V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jedno, dvou nebo víceramenné schodiště?

    Při volbě mezi jednoramennými nebo víceramennými schodišti panují téměř vždy rozdílné názory. Každý z těchto typů schodišť má své výhody a nevýhody a správný výběr závisí především na uspořádání a velikosti dostupného prostoru, takže zásadní význam může mít typ konstrukce v určité budově. Abychom vám takové rozhodování alespoň trochu usnadnili, napsali jsme na toto téma krátký článek.
    Odborný článek 461
    schody jednoramenne
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    1. Jednoramenné schodiště

    Tento typ se táhne bez přerušení v přímce a spojuje spodní podlaží s horním. Obecně platí, že jednoramenná schodiště jsou vhodnější pro budovy s podlouhlými tvary.

    1.1. Jednoramenné schodiště - délka

    Proč jsou tato schodiště vhodnější do podlouhlých budov? Odpověď na tuto otázku spočívá v jejich délce. Vezmeme-li jako příklad rodinný dům se standardní výškou podlaží 2,80 m, dostaneme konstrukci dlouhou 4,76 m s 18 schody v přímce, což je také maximální povolený počet schodů v jedné linii, bez podesty. Počítá se i se standardní hloubkou schodu 28 cm a výškou 17,5 cm

    Pokud se rozhodnete pro jednoramenné schodiště, je důležitý dostatek dostupného prostoru. Je nutné myslet i na to, že z důvodu funkčnosti jsou vždy řešena rovnoběžně s delší stranou fasády.

    1.2. Jednoramenné schodiště - šířka

    Šířka také ovlivňuje správnou instalaci jednoramenných schodů, i když v menší míře. Průměrná šířka takových konstrukcí se u většiny rodinných domů pohybuje mezi 90-100 cm. Minimální povolená, skutečně přijatelná šířka jednoramenného schodiště je 80 cm, i když projektovaná šířka závisí především na půdorysu prostoru.

    01.jpg
    Dřevěné jednoramenné schodiště v moderním interiéru

    2. Víceramenné schodiště

    2.1. Dvouramenné schodiště

    Ve srovnání s jednoramennými schodišti patří ta dvouramenná mezi nejčastěji volené modely interiérových schodů, neboť jejich tvar a provedení umožňuje větší flexibilitu při jejich umístění v interiéru a tím i větší efektivitu. Dvoupatrová schodiště bývají řešena tak, že mají podestu v poloviční výšce, která slouží ke změně směru pohybu o 180°. Dvouramenná schodiště mohou být designově symetrická nebo asymetrická.

    Oproti jednoramenným schodům, která jsou vždy navržena tak, aby vedla rovnoběžně s delší stranou budovy, lze dvouramenné schodiště volněji natáčet a umisťovat do prostoru.

    Pokud bychom zůstali u příkladu uvedeného pro jednoramenné schodiště, jeho přestavba na dvouramenné by probíhala následovně: hloubka a výška stupňů zůstávají stejné (28 cm a 17,5 cm), ale délka dvouramenné konstrukce je 324 cm a šířka cca 200 cm, samozřejmě v závislosti na šířce jednotlivých schodišťových ramen.

    02.jpg
    Dřevěné dvouramenné schodiště v moderním eklektickém interiéru

    2.2. Dvouramenné schodiště ve tvaru L

    Speciální variantou provedení schodiště jsou ty ve tvaru písmene L. U tohoto typu schodů dochází ve zvolené výšce (ve které je umístěna podesta), ke změně směru pohybu o 90°. Šířka tohoto prvku závisí na dostupném prostoru. V rodinném domě by měla být přibližná šířka a 90-100 cm. Dvouramenná schodiště ve tvaru písmene L mohou být v závislosti na provedení a dostupném prostoru symetrická nebo asymetrická.

    2.3. Trojramenné schodiště

    Schody se třemi rameny mají dokonce dvě podesty. Během stoupání a klesání se směr pohybu mění dvakrát, pokaždé o 90°. Trojramenná schodiště nejsou u rodinných domů tak častou volbou. Ve větší míře se používají u veřejných budov jako součást hlavního komunikačního jádra spolu s výtahem. V tomto případě kolem výtahu obvykle vedou právě trojramenné schody.

    Šířka schodiště závisí na typu budovy a dostupnosti prostoru. V rodinném domě jsou přibližné rozměry 90-100 cm a v bytovém domě asi 120 cm.
    03.jpg
    Trojramenné schodiště s kovovou spodní konstrukcí a dřevěnými nášlapy

    3. Kolik mohou stát jedno, dvou nebo trojramenné schodiště?

    Kolik budou schody stát závisí na mnoha faktorech. Cenu ovlivňují rozměry konstrukce, typ a velikost nášlapu, postup montáže, druh a množství použitého materiálu, a nakonec náklady na řemeslníky a architekta / projektanta.

    3.1. Jednoramenné dřevěné schodiště

    Rozměry:

    • Šířka : 90 cm

    • Výška přemostění: 285 cm

    • Půdorysná délka schodů: 340 cm

    Cena plochých dřevěných schodů s dřevěnými nášlapy pro jedno patro se pohybuje mezi 28.000 a 34.000Kč, což je z velké části diktováno druhem dřeva. Dub, jasan, buk - toto je pořadí od nejdražšího k nejlevnějšímu.

    3.2. Dvouramenné dřevěné schodiště ve tvaru L

    Rozměry:

    • Šířka schodiště: 90 cm

    • Výška přemostění: 285 cm

    • Půdorysná délka prvního ramene: 170 cm

    • Plánovaná délka druhého ramene: 300 cm

    Průměrná cena rohových dvouramenných dřevěných schodišť těchto rozměrů se pohybuje mezi 35.000 a 50.000Kč. Opět záleží převážně na materiálu.

    3.3. Dvouramenné kovové schodiště

    Cena dvouramenného kovového schodiště s ocelovou konstrukcí a jedním sloupem/podpěrou o rozměrech 100x100 mm na průměrnou výšku podlaží se pohybuje mezi 40.000 a 55.000Kč.

     

    Odborný článek 461
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Nábytek na míru?

    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 759 realizátorů v oblasti Nábytek na míru
    9.4
    0

    David Broulík


    9.4
    0

    TRUHLÁŘSTVÍ Petr Vejvalka


    9.2
    0

    Fukal Interiér byt


    9.2
    0

    Radek Břížďala - truhlářství


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena