V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Napadlo vás osvěžit nábytek novými úchytkami? Bez ohledu na styl, ve kterém jste si zařídili svůj domov, jsou úchytky na šatních skříních, prvcích v kuchyni, koupelně a dalších místnostech důležitým doplňkem, který dokáže okořenit atmosféru a zvýraznit monotónnost prostor nebo jednobarevných ploch. Jednoduchá minimalistická úchytka je často nejkrásnější a designově nejvhodnější řešení.
    Odborný článek 241
    rukojeti
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Madla pro nábytek - na co si dát pozor?

    Při nákupu úchytek věnujte největší pozornost kvalitě materiálu a tomu, jak vám pasují do ruky. Snadný a pohodlný úchop by měl mít přednost před stylistickou a geometrickou dokonalostí. Často otevíraná dvířka, čela a zásuvky potřebují úchytky, které nemají ostré hrany a složitý tvar. Manipulace s nimi musí být snadná. V hlubokých rýhách se obvykle zadržují nečistoty. Ostré hrany jsou věčnými viníky drobných řezů. Čím zaoblenější tvary, tím menší pravděpodobnost zranění.

    01.jpg
    Klasické dřevěné úchytky jsou elegantní a příjemné

    2. Úchytky na nábytek z různých materiálů

    Trh nabízí nepřeberné množství typů a modelů nábytkových úchytek, ale nejčastěji se volí mezi dřevěnými a kovovými.

    2.1. Dřevo

    Dřevěné nábytkové úchytky jsou méně častou volbou, protože jsou vhodné pouze pro určitý typ nábytku. Doporučuje se nepoužívat je v kuchyni, kde se jich nejčastěji dotýkají špinavé ruce a frekvence otevírání dvířek, čel a zásuvek je velmi vysoká. Pokud se rozhodnete pro dřevěné úchytky, vybírejte spíše zaoblené, protože se může stát, že se hranaté prvky mohou začít sloupávat či drolit.

    Dřevěné úchytky lze dodatečně chránit a impregnovat. Lze je natřít libovolnou barvou.

    2.2. Kov

    Nejčastěji se volí kovové úchytky. Vyrábějí se v opravdu velkém množství tvarů, stylů, barev a velikostí, takže se jistě najde model i pro toho nejnáročnějšího zákazníka. Kovová madla jsou obvykle vyrobena z eloxovaného hliníku nebo nerezové oceli. Nerezová ocel přitom může být vysoce lesklá nebo matná (přírodní vzhled kovu). Obecně se doporučuje vybírat matnější, protože na lesklých površích zůstávají viditelné otisky prstů. Kovová madla se udržují mnohem snáze než dřevěná, nečistoty z nich lze setřít mokrým hadříkem s trochou saponátu.

    3. Klasické nábytkové úchytky

    Nejčastější volbou zákazníků jsou tzv. klasické úchytky. Vyznačují se jednoduchou, ale elegantní geometrií bez zbytečného dekoru. Klasické úchytky jsou vždy ergonomicky přizpůsobené a promyšleně navržené tak, aby umožňovaly snadné uchopení a otevírání či zavírání. Mohou být složeny z několika prvků spojených nebo svařených dohromady, nebo mohou být odlity z jednoho kusu. Hodí se ke všem stylům a materiálům a do všech pokojů - od kuchyní a koupelen až po ložnice a dětské pokoje.

    Jednoduché dřevěné úchytky jsou často ergonomicky upraveny, aby se daly lépe uchopit.
    02.jpg
    Klasické nábytkové úchytky nikdy nevyjdou z módy. Hodí se prakticky ke každému stylu nábytku a designu interiéru

    4. Zápustné úchytky

    Jedná se o technologii, kdy se při výrobě nábytku vyřízne žlábek s dostatečnou šířkou a hloubkou, aby se do něj vešly prsty. Tento žlábek najdeme nejčastěji na horní, užší straně dřevotřískové nebo MDF desky (ze kterých se tento typ nábytku většinou vyrábí), i když může být i na boku. Je to moderní řešení, které umožnil pokrok v řemeslné výrobě nábytku, stejně jako novější kompozitní materiály; ještě před pár desítkami let byla implementace takových řešení místo obyčejných šroubovaných madel extrémně náročná a drahá.

    03.jpg
    Zápustné úchytky musí být dostatečně široké a hluboké, jinak by o něco větší mužské prsty nemusely mít dobrý úchop při otevírání nábytku

    5. Vintage/retro nábytkové úchytky

    Jsou období, kdy se starožitný styl moderního nábytku stává velmi oblíbeným - pak zase vyjde z módy a veškerou pozornost strhne nějaký velmi moderní trend. Pokud zvolíte velmi stylové úchytky, které jasně vyjadřují design určité doby, může se stát, že za rok - dva už nebudou aktuální, takže vaše kuchyně bude rázem vypadat zastarale. Vintage úchytky se hodí jen s velmi starým řemeslným kusům nábytku.

    04.jpg
    Vintage nábytkové úchytky se používají prakticky pouze na starožitné kusy nábytku

    6. Bezúchytkový nábytek

    Pokud se vám madla zdají nadbytečná, existuje dobrá alternativa: otevírání a zavírání dotykem (push to open). Jde o mechanismus, který lehkým tlakem ruky otevírá dvířka, čela a zásuvky. Když jsou dvířka zavřená, mechanismus zajišťuje, že přední strana je zcela v jedné rovině s ostatními stranami nebo čely prvků. Výhoda takového systému je zřejmá - kus nábytku nemá žádné viditelné úchytky a působí mimořádně moderně, téměř abstraktně a futuristicky. Neustálé dotýkání se povrchů prsty však tento nábytek činí špinavým až zamaštěným, zejména při vaření, a proto tento typ systému příliš nedoporučujeme pro kuchyňské prvky.

    7. Ozdobné nábytkové úchytky

    Ozdobné úchytky přinášejí do interiéru to, co by se dalo nazvat známkou charakteru. Ozdobné úchytky na nábytek se dnes vyrábí z různých, i poněkud neobvyklých materiálů a jsou stejných tvarů a barev. Existují např. nábytkové úchytky vyrobené ze skla, keramiky, plastu, dokonce i křišťálu, ale i kamene, kerrocku apod. Doporučujeme je použít k ozdobení jednoho, speciálního kusu nábytku v místnosti, a ne veškerého nábytku v domě. Takové prvky jsou akcenty, které přitahují pozornost, ale pokud je jich příliš mnoho a všude, jejich jedinečnost a exkluzivita se rychle ztrácí a celý interiér bude působit „přehnaně“.

    05.jpg
    Výběrem správných úchytek lze běžné kusy nábytku proměnit v okouzlující
    Odborný článek 241
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.7
    0

    Stavební společnost Chrudim s.r.o.


    9.4
    0

    Richard Havránek


    9.4
    0

    AADR interiéry


    9.3
    0

    Zdeňka Kolíbalová


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena