V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Výběr poskytovatelů stavebních prací

    Stavba domu je bezesporu jedním z největších počinů, které můžeme podniknout během svého života. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí je výběr poskytovatelů stavebních prací. Přitom by bylo dobré se vyhnout nejlevějším nabídkám. V tomto článku se budeme zabývat fakty, která jsou pro dobrý výběr nejdůležitější.
    Odborný článek 252
    vyber dodavatelu
    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba:

    1. Stavební povolení

    Před zahájením stavby je potřeba vyřídit příslušná stavební povolení. Podle zákona o výstavbě je povinnou součástí dokumentace i prováděcí projekt, a to nikoli bezdůvodně. PP výrazně usnadňuje výběr zhotovitelů a procesu samotné výstavby, protože obsahuje veškeré podrobnosti o průběhu stavby i výkaz výměr, tedy seznam stavebních a řemeslných prací a odhadované množství potřebných materiálů.Jak si vybrat správného dodavatele?

    2. Stavební dozor

    Stavební dozor může být velmi nápomocný při výběru dodavatelů. Najmutí takového odborníka by nemělo být jen formálním splněním zákonné povinnosti. Schopný dozor bude průvodcem všemi otázkami a obavami, které vás budou v průběhu projektu trápit. Doporučujeme, aby to byl někdo spolehlivý, s kým budete poptávat každou stavební a řemeslnou práci a vybírat uchazeče na základě analýzy jejich nabídek.

    3. Výkaz výměr a prováděcí projekt

    Pokud jste si objednali prováděcí projekt, projektant nebo architekt sepíše i seznam všech potřebných stavebních a řemeslných prací. Tzv. výkaz výměr je klíčovým dokumentem, který poslouží dodavatelům a řemeslníkům při sestavování nabídek. Výkaz výměr obsahuje také množství všech druhů materiálů, které budou použity a slouží k odhadu množství při konečné kalkulaci stavebních prací.

    Bez takového seznamu stavebních a řemeslných prací by většina uchazečů ani nevěděla, podle čeho sestavit nabídku. Pokud přijmete nabídky bez výkazu výměr, nebudou směrodatné. Bude se totiž jednat jen o hrubý odhad. Dodavatelé navíc díky nedostatku přesných informací budou požadovat různé přílohy smlouvy, čímž se projekt výrazně prodraží.

    Je vyžadován seznam stavebních a řemeslných prací, jakož i mechanických a elektrických instalací.

    4. Získávání nabídek

    Pokud je celý výkaz výměr proveden v excelových tabulkách, můžete začít přijímat nabídky. Pokud nám zašlete poptávku, na platformě Daibau.cz, zašleme vám kontakty na firmy, které jsou vhodné pro místo, velikost a složitost vašeho projektu.

    U tak velkého projektu, jako je stavba domu, doporučujeme kontaktovat alespoň 5 z nich a osobně je navštívit.

    Při výběru dodavatele vezměte v úvahu následující:

    - Kde mají sídlo (čím blíže staveništi, tím lépe)

    - Jaké jsou jejich reference (obzvláště ty, které se týkají druhu objektu, který stavíte)

    - Jak dlouho je firma na trhu (čím déle, tím je spolehlivější)

    5. Analýza nabídek

    Prvním pravidlem při porovnávání nabídek na stavbu domu je nepřijímat tu nejlevnější. Každá položka zvlášť by měla být zkontrolována.

    Drtivá většina nabídek vám dnes přijde elektronicky, takže je snadno spojíte do jednoho dokumentu pro lepší přehlednost. Usnadníte si tak porovnání jednotlivých položek a označíte si ty, které se od ostatních výrazně liší. Vyzvěte dodavatele, kteří poskytli velmi vysoké nebo nízké ceny za požadované práce, aby vám podali vysvětlení. Klidně vylučte z úvahy nejdražší a nejlevnější nabídku. Dosáhnete tak víceméně jednotnějších cen. Ceny do 3. fáze výstavby by tak nesměla překročit 10.000Kč / m2 u klasické výstavby, ani být nižší než 6.000Kč/ m2.

    6. Výběr poskytovatelů a dodavatelů

    Pozvěte si představitele alespoň tří vybraných společností na osobní schůzku. Diskutujte o specifikách jejich práce. Zeptejte se jich, jak provést některé obzvláště složité úkony, a ověřte si jejich odbornost a profesionalitu. Vaše rozhodnutí by mělo být kombinací objektivních faktů a předpokladů, o kterých jsme hovořili, s osobní spřízněností. Hodně štěstí!

    Pokud se rozhodnete pro stavbu domu, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také poskytovatele a dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 252
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1022 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.7
    0

    DOLMEN - CB, s.r.o.


    9.5
    0

    PSK-stav, s.r.o.


    9.5
    0

    Jan Janda STAVEBNÍ FIRMA


    9.5
    0

    RAAN atelier s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena