V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kolik stojí stavba domu?

    Tento článek si přečetlo více než 4100+ uživatelů
    Stavba domu je pro většinu lidí jedním z nejkomplexnějších finančních projektů v životě. Před zahájením stavby musíte dobře naplánovat svůj rozpočet. K výpočtu stavebních nákladů jsou k dispozici různé možnosti. Náklady na výstavbu závisí na používaných materiálech, velikosti a složitosti budovy, konstrukce atd. Aby pro vás toto celé bylo jednodušší, tým Daubau.cz pro vás vytvořil hrubý odhad ceny průměrného domu pro rok 2021.
    Odborný článek 4100
    Izgradnja kuce
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    0. Kolik stojí stavba domu?

    Na kolik vás může vyjít rodinný dům? Na tuto otázku není možné dát jednoznačnou odpověď. Stavba vlastního vysněného domu je z finančního hlediska pro většinu lidí nejnamáhavější projekt v životě. Celosvětově lidé dávají za své bydlení zhruba 30% svých celoživotních příjmů. Vypočítat skutečné náklady na výstavbu však není snadné. Především proto, že existuje mnoho propletených a měnících se faktorů. Navíc se může stát celá řada zcela nepředvídatelných událostí. Kvůli tomu všemu bychom vám chtěli výpočet co nejvíce usnadnit.  Následující text je pokus o naší malou analýzu.

    Jedním z prvních kroků na cestě k vašemu vysněnému domu, pokud nedisponujete celou potřebnou sumou v hotovosti, je určitě rozhovor s bankovním poradcem. Doporučujeme, abyste si přečetli text, který jsme tomuto tématu věnovali, ale každopádně si za bankéřem zajděte osobně a velmi podrobně a komplexně se informujte. Získejte vícero nabídek od různých bank. Uvidíte přesně, jak velkou účast každá z nich vyžaduje, jaké jsou jejich úrokové sazby a prostudujte všechny další podmínky. Existují také různé zelené fondy, ze kterých byste mohli získat nějaké dotace na budovu šetrnou k životnímu prostředí.

    1. Rozpočet

    1.1. Dům není produktem masové výroby

    Když stavíte dům, musíte mít na paměti, že nekupujete průmyslový výrobek. Proto nelze cenu stanovit předem: záleží na velikosti, složitosti, umístění, terénu, použitých materiálech a způsobu organizace staveniště. Každý dům představuje unikátní projekt sám o sobě. Tak to musí být, protože v první řadě by měl být postaven podle vašich potřeb, vkusu, prostorového kontextu, městských omezení a charakteristik krajiny. Přesné stanovení cen předem je možné udělat, pokud jde o práce, jako jsou malování nebo pokládka parket. Stanovení přesných cen větších stavebních prací však vyžaduje čas a podrobnou analýzu projektu a trhu.

    1.2. Výkaz výměr a vyčíslení investic

    I přes složitost tohoto úkolu lze dosáhnout relativně přesných odhadů na cenu stavby. Výchozím bodem by měl být především přesně definovaný projekt. 3D model a plánek vysněného domu v tomto případě nestačí. Musíte mít podrobné dokumenty, které připraví architekt. O stavební dokumentaci jsme toho již napsali hodně. Pro tuto příležitost postačí znalosti jednotlivých etap projektu. Pokud je ideový koncept zhmotnění vašich představ, stavební povolení je jejich formalizace ve formě plánů, půdorysů a dokumentů. Dokumentace pro provedení stavby (DPS) je podrobný seznam všech prvků. Slouží jako jednoznačný podklad pro přípravu (sestavení soupisu stavebních prací, dodávek a služeb) a pro provedení stavby. A přesně v této fázi projektu architekt nebo designér sestaví výkaz výměr, tedy seznam všech stavebních a řemeslných prací, služeb a druhu a množství materiálů.

    Výkaz je, v kombinaci s přesnými plány, nejdůležitější částí celkové dokumentace, protože na jeho základě budete uzavírat dohody s dodavateli a poskytovateli služeb. Když víte, které práce budou provedeny a kolik materiálu bude použito, budete mít také relativně přesný odhad investice. To samozřejmě neznamená, že přesně odhadnete, kolik si řemeslníci a dodavatelé budou žádat. Můžete požádat o odhad rozpočtu na výstavbu tří - čtyři společností, o kterých si myslíte, že vám dají realistickou nabídku. Mnoho lidí se teprve po obdržení prvních nabídek rozhodne, zda se vůbec do takového projektu pouštět. Níže naleznete to naše orientační posouzení investice v několika situacích, pro případ, že byste se skutečně rozhodli jít do toho.

    1.3. Cena za m2 rodinného domu

    Popíšeme některé typické příklady a základy, ze kterých jsme vycházeli, podle toho, co víme od našich spolupracovníků a odborníků, jejichž kontakty prostřednictvím našeho webu nabízíme. Musíme však zdůraznit, že ceny materiálů, a zejména provedení prací, se velmi liší a že tyto rozdíly mohou být opravdu velké. Lokalita stavby je v tomto případě zásadní: ceny v centru Prahy nebo na jihu Moravy se mohou lišit i o několikanásobek. Pro náš příklad jsme tedy vybrali fiktivní standardní cihlový dům o ploše 160 m2 (nebo hrubé ploše 200 m2) na nenáročném terénu a snadno přístupném místě. Materiály, které jsme vybrali, splňují právní předpisy a normy pro nízkoenergetické domy. Počítali jsme s okny s třívrstvým sklem, 15 cm silnou izolací na nosných stěnách o tloušťce 30 cm a jednoduchou konstrukcí bez tepelných mostů. Do ceny stavby jsme započítali veškerou potřebnou dokumentaci, přípojky pro inženýrské sítě a terénní úpravu pozemku.

    Naší měrnou jednotkou bude výstavba v Kč / m2 čisté plochy. Čistá plocha je - jednoduše řečeno - plocha domu, ve kterém člověk žije a který je neustále využíván. Termínem hrubá plocha se označuje plocha od vnější strany obvodových stěn, směrem dovnitř. Podle platných norem se podle ní počítá celková cena za metr čtvereční. Nezapomeňte, že domy, které mají velké přístřešky, výčnělky, příslušenství a podobně, mají ve skutečnosti malou využitelnou plochu a jsou mnohem dražší než ty dobře naplánované.

    2. Kolik stojí stavba?

    Kolik stojí nová budova? Zde je několik typických příkladů na našem trhu. Pro srovnání jsme vzali typ stavby domu na klíč. Stavba na klíč, jak se jí hovorově říká, znamená kompletní realizaci objektu. Budou dokončeny všechny stavební a řemeslné práce, včetně konečných nátěrů. Jediné, co chybí před nastěhováním, je nábytek a osvětlení. V dnešní době při obrovském výběru podlahových krytin, keramických dlaždic nebo oken a dveří neexistují téměř žádná omezení. Upozorňujeme však, že jsme pro výpočet zvolili materiály a vybavení střední kvality a ceny.

    2.1. Klasická „stavba na klíč“ - cena

    Klasická zděná konstrukce domu zahrnuje cihlové zdivo, betonové sloupy a různé nosníky. U nás je to stále nejběžnější způsob stavby. I přes rostoucí popularitu montovaných domů se zhruba 80% výstavby rodinných domů stále provádí starým způsobem. Jedním z hlavních důvodů je, že se se stavba dá kdykoliv přerušit, pokud nám dojdou finanční prostředky.

    Kolik tedy stojí dům na klíč? Dle našich hrubých odhadů 19.000 – 27.000 / m2 čisté plochy.

    2.2. Stavba menšího domu

    Průměrná rozloha budov postavených prostřednictvím našeho webu Daibau je na analyzovaných 500 případech 154,5 m2, což bylo základem pro naše další výpočty. Pokud však chcete menší dům, řekněme „jen“ 80 m2 čisté plochy, náklady na stavbu budou asi o 10% vyšší. I když to zní nelogicky, je to pravda a existují pro to dva hlavní důvody. První je, že o menší projekty budou mít zájem jen menší společnosti. Druhým je fakt, že některé prvky, jako jsou tepelná čerpadla nebo elektrická zařízení, mají vysokou počáteční cenu, která neklesá úměrně se snížením rozlohy.

    Stavba menšího domu vás tak vyjde na 19.000 - 29.000Kč / m2 čisté plochy.stavba-domu-front.jpg

    2.3. Stavba domu s plochou střechou

    Určitě jste od starších lidí slyšeli, že se ploché střechy nevyplatí, protože prakticky vždy zatékají a je pod nimi horko. Svým způsobem to byla pravda, protože stavební technika a technologie byly horší. Dnes tomu tak již není. Nová a dobrá izolační řešení, jako jsou různé fólie a tekuté membrány (které například vyrábí společnost Sika) v kombinaci s kvalitní konstrukcí, jsou prakticky bezproblémové. Proto jsou takovéto domy čím dál populárnější. Moderní architektonické tendence upřednostňují přímočaré, redukované a minimalistické koncepty, které zdůrazňují funkčnost a použitelnost prostoru. Plochá střecha je tedy často přijatelnější z estetického hlediska.

    Řekněme, že máte zastavěnou plochu 100 m2 a chcete rodinný dům s přízemím a podkrovím. Pokud zvolíte klasickou sedlovou střechu se sklonem 35°, jejíž střešní stěny jsou vysoké 160 cm (což je u nás nejběžnější) budete díky sklonu moci využívat pouze 60% půdního prostoru. Na 200 m2 hrubé plochy tak bylo získáno pouze 130 m2 čisté plochy. Pokud se však rozhodnete pro plochou střechu, situace je úplně jiná. Přízemí i podkroví budou identické a získáte až 160 m2 čisté plochy! Vybudováním domu s plochou střechou tak získáte cenných 25% čisté plochy. Náklady na stavbu se však liší. Vzhledem k tomu, že dobře provedený okap je dražší než u klasické střechy, bude celá investice až o 3% vyšší. Zůstanete však v cenovém rozpětí 13000 - 24000 Kč / m2 čisté plochy a na oplátku získáte větší využitelnou plochu.stavba-domu-moderni.jpg

    2.4. Přístavba

    Přístavba stojí prakticky stejně jako stavba klasického cihlového domu. Proto s přístavbou (možná s výjimkou připojení na rozvodnou síť´) významně neušetříte. Každopádně budete muset zajistit veškerou stavební dokumentaci, získat povolení a zaplatit veškeré poplatky,

    Cena výstavby přístavby tak pohybuje kolem 25.000 / m2 čisté plochy.stavba-domu-cerny.jpg

    2.5. Stavba montovaného domu

    Prefabrikovaná konstrukce, ať už skeletová nebo panelová, je stále oblíbenější, zejména u mladší generace. Jedním z důvodů by mohl být stále úspěšnější marketingový přístup dodavatelů a výrobců montovaných domů v posledních letech, protože se snaží prezentovat tyto domy jako levné, moderní a komplexní řešení vaší bytové situace. Dalším důvodem jsou určité výhody, které nelze zpochybnit. Dřevěné domy jsou mnohem příjemnější pro život, „dýchají“ a jsou šetrnější k životnímu prostředí. Dům je navíc zřízen velmi rychle a při stavbě nevznikají téměř žádné komplikace. Mnoho dodavatelů vám také řekne, že montovaná konstrukce je levnější. Zpravidla vám však neřeknou, že daná cena nezahrnuje přípravné práce ani komunální přípojky, natož terénní úpravy, dlažbu, úpravu okolí domu, odvodnění apod.

    Prefabrikovaná konstrukce stojí 9000 - 15.000 Kč/ m2. K tomu se přidávají náklady na výkop, základy, přípojky inženýrských sítí a kompletní vnější úpravy. To konkrétně znamená navýšení o  130.000 Kč, což průměrný dům zdražuje o přibližně 1500 Kč / m2 čisté plochy.stavba-domu-montovany.jpg

    2.6. Pasivní dům

    Mnoho lidí si uvědomuje, jak důležitá je udržitelná výstavba a jak velký dopad na přírodní prostředí má energeticky náročná architektura. Pasivní dům je dům, který je tak dobře navržen a vyroben, že je prakticky vytápěn zařízením a lidmi, kteří v něm žijí. Proto je nutné dodatečně vytápět pouze v nejchladnějších měsících. To dále znamená, že má extrémně dobrý tepelný plášť, rekuperační systém a třívrstvá okna bez tepelných mostů. Cena zděných a montovaných domů je v tomto případě podobná, protože musíte mít na paměti, že utratíte o 15–20% více, stejně jako za klasický nízkoenergetický dům.

    Cena pasivní výstavby se pohybuje mezi 14.000 a 28.000 Kč / m2 čisté plochy, v závislosti na tom, zda je montovaná nebo zděná.stavba-domu-travnik.jpg

    2.7. Nejlevnější stavba domu

    Levné stavby jsou minulostí. Dnešní požadavky na kvalitní životní prostředí a úsporu energie přispívají ke zvýšení ceny, které lze jen těžko snížit. Materiály zpravidla tvoří 60% stavebních nákladů. Zbytek tvoří práce a logistika, kterou zajišťuje dodavatel. Vzhledem k naší kultuře stavby si můžete udělat část prací sami, což do jisté míry sníží náklady. Pokud se chopíte lopaty a hrábí a uklidíte si zahradu sami, sami si vymalujete a nainstalujete keramiku a parkety, můžete náklady snížit o nějakých 10%. Samozřejmě nesmíte zapomenout na čas, který strávíte na staveništi, protože ani váš čas není bezcenný.

    Celkově by nejlevnější stavba mohla činit 8000 - 23.000Kč / m2 čisté plochy.

    2.8. Kolik stojí pojištění domácnosti?

    Na tuto otázku také neexistuje krátká, rychlá a jednoznačná odpověď. Pojistné, tj. výše ​​splátky, kterou byste platili, závisí na mnoha faktorech, jako je velikost, počet pojistných prvků, pojistná částka a další. Stejně jako u půjčky na bydlení byste se měli osobně angažovat a získat veškeré potřebné informace. Porovnejte nabídky pojišťovacích společností na internetu a na pobočkách a věnujte zvláštní pozornost následujícímu:

    - jaké kroky musíte podniknout, aby vám zaplatili škodu

    - jakých případných chyb se můžete dopustit

    - kolik stojí každá položka zvláště a kolik to všechno vyjde celkem

    3. Stavební náklady

    Dosud jsme hovořili o stavebních nákladech podle určitých typů projektů. Abychom získali ještě bližší představu, vezmeme v úvahu několik dalších faktorů.

    3.1. Stavba domu v letech 2021 a 2015

    Kolik stojí stavba v roce 2021? Bohužel pro kupující a naopak k radosti stavitelů cena nové výstavby v posledních letech prudce vzrostla. Částečně kvůli nárůstu poptávky a částečně kvůli dražším materiálům a nedostatku řemeslníků. Od roku 2015 vzrostly ceny až o 20%! V roce 2019 došlo k mírnému poklesu poptávky, takže je dost možné, že do konce roku 2021 cena stavebních služeb poklesne, ale je to těžko předvítadelné.

    3.2. Rostoucí ceny stavebních a řemeslných prací

    Stavba domu je složitá práce, která vyžaduje pečlivé, přesné a podrobné plánování a hodně koordinace. I dobře naplánovaný projekt vám však může přichystat nepříjemné překvapení. Kromě dobře provedeného stavebního projektu je proto nezbytné mít kvalitní stavební dozor, který bude na staveništi ve všech fázích projektu. Pokud vezmete vše na sebe, počítejte s tím, že se práce prodlouží o několik měsíců. Rychle odbytý návrh a rozhodnutí šitá horkou jehlou mohou vést k obtížnější i nákladnější realizaci. Hydroizolace, tepelné mosty, problémy s koordinací výstavby a instalace, špatně umístěné sloupy a spoje atd. stavbu mohou prodražit o více než 10%. Proto je plánování a odborná podpora tak důležitá.

    3.3. Stavba v Praze, Brně nebo Uherském Hradišti

    Lokalita stavby velmi ovlivňuje cenu. Například stavební povolení pro vesnici ve Slovácku může být až o 60%, nižší než povolení pro stavbu v Praze nebo v Brně. Na tento rozdíl navazují stavitelé a řemeslníci, stejně jako složitost terénu, dostupnost pozemku apod. Rozdíl v ceně je patrný i pro nájem stavebních strojů.

    3.4. Obtížnost stavby a pozemek

    Jedním z velmi proměnlivých faktorů je složitost samotné stavby. Dokonce ani výkop stavební jámy není všude stejný. Stavební jáma na jednoduchém terénu stojí kolem 60.000Kč, zatímco rozbíjení kamene a strhávání skal na skalnatém svahu může dosáhnout závratných čtvrt milionu. Jednodušší základová deska nebude dražší než 100.000Kč, ale instalace pilonů a zajištění stavební jámy na kopcovitém nebo bažinatém terénu také může dosáhnout čtvrt milionu.

    Připojení k inženýrským sítím se také liší. Pokud se na pozemku již nachází elektřina, voda a kanalizace, pak je cena dokončovacích prací v domě zanedbatelná. Pokud je však nutné rozvést všechny instalace ze sousedního pozemku ve vzdálenosti 50 m, bude to stát minimálně 50.000Kč.

    Pokud zdědíte pozemek, je to skvělá zpráva, ale musíte okamžitě zkontrolovat, jaký je terén - pokud je půda zatopená nebo kluzká, může být levnější pozemek prodat a koupit si něco jiného. Pokud jste fanouškem velkých oken a otevřeného konceptu, který je nyní v módě, pak jen na betonových pilířích, výztuhách a mezipodlažních deskách můžete ušetřit 130.000Kč. Na druhé straně bude každý balkon nebo otvor na střeše stát od 12.000 do 30.000 Kč

    4. Stavební náklady po etapách

    Budete-li rozumět stavebním nákladům po etapách, usnadní to plánování vaší celkové investice. Nejvýznamnější a nejčastěji prováděný odhad se týká posouzení nákladů I. a II. fáze výstavby. Jedná se o výkop a přípravu základu. Fáze III je výstavba a dokončení nosné konstrukce, tj. skeletu budovy. Ve IV fázi se pracuje na fasádě, instalaci oken a dveří a všech vnitřních instalacích. Fáze V je finální - instalují se podlahové a stěnové krytiny a dokončují se řemeslné práce. Před fázemi výstavby však probíhá i tzv. „nulová“ fáze - vypracování všech plánů, projektů a návrhů, získání povolení a placení příslušných poplatků.meta-chart (1).jpeg

    Připravili jsme pro vás hrubý odhad ceny průměrného rodinného domu o čisté ploše 160 m2. Jako základ pro výpočet jsme vzali průměrné hodnoty 66 dokončených projektů.

    stavba-domu-tab.png

    4.1. Plánování, řízení, studie a měření

    U každé stavby je nutné získat stavební povolení. Dostanete jej na základě zákonem vyžadované dokumentace. Nejedná se o lecjaké „papíry“. Zahrnují ideový (koncepční) plán, tedy zhmotnění vašeho vysněného domova, stejně jako vše, co činí TZB (technické zařízení budov). Bez nich nelze získat stavební povolení, povolení k užívání ani číslo popisné.

    Pro náš výpočet jsme si najali dobrého architekta a zadali jsme mu unikátní projekt. Cena takové objednávky se pohybuje mezi 25.000 a 45.000Kč. Levnější projekt může znamenat více problémů s implementací, což rozhodně nedoporučujeme neboť se stavba bezpochyby prodraží. Při stavbě je nutný stavební dozor. Doporučujeme vám najmout si odborníka, který zhruba 20 – 30 krát navštíví staveniště a bude koordinovat a účastnit se všech fází prací. Tato služba vás bude stát přibližně 55.000Kč. Geodetické průzkumy a výpočty pro studie budou stát dalších 25.000Kč.

    4.2. Přípojky - poplatky za služby

    Už je vám jasné, že budete muset zaplatit velké množství peněz ještě předtím, než poprvé zaboříte lopatu do země. Cena připojení k inženýrským sítím není vůbec malá. Většinou se jedná o komunální a obecní příspěvky. Vše se počítá podle zákonem daného vzorce, ve kterém jsou největšími faktory hrubá plocha zařízení a komunální vybavení lokality. Výše těchto poplatků se opravdu nedá odhadnout. Doporučujeme vám zeptat se několika úředníků, dokonce i jejich stanovisko se může lišit.

    Obecně lze říci, že komunální přípojky pro rodinný dům na území Prahy mohou stát kolem sta tisíc, vše však závisí na správě, poloze a samotném terénu.

    4.3. I. fáze výstavby - příprava pozemku a terénní úpravy

    Příprava a úprava terénu tj. zemní práce (výkop stavební jámy a její zabezpečení),  v našem příkladu činí 2,6% z ceny neboli 65.000Kč. Týká se to klasické stavební jámy se širokým průměrem, jejíž strany jsou mírně skloněné. Tam, kde není dostatek místa, je vytvořena úzká jáma zcela svislých stěn a musí být zcela chráněna před zhroucením, takže je o něco dražší. Vše však většinou závisí na kategorii půdy. Pro náš příklad jsme vzali pozemek kategorie II, který je snadnější kultivovat ve srovnání s kamenitou zeminou kategorie V.

    4.4. II. fáze výstavby - základ

    Cena základu a základové desky se pohybuje kolem 80.000Kč. Je tedy o něco dražší než jáma. Jako příklad jsme si vzali standardní materiály a tloušťku 25-30 cm. Existují však i ​​jiné typy plošných základů. Základové pásy se používají pro větší budovy, bodové základy pro terasy a přístřešky a všechny jsou dražší než základová deska. Nejdražší konstrukce je vždy na nestabilním terénu. Zde musí být to terénu vraženy velké pilony, a to může stát až 200.000Kč. Pokud váš budoucí dům potřebuje stát na strmém a erozi náchylném terénu, počítejte s tím, že bude nutné udělat více opěrných zdí a zvýšit tak náklady o dalších několik desítek tisíc korun.

    4.5. III. fáze výstavby – konstrukce objektu

    Tato fáze je rozhodně největší investicí a vyžádá si 22-30% rozpočtu, neboli 650.000Kč. Vzali jsme pro příklad materiály střední třídy, desku v hodnotě 75.000Kč, 30 cm silné vnější stěny v skeletové betonové konstrukci a 20 cm silné vnitřní, zděné stěny. Ke stavbě byly použity klasické nebo pórobetonové bloky. Cena sedlové střechy a dvou střešních oken je asi 200.000Kč. To vše samozřejmě za předpokladu jednoduchého konstrukčního modelu bez velkých rozpětí nebo převisů.

    4.6. Fasáda a okna

    4.6.1. Fasáda

    Pokud jsme došli k fasádě a oknům a dveřím, váš dům již má požadovaný tvar. III. fáze tedy jde relativně rychle.

    Ceny fasády jsou relativně jednotné, i když hodně záleží na výběru materiálu. Zde jsme vzali v úvahu fasádní systém o tloušťce 15 cm z polystyrenu, asi 200Kč / deska plus parapet.

    4.6.2. Okna

    S okny je to jinak. V nabídce je tolik produktů, že si zákazníci často neví rady. Spolupracovníci webových stránek Daibau.cz dávají přednost velkým oknům, protože významně ovlivňují kvalitu životního prostoru v každém smyslu. Zároveň doporučují méně oken, které se dají otevírat. Pevná okna jsou dvojnásob levnější než okna s otevíracím mechanismem a do místnosti přinášejí stejné množství světla a tepla. Nejoptimálnějším řešením jsou třívrstvá plastová okna s hliníkovou maskou, která výrazně prodlužuje jejich životnost. Moderní okna z PVC a hliníku mohou vypadat skoro stejně jako dřevěná. Jejich cena je 2500 – 5000 Kč / m2. Cena žaluzií a rolet se pohybují kolem 500Kč / m2.

    4.7. IV. fáze výstavby

    4.7.1. Instalace

    Instalacím byste měli byste věnovat zvláštní pozornost, protože vytvářejí až čtvrtinu celkové hodnotu investice, tj. 23–27%. Celková cena všech instalací se pohybuje kolem 600.000 Kč. Většina z toho (asi 200.000) jde na topný systém, který je napájen tepelným čerpadlem. Častou volbou investorů je i podlahové vytápění. Kanalizace, vodovody a plyn vás budou stát 330.000Kč. Elektrické instalace se pohybují v řádu kolem 60.000Kč, pokud mají jednoduchý výstražný systém; dálkové ovládání stojí dalších 7000Kč.

    4.7.2. Omítka, potěr, cementový potěr

    S omítkami a potěry již váš dům dostává jasné obrysy. Tyto náklady jsou poměrně dobře předvídatelné a jednotné a činí přibližně 85.000Kč. Doporučujeme vám, abyste neztráceli čas hledáním levnějších nabídek, ale abyste našli dodavatele, který práci dokončí rychle a kvalitně. Špatná nebo neodborná instalace potěru může mít katastrofické následky. Špatné a křivé omítky budou také vaší noční můrou. Nezapomeňte, že potěr schne i několik měsíců!

    4.7.3. Dělící stěny

    Dostáváme spoustu otázek, zda je pro dělící stěny lepší sádrokarton nebo cihla. Každý typ má své výhody a nevýhody a cena prakticky stejná. Stěna ze suchých profilů musí být dvakrát vyhlazena a vybílena, zatímco zdivo musí být omítnuto. Vedení se snadněji instaluje do suchých zdí, ale na druhé straně jsou klasické zdí tvrdší. Musí se do nich vydlabat kanály pro instalace. V obou případech se cena pohybuje kolem 50.000Kč pro celý dům.

    4.7.4. Dveře, schodiště

    Interiérové dveře se instalují ve IV nebo V fázi. Pokud chcete vlastnit posuvné dveře, které vstupují do zdi, musíte nainstalovat kazetu a zároveň dávat pozor, kudy prochází různá vedení. Vzhledem k tomu, že posuvné dveře spolu s kováním, konzolami a kolečky stojí kolem 7000Kč, měly by být naplánovány předem. Obyčejné křídlové dveře lze nainstalovat později a pokud jde o vchodové počítejte s výdajem 25.000Kč.  Předpokládali jsme, že by dům mohl mít jednoduché dvojramenné schodiště na betonové konstrukci. Tyto schody by měly být vyrovnány a pokryty dřevem nebo parketami. Cena nášlapů se pohybuje kolem 2000Kč, takže průměrných 18 schodů pro výšku 3 m si připravte 36000Kč.

    4.7.5. Zámečnické a sklenářské práce

    Všude, kde jsou schody, je nutné mít i zábradlí. Řekněme, že jste si vybrali skleněné zábradlí na nosnících z nerezové oceli. Takové řešení vás bude stát kolem 30.000Kč. Moderní koupelny se také neobejdou bez velkých prosklených ploch a zrcadel. Pokud máte 2 koupelny, nákup a instalace tvrzeného skla bude stát asi 2400 Kč / m2 v závislosti na tloušťce skla nebo asi 3000Kč / kus.

    4.7.6. Keramika a parkety

    Cena keramiky a parket čas od času závratně stoupne. V této fázi však již máme k dispozici malý rozpočet. Dobrou zprávou však je, že obkladači jsou posledními řemeslníky! Už je skoro hotovo. Jako příklad jsme si vzali hotové parkety v kombinaci s podlahovým vytápěním. Stojí 600 –2200Kč / m2 + instalace (200 - 260Kč / m2). Cena keramiky je cca 500 – 1700 Kč / m2 standardních rozměrů) + instalace ( 200-280Kč / m2). Doporučujeme vám, abyste na konečných vrstvách nešetřili, protože by měly vydržet desítky let.

    4.7.8. Malování

    Malování je poslední částí dokončovacích prací. Pokud jste se dostali až sem - už si můžete oddychnout. Obvykle se provádí dvojité omítání, vyhlazování a broušení a nanáší se dvě nebo tři vrstvy barvy. Cena malířiny je zanedbatelná vzhledem k celé výši investice a zároveň se dá dobře spočítat předem. Cena malování bez dalších prací a materiálů je kolem 50Kč / m2. Cena s materiálem a „všemi pracemi“ šplhá až na 150Kč / m2.

    4.8. Úpravy okolí domu

    Úpravy okolí domu v zásadě činí kolem 10% investice, ale pokud se rozhodnete pro náročnější práce, stavbu bazénu a profesionálně upravený exteriér, může se tato položka vyšplhat až na 15%. Za uspořádání 400 m2 pozemku a 100 m2 dlažby se žulovými a betonovými deskami zaplatíte cca 270.000 Kč. Pokud je zahrada větší a chcete asfaltovat přístupovou cestu, cena se zvyšuje o dalších 50.000Kč.

    5. Tabulka fází výstavby domu a jejich ceny

    V tabulce můžete vidět jednotlivé a celkové stavební náklady ve fázích pro budovu o čisté ploše 160 m2 se sedlovou střechou, na jejiž výstavbu se použije materiál střední třídy. Můžeme tak vypočítat, kolik by vás stál celý dům.

    FÁZE CENA PODÍL CENA ZA m2
    0.1 Místní poplatky 130.000Kč 2.5 % 806Kč
    0.2 Poplatky za stavební povolení 78.000Kč 1.5 % 494Kč
    0.3 Projektová dokumentace 208.000Kč 4.1 % 1300Kč
    0.4 Geodetický elaborát 78.000Kč 1.5 % 494Kč
    0.5 Stavební dozor 104.000Kč 2.0 % 650Kč
    1.1 Stavební jáma 130.000Kč 2.5 % 806Kč
    1.2 Základ 208.000Kč 4.1 % 1300Kč
    1.3 Konstrukce 832.000Kč 16.2 % 5200Kč
    1.4 Střecha 364.000Kč 7.2 % 4680Kč
    2.1 Zdi 130.000Kč 2.5 % 806Kč
    2.2 Fasáda 286.000Kč 5.6 % 1794Kč
    2.3 Okna, stínicí prvky 338.000Kč 6.6 % 2106Kč
    2.4 Cementový potěr 156.000Kč 2.0 % 988Kč
    3.1 Kanalizace, vodovod 338.000Kč 6.6 % 2106Kč
    3.2 Topení, ventilace 442.000Kč 8.6 % 2756Kč
    3.3 Elektrické instalace 208.000Kč 4.1 % 1300Kč
    4.1 Dveře 72.800Kč 1.4 % 468Kč
    4.2 Sádrokarton 93.600Kč 1.8 % 598Kč
    4.3 Tesařské práce, schody 70.200Kč 1.4% 442Kč
    4.4 Zámečnické a sklářské práce 52.000Kč 1.0 % 338Kč
    5.1 Keramika, parkety 182.000Kč 3.6 % 1144Kč
    5.2 Vybavení koupelny 52.000Kč 1.0 % 338Kč
    5.3 Malování 130.000Kč 2.5 % 806Kč
    6.1 Úprava okolí domu 338.000Kč 6.6% 2106Kč
    CELKEM 5020600Kč 100 % 33826Kč

    6. Stavba domu směle do toho!

    Pomohli jsme při realizaci více než 2 000 projektů novostaveb! Jsme si vědomi, že stavba domu je jednou z nejvíce stresujících situací v životě každého člověka a navíc představuje velkou finanční zátěž. Neexistuje žádný projekt, který by se obešel bez komplikací nebo navýšení nákladů. A přesto není nic krásnějšího, než dívat se na svůj vlastní domov, který byl vytvořen zcela v souladu s vašimi přáními, nadějemi a očekáváním. Proto si dovolujeme tvrdit, že investice do vašeho domova se vždy vyplatí. Doporučujeme mít na paměti tyto tři věci:

    Za prvé - věnujte pozornost plánování. Představte si dům, který by měl vydržet nejméně 30 let. Udělejte si světlý, vzdušný, otevřený, pohodlný a především příjemně dekorovaný domov. Nespěchejte s koncepčními návrhy a nešetřete na architektovi a designérovi interiéru!

    Za druhé - nepřehánějte to s metry čtverečními. Udělejte raději obývací pokoj větší a pokoje menší. Každý metr čtvereční vás bude stát mezi 20.000 a 27.000Kč! Pohodlí nezaručuje počet metrů čtverečních, ale chytře navržený půdorys. Pokud garáž není součástí budovy, můžete ušetřit až 150.000Kč. Dětský pokoj o rozloze 12 m2 slouží svému účelu stejně dobře jako koupelna o rozloze 8 m2.

    Za třetí - nešetřete na materiálech nebo vybavení. Vestavěné materiály nemůžete změnit jen tak. Někdy je nemůžete změnit vůbec. Dívejte se na dům jako na investici do budoucna, protože jej možná budete chtít jednoho dne prodat nebo přenechat dětem ve skvělém stavu. Investujte do velkých oken, kterými do vašeho domova vstoupí  spousta slunečního svitu!

    Kolik dům může stát již zhruba víte. S chutí do toho!

    Hodně štěstí!

    Váš tým Daibau.cz

     

    Odborný článek 4100
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.4
    0

    Stavby Matucha s.r.o.


    9.6
    0

    SaZaS s.r.o.


    9.2
    0

    PCH stavby s.r.o.


    9.4
    0

    Lubomír Kocián


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena