V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Nadstavba rodinného domu

    Tento článek si přečetlo více než 2327+ uživatelů
    Zdvihání / odstraňování střechy je považováno za náročný stavební projekt bez ohledu na to, na jakém typu objektu se nachází. Přesto, že ve srovnání s novou stavbou se jedná o menší zakázku, nedoporučujeme vám, abyste se těchto prací ujímali sami. Přizvěte si raději na pomoc architekta, statika nebo jiného stavebního odborníka. Měli byste si být vědomi skutečnosti, že nadstavba domu mění budovu v každém smyslu - zejména její statiku a únosnost konstrukce ve svislém směru. Jaký je postup nadstavby? Je nutné získat stavební povolení? Jaká je cena prováděcích prací? Odpovědi na tyto otázky se možná dozvíte v tomto článku.
    Odborný článek 2327
    nadstavba domu
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    1. Zdvihnutí střechy

    Zdvihnutí střechy je jedním z nejnáročnějších stavebních zásahů. Je možné pouze za předpokladu, že to stávající střešní konstrukce a struktura budovy dovolují. To je obvykle možné u všech domů standardní stavby (cihlové se železobetonovými vazbami) a u většiny dřevěných domů. U betonových domů to ale možné není, protože jejich střechy jsou se zbytkem svislé konstrukce spojeny jinak. V těchto případech se střecha odstraňuje po kouskách a posléze opět sestavuje dohromady. Zdvihnutí / odstranění střechy se zvažuje tehdy, pokud chcete přidat celé patro, tj. podkroví.

    1.1. Zdvihnutí střechy - postup

    Zdvihání střechy bude provádět kvalifikovaný stavbař. Statický výpočet je naprosto nezbytný! Účast statických inženýrů je proto pro zdvihání střechy naprosto klíčová záležitost. Dodavatel zachytí a zvedne celou střešní konstrukci pomocí jeřábu. Položí ji na dočasnou konstrukci, která udrží střechu v této poloze, dokud nebudou veškeré práce dokončeny. Po odstranění střechy může začít nadstavba domu, tj. stavba nové nosné konstrukce a okenních otvorů, balkonů, teras... Po dokončen nadstavby jeřáb vrací střechu na své místo a pomocná konstrukce se demontuje.

    1.2. Vrácení střechy

    Pokud z jakéhokoli důvodu není nadzvednutí střechy možné, musí být střešní konstrukce demontována a vrácena do domu v opačném pořadí. Tohoto postupu se rozhodně nemusíte bát, je možná trochu složitější a trvá déle, ale je to velmi bezpečný a spolehlivý postup.

    2. Nadstavba vyžaduje plánování

    Kromě přístavby, které je v našich končinách považováno za běžný stavební úkon, se mnoho lidí rozhodne stávající objekt nadstavit. Důvody se často týkají života dětí a dospívajících ve společné domácnosti, ve chvíli, když začnou vyžadovat více prostoru a soukromí. Nadstavba domu je komplexní projekt, do kterého musí být zahrnut alespoň architekt a statik, pokud chcete, aby byl projekt úspěšně a bezpečně dokončen. Na základě vašich přání a potřeb je vytvořeno koncepční řešení, které později vede k adekvátnímu projektu.

    2.1. Jaký druh konstrukce vyžaduje nadstavba domu?

    Před zahájením nadstavby je nutné zkontrolovat materiál základní konstrukce stávající budovy. Tentýž materiál je obvykle zvolen pro nosnou konstrukci nadstavby, ale není to nutné. Umístění komunikací do podkroví a instalace mezipatrové desky jsou velmi důležité a měly by být pečlivě naplánovány. Bez ohledu na typ materiálu, který bude použit pro nosnou konstrukci, musí být před zahájením stavby dokončeny všechny výpočty statické a konstrukční stability, stejně jako detailní architektonické plány. Pokud budova není stavebně vhodná pro nadstavbu, je nutné provést studii stavební sanace stávající budovy, což představuje další, ale v každém případě nevyhnutelné náklady.

    2.2. Materiály a barvy nadstavby

    Kromě přesného výpočtu a návrhu nosné konstrukce nadstavby je důležité zvolit správné materiály a barvy pro exteriér i interiér nadstavby. Pokud chcete, aby nadstavba domu byla nenápadná, resp. srostlá se stávající budovou a fasádou, pak bude nutné použít stejné materiály a barvy. Ať už jde o dřevěnou fasádu, obyčejnou bílou omítku nebo omítku jakékoli jiné barvy, odstíny, tóny a materiály musí ladit se zbytkem exteriéru.

    Jsou klienti, kteří hledají pravý opak. Z některého důvodu chtějí naopak zdůraznit existenci nadstavby. V takových případech má smysl použít jiné materiály a kontrastní barvy. Tento postup se používá zejména pokud má každé poschodí odlišný účel - v přízemí se např. nachází restaurace a v nadstavbě pokoje.

    2.3. Rozdíl mezi nadstavbou a přístavbou

    Lidé si tyto dva pojmy často pletou. Přestože je faktem, že v obou případech jde o novou stavbu, je zde důležitý rozdíl v poloze, tedy ve směru stavby. Zatímco přístavba je zvětšení objemu nebo změna rozměrů stávajícího domu v horizontálním směru, nadstavba změní rozměry budovy ve vertikálním směru. Zjednodušeně řečeno přistavujeme na stranu, nadstavujeme nahoru.

    Zdvihání / odstraňování střechy a následná nadstavba vyžaduje statický výpočet, ale také velmi zkušené projektanty
    Zdvihání / odstraňování střechy a následná nadstavba vyžaduje statický výpočet, ale také velmi zkušené projektanty

    3. Nadstavba a stavební povolení

    Nadstavba (jakož i přístavba) jsou ve stavebním a právním smyslu považovány za novou stavbu, protože dochází ke změnám v nosných a dalších částech konstrukce a struktury budovy. Podle zákona je tedy před zahájením prací pro jakýkoliv typ nadstavby a přístavby nutné získat platné stavební povolení.

    K přístavbě je nutné udělat projektovou dokumentaci pro stavební povolení, která obsahuje všechny architektonické plány, plány pozemních staveb, mechanické instalace a elektroinstalace. Po získání stavebního povolení se zpracovává realizační dokumentace stavby (RDS) a nakonec je uděleno povolení k užívání stavby - kolaudace a podepsané prohlášení projektanta a supervizora, které zaručuje shodu vybudovaného zařízení s projektovou dokumentací.

    4. Cena zdvihnutí / odstranění střechy a zhotovení nadstavby

    Náklady na nadstavbu závisí především na velikosti, složitosti technických požadavků, použitých materiálech, dodavatelích, umístění a dalších faktorech. Zdvihnutí / odstranění střechy kvůli složitosti práce a pronájmu jeřábu vyžaduje spoustu peněz, ale stále mnohem méně než je zapotřebí na stavbu zcela nového objektu.

    Jako příklad jsme vzali rodinný dům, který má půdorys velký 120m2

    Nadstavba domu o půdorysu asi 120 m2 může stát 6000 - 9000Kč / m2 bez kolaudačního a stavebního povolení. Cena zahrnuje provedení mezipatrové desky, nadstavbu, přestavbu střechy a všechny ostatní dokončovací práce.

    Pokud se rozhodnete udělat nadstavbu svého domu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také projektanty a stavitele, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 2327
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Novostavba?

    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1023 realizátorů v oblasti Novostavba
    9.7
    0

    MG-REAL, s.r.o.


    9.7
    0

    RIGI stavební společnost, s.r.o.


    9.5
    0

    FLEX - BUILD s.r.o.


    9.7
    0

    IM-stav Praha s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena