V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak naplánovat moderní kuchyň

    Tento článek si přečetlo více než 794+ uživatelů
    Postupem času se mění životní styl i návyky obyvatel. Kuchyně, na které jsme zvyklí a u nichž se předpokládalo, že jsou všechny stejné, se dnes staly místem kontaktů a socializace v domácnosti, místem, kde se tráví spousta času, a to nejen přípravou jídla. Kuchyně se stala centrem obytného prostoru, proto je důležité k ní přistupovat promyšleně. K tomu jsme připravili několik pokynů pro vaši moderní kuchyni 21. století.
    Odborný článek 794
    moderni kuchyn
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Jak vypadá moderní kuchyně?

    1.1. Moderní kuchyně je elegantní a praktická

    Moderní kuchyně musí být na prvním místě funkční! Ať už se rozhodnete pro kuchyň na míru nebo pro tu hotovou, průmyslově vyráběnou, měla by se skládat z dostatečného množství prvků a jednotek pro skladování a přípravu potravin. Stejně tak by měla obsahovat nejmodernější spotřebiče, náčiní a příslušenství. To prakticky znamená různé tvary a velikosti zásuvek, polic, přihrádek, držáků, košů a úchytek bez ohledu jaký styl si nakonec vyberete.

    1.2. Pracovní plochy v moderní kuchyni

    Další nesmírně důležitou součástí moderní kuchyně jsou kuchyňské pracovní desky nebo pulty. Pravidlo moderní kuchyně je mít tolik pracovních ploch, kolik uživatelé potřebují. Neměly by tedy být ani příliš velké, ani moc malé. Pracovní desky v kuchyni by měly být rozmístěny na několika místech a sledovat pracovní postup, aby příprava pokrmů byla co nejjednodušší, nejpříjemnější a nejúspěšnější. Takto vznikl nápad tzv, kuchyňský trojúhelníku mezi lednicí, dřezem a sporákem.

    1.3. Estetika moderní kuchyně

    Třetí složkou každé dnešní kuchyně je samozřejmě vzhled a výběr materiálů. Modernita usiluje o minimalismus a uniformitu na jedné straně, ale také o expresivitu přírodních materiálů na straně druhé. Fronty moderní kuchyně mohou být vyrobeny z různých dýh, kamenných pracovních desek nebo dokonce terazza, pokud chcete výraznější, odvážnější a atraktivnější vzhled. Můžete se rozhodnout pro jednoduché desky z MDF nebo překližky, pokud chcete něco jednoduššího a levnějšího. Věnujte zvláštní pozornost úchytům a posuvným mechanismům, stejně jako případné integraci s různými technologickými vymoženostmi jako jsou dálkově řízené lednice nebo mikrovlnné trouby.

    2. Design moderní kuchyně

    Kuchyně, na které jsme byli ze starších dob zvyklí, byly uzavřené, někdy dokonce zcela oddělené místnosti. Byly používány výhradně k vaření a přípravě jídla a často bývaly nevzhledné a umouněné. Dnes vše jinak. Nová doba z kuchyně učinila jedinečný prostor spojený s jídelnou a obývacím pokojem. Díky integraci moderní kuchyně se zbytkem domova se objevilo mnoho nových možností. Společnou součástí tohoto nového konceptu je kuchyňský ostrůvek nebo poloostrůvek, který navíc umožňuje spojení a funkčnost a zvětšuje pracovní plochu.

    Jedním z prvků, který prošel neuvěřitelnými změnami, je digestoř. Je efektivnější, a navíc může být opravdu nádherná a vaší kuchyni dát nádech elegance a modernity. Nejnovější generace digestoří může být skrytá nebo zabudovaná. Stále častěji se používají ty zabudované do skřínky nebo podhledu, které lze odstranit pouze v případě potřeby. Navíc nyní mají mechanismy pro tichý chod a otevírání dotykem. Jejich vícerychlostní motory mohou být téměř neslyšitelné a přitom „táhnout“ jako v profesionální kuchyni restauračního zařízení.

    Moderní kuchyně by měly splňovat nejen vysoce estetické, ale i funkční požadavky
    Moderní kuchyně by měly splňovat nejen vysoce estetické, ale i funkční požadavky

    3. Moderní kuchyňské fronty

    Kuchyně je především funkčním prostorem, který využívají nejen dospělí, ale i děti, a který je tak prakticky neustále vytížen. Materiály moderní kuchyně proto musí být trvanlivé, odolné a zároveň vhodné pro rychlé čištění. Čelní strany kuchyní mohou být vyrobeny z různých materiálů - plastů, masivního dřeva, dýhy nebo skla - přestože jsou stále více žádány imitace přírodních struktur, jako je kámen nebo dřevo, ve formě fólií a nejrůznějších kompozitů.

    Nově navrženými kompozity jsou například překližka potažená laminátem v několika vrstvách, přičemž poslední jsou potištěny imitací dřeva. Tento typ kompozitu je mnohem odolnější než překližka s dřevěnou dýhou.

    Můžete se také rozhodnout pro lakovaný MDF, desky z lisovaných a lepených pilin; pokud se rozhodnete pro kuchyň na míru, truhlář lakuje panely v několika vrstvách. Pokud si koupíte kuchyň jako hotový výrobek, je již lakovaná v továrně a pravděpodobně rovnoměrněji než ta lakovaná ručně.

    Pokud chcete odolné fronty s vysokým leskem, můžete zvážit akrylové panely, které přinesou nádech moderny a minimalismu.

    Cena materiálů na kuchyňská čela je různá - nejlevnější jsou hladké a dýhované překližky a nejdražší jsou lakované MDF a akrylát, které mohou být dvakrát dražší než fronty z obyčejné překližky.

    4. Moderní kuchyňské linky

    Ústředním kuchyňským prvkem je samozřejmě pracovní pult. Protože se na něm provádí většina prací souvisejících s přípravou, zpracováním a skladováním jídla, je extrémně vystaven vlhkosti a mechanickému opotřebení. Proto je výběr trvanlivého kuchyňského pultu velmi důležitý.

    Klasické kuchyně mívaly kuchyňské desky z masivu. Byly sice překrásné, ale celkem nepraktické, protože bylo třeba dbát na to, aby byl povrch vždy suchý. Další možností je keramika, jejíž instalace je dražší, a kvůli spárům je také problematická, protože jejich čištění a údržba vám časem začne lézt na nervy.

    Stále více vyhledávaným pultem pro moderní kuchyně je pracovní deska z překližky se zvláště odolnou laminátovou fólií potištěnou v různých variantách. Půdorys moderní kuchyně má obvykle tvar písmene L nebo U, aby získal co nejvíce pracovního prostoru. Je žádoucí, aby kuchyňská linka byla z jednoho kusu, protože každá prasklina znamená nahromadění nečistot a potenciální pronikání vlhkosti. Kuchyňské desky mohou být vyrobené i z tzv. kerrocku, což je umělý kompozitní materiál. Kerrock připomíná kámen a velmi snadno se čistí. Pokud se přeci jen poškrábe nebo jinak poškodí, lze jej snadno vyleštit a obnovit a v okamžiku bude vypadat jako nový.

    Kdo by to byl řekl, i kámen je velmi vyhledávaný a oblíbený pro kuchyňské ostrůvky a pracovní povrchy. Populární volbou jsou zejména žula a mramor, které jsou zvláště odolné proti škrábancům, otřesům, teplu a mechanickému opotřebení. A co s podlahou? Linoleum a korek jsou minulostí, protože se snadno opotřebují. Nebojte se odvážného experimentu a zkuste to například s terazzem!

    Klasické keramické dlaždice v kuchyni nahradily materiály jako jsou dřevo a sklo
    Klasické keramické dlaždice v kuchyni nahradily materiály jako jsou dřevo a sklo

    5. Obklady stěn pro moderní kuchyně

    V klasických kuchyních byly keramické obklady dlouhá desetiletí takříkajíc nepostradatelné. Nyní jejich popularita pomalu padá. Dlaždice na kuchyňské stěně jsou nepraktické hlavně kvůli spárám, které se obtížně čistí, proto je nyní často nahrazuje kuchyňské sklo. Potahy na kuchyňské sklo lze také potisknout. Potištěné kuchyňské sklo je čím dál rozmanitější, zejména proto, že se stále více umělců se zabývá technikou malování skla pro čistě komerční účely. Pokud si objednáte tento typ skla, můžete si vybrat design, který kuchyni oživí a učiní ji zcela osobní a jedinečnou. Dalším zajímavým řešením, pro kuchyně stejně neobvyklým, jsou fototapety nebo dřevěné krytiny pokryté ochranným sklem.

    Při rozhodování o nové kuchyni kontaktujte odborníka nebo renomovanou společnost. Kvalitní kuchyně na míru se všemi požadovanými detaily mohou vyrobit zkušení truhláři nebo firmy specializující se na jejich výrobu. V případě, že chcete prostor bez zvláštních detailů nebo jste s kuchyní z katalogu spokojeni, může být skvělou volbou i standardizovaná průmyslová kuchyně.

    Pokud se rozhodnete pro moderní kuchyň, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 794
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.2
    0

    Zdeněk Sedlák


    9.8
    0

    Truhlářství Karal


    9.5
    0

    Kuchyně Pajkrt


    9.5
    0

    Ivo Kiša - Truhlářství


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena