeho životnost bude opravdu veliká. Pokud architekt správně předvídá všechny instalace a ponechá určitá místa ke změnám, rozšiřování a modernizaci, nainstaluje-li dobrou izolaci a dostatek prostoru pro případné úpravy a opravy, bude dům méně chátrat a jeho údržba bude stát méně času i úsilí. Navíc, objekt, který nespotřebovává mnoho energie, je skvělý pro váš rozpočet stejně jakož i pro přírodní prostředí.

    Dům se každopádně nestaví více než jednou za život. Bude záležet na volbě architekta, zda se vaše přání stanou vysněnou realitou, podle podmínek, které diktují lokalita a váš rozpočet. Doporučujeme nevybírat architekta pouze podle ceny. Zajděte s nimi na kávu a popovídejte si. Po rozhovoru s několika architekty si jistě vyberete toho pravého.

    Pokud se rozhodnete najmout architekta, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také architektonické kanceláře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce,

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 403
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.7
    0

    ZNOJMOPROJEKT Ing. arch. Radomír KAMAN, s.r.o.


    9.3
    0

    Špaček projekt, s.r.o.


    9.2
    0

    Robert Janovský


    9.5
    0

    Bra3D


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena