V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Dům na klíč, hrubá stavba nebo celý dům

    Po vypracování veškeré projektové dokumentace je při výběru dodavatele, který vám dům postaví, nutné upřesnit, v jaké fázi budete dům od dodavatele přebírat: zda ve fázi hrubé stavby (ve formě tzv. "holodomu"), nebo zda se rozhodnete pro stavbu domu na klíč. Za nejčastější volbu investora je stále považována výstavba domu do IV nebo V etapy. V dalším pokračování se pokusíme vysvětlit, co to vlastně znamená.
    Odborný článek 208
    Stavba na klic
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    1. Dům na klíč

    Dům na klíč znamená realizaci a dokončení všech pěti (V) fází výstavby rodinného domu. První (I) fáze výstavby zahrnuje přípravu staveniště, výkop stavební jámy a položení základů. Jedná se o fázi, která se realizuje bezprostředně po získání stavebního povolení. Druhá (II) fáze výstavby zahrnuje výstavbu suterénu, pokud bude budova podsklepená. Následuje třetí (III.) fáze výstavby, ve které se zhotovují nosné stěny všech podlaží, konstrukce podlah a střechy domu a zahrnují se také veškeré finální pokrývačské a klempířské práce. Dalším krokem je montáž oken a dveří, jedná se o tzv. rozšířenou III. fázi stavby. Čtvrtá (IV) fáze zahrnuje hrubou montáž všech potřebných instalací, veškeré vnitřní a vnější omítky (stěny, stropy, fasády), montáž příček. Poslední pátá (V) fáze zahrnuje závěrečné stavební práce, jako jsou dokončovací práce kolem instalací, instalace sanitárních zařízení. osvětlení, instalace interiérových dveří, malování a pokládka podlahových a stěnových krytin.

    Stavba.jpg

    Stavba domu na klíč je rozhodně správnou volbou pro investory, kteří mají příliš mnoho vlastní práce a nechtějí ztrácet čas a nervy stavbou domu. Výstavbu kompletně přebírá jedna společnost, která se na tento typ prací specializuje a má vlastní subdodavatele a řemeslníky. Investor se vyhne jednání s jednotlivými dodavateli, protože se o to postará stavební firma. Před zahájením stavby je samozřejmě nutné se dohodnout na nejmenších detailech od základů až po střechu, na výběru fasády, oken a dveří, typu materiálu pro nosnou konstrukci domu a podobně, aby později vše mohlo být realizováno bez zbytečných nedorozumění. V podstatě můžete počítat s tím, že pokud nějakou věc nespecifikujete, řada firem automaticky zvolí nejlevnější variantu na trhu.

    2. Výstavba do čtvrté (IV) fáze

    Tento způsob výstavby domu je správným rozhodnutím pro ty, kteří jsou ochotni investovat do procesu výstavby něco ze svého času a vlastní kreativitu. V každém případě může dokončovací stavební práce provádět pouze ten, kdo má dostatek zkušeností s pokládáním keramiky a podobnými pracemi. Na domě, který je postaven do IV fáze, jsou dokončeny tzv. hrubé stavební práce: rozvody všech instalací (vodovod, kanalizace, elektřina, osvětlení, komunikace, alarmy), instalace strojního zařízení (vytápění, chlazení, větrání, odsávací systém, výtah). Zbývá ještě řada věcí: dokončení všech instalací, pokládka keramiky, WC a umyvadlo, interiérové dveře, pokládka finálních podlahových a stěnových krytin, malířské práce, instalace osvětlení, alarmů... Pak přichází to, co je považováno za nejkreativnější část - výběr a uspořádání nábytku, doplňků, domácích spotřebičů, zahradního nábytku a terénních uspořádání zahrady a okolí domu.

    3. Kterou fázi zvolit? 

    V případě, že nemáte čas a víte, že by vám stavební proces lezl na nervy, doporučujeme zvolit dům na klíč, kde bude koordinace s dodavateli jednodušší, protože se o ni postará jedna firma. Pokud však máte šikovné řemeslníky, máte zkušenosti s dokončovacími stavebními pracemi, máte čas a na stavbu domu nespěcháte, je stavba domu do IV. fáze dobrým řešením. Budete tak sami sobě šéfem, což vám umožní větší volnost při výběru prvků a materiálů. Za zmínku samozřejmě stojí i srovnání z hlediska nákladů. Ve skutečnosti se 80% investorů stále rozhoduje pro stavbu domu na klíč, protože chtějí ušetřit čas, který je v dnešní rychlé době ještě cennější. Rozdíly mezi náklady na stavbu domu na klíč a na stavbu domu do určité fáze jsou nakonec minimální. V praxi se často ukazuje, že náklady na dokončovací práce, pokud investor převezme dům ve čtvrté (IV.) fázi výstavby, jsou často vyšší než v případě výstavby domu na klíč. Proto doporučujeme svěřit celou stavbu domu až po nastěhování profesionálům.

    Pokud se rozhodnete pro stavbu na klíč, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také stavební firmy a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 208
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.7
    0

    Stavební společnost Kněždub, spol. s r.o.


    9.6
    0

    STAREX spol. s r.o.


    9.8
    0

    Veseljko Stankovic


    9.4
    0

    MMM-Stav Cihelny s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena