V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Kuchyním v minulosti nebyla věnována velká pozornost. Postupem času se však její umístění, rozměry a úloha v domě drasticky změnily. V současné době je kuchyně jednou z nejdůležitějších místností v obytném prostoru; nadále slouží pro přípravu jídla, ale také jako místo pro stravování a trávení spousty času. Klíčová je i její estetická úloha. V tomto textu se zmíníme o funkci kuchyně, uspořádání kuchyňských prvků, materiálech, barvách a cenách.
    Odborný článek 135
    usporadani kuchyne
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Funkce a uspořádání kuchyně kdysi a nyní

    Primární funkce kuchyně se zachovala od nepaměti. Součástí kuchyně byl od počátku oheň, později se přidala voda a následně skladovací prostory. Je to vlastně jediná věc, která se od jejího vzniku nezměnila.

    S rozvojem moderních technologií zaplavily tuto místnost i nové moderní spotřebiče, nádobí a pomůcky. Kuchyňský nábytek se stal minimalistickým a maximálně funkčním. Hlavní změna kuchyně se projevila v jejím umístění a propojení s ostatními prostory.

    Význam a postavení kuchyně v minulosti

    V minulosti byla kuchyně pomocnou místností; menším, odděleným prostorem určeným výhradně k přípravě jídla. Tak to vypadalo v dávných dobách, jak je vidět na půdorysech měšťanských domů nebo bytů. Vždy se nacházela mimo jídelny a obývacího pokoje.

    Význam a postavení kuchyně dnes

    Dnes se kuchyně stala ústředním místem pro stolování a společenské setkávání. Je prostornější a světlejší než dříve. Často bývá spojena s jídelnou a obývacím pokojem do jednoho společného prostoru. Důvod pro změnu a propojení kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem lze nalézt ve výstavbě menších bytů, kde se vše muselo „zducnout“ dohromady a neplýtvat místem. Druhým důvodem je moderní životní styl, který lidi nutí tráví hodně času mimo svůj příbytek, takže se nechce izolovat od rodiny, když zrovna vaří. Společenský život a možnost mít pod dozorem děti se tak staly hlavním vodítkem při plánování moderní kuchyně.

    2. Uspořádání kuchyňských prvků

    Liniová kuchyň

    Za nejjednodušší uspořádání se považuje jednostranné uspořádání kuchyňských prvků podél stěny. Mezi základní kuchyňské prvky patří chladnička, úložná skříňka, dřez, hlavní pracovní plocha, varná deska a další odkládací pult. Tato kuchyňská linka je velmi praktická a užitečná za předpokladu, že je dostatečně dlouhá.

    Liniová kuchyně ve dvou řadách

    Uspořádání kuchyňských prvků ve dvou rovnoběžných řadách se používá hlavně v dlouhých a úzkých kuchyních, kde je jedna kuchyňská sestava rozdělena na dvě protilehlé praktické a funkční části; to znamená, že na jedné nebo druhé straně je vše na dosah ruky. Pohyb po kuchyni je tak mnohem snazší. Pokud jsou řady krátké, měl by být dřez umístěn na jedné straně a varná deska na druhé. Ani jeden z těchto dvou kuchyňských prvků nebude stát v rohu, a navíc mezi nimi bude dostatek pracovní plochy.

    Tvar do písmene L

    Úhlové uspořádání kuchyňských prvků je v moderních novostavbách častým řešením, ale nemusí být nutně nejvhodnější. Nevýhodou tohoto typu kuchyně je právě rohový prvek, který není příliš praktický. Často se totiž právě jeho dvířka vyviklají a dělají neplechu. V případě otevřeného prostoru a propojení s obývacím pokojem často vyvstává otázka správného umístění jídelního stolu.

    Kuchyně s poloostrůvkem

    Tento typ kuchyně vychází z úhlového uspořádání kuchyně tím, že přidává další pracovní prostor a vytváří tvar písmene T. Kuchyně s poloostrovem se vyznačují tím, že se v ní nachází další pracovní prostor. Nástavec lze využít jako pracovní plochu nebo jídelní pult. Tento typ uspořádání opticky rozděluje prostor a je vhodný pro místnosti, které jsou propojeny s jídelnou nebo obývacím pokojem.

    Kuchyně s ostrůvkem

    Kuchyně s ostrůvkem jsou v jistém smyslu novinkou v uspořádání kuchyňských prvků; vyskytují se především v moderních domech a velkých bytech. V tomto typu kuchyně se ostrůvek skládá z varné desky a dřezu a na druhé straně je řada vysokých prvků s vestavěnou chladničkou, troubou a dalšími domácími spotřebiči. Uspořádání prvků v takových kuchyních je mimořádně funkční, otevřené a ideální pro společenské setkávání, protože kolem ostrůvku je dostatek prostoru pro všechny.

    01.png
    Praktický ostrůvek

    3. Materiály a barvy pro kuchyně

    Kromě uspořádání kuchyňských prvků jsou z hlediska propojení kuchyňského prostoru s ostatními prostory důležité také materiály a barvy kuchyně. Výběr materiálů a barev musí být proveden dostatečně včas, aby bylo možné vytvořit ucelený obraz budoucího kuchyňského prostoru tak, aby materiály, tvary, barvy a vzory ladily s podlahovými a stěnovými krytinami, okenními parapety a v neposlední řadě i s dveřmi. Kuchyňský prostor by měl působit celistvě a hravě.

    Otevřené plochy kuchyňských prvků jsou obvykle barevné nebo dřevěné, lze použít i sklo nebo kov. Častou volbou jsou dřevěná čela: hlavně dýhovaná, méně často masivní. Možnosti jsou široké a design závisí výhradně na vašich potřebách a přáních. Na pracovní plochy lze použít kámen, laminát, dřevo, nerez nebo hliník. Mezi přírodní materiály pro vybavení kuchyně patří přírodní kámen a laminované dřevo. Kuchyňské desky mohou být také ze skla nebo kombinace různých kompozitních materiálů.

    Při navrhování se můžete rozhodnout pro různé barevné kombinace a různorodé povrchové úpravy kuchyňských prvků, i když pro moderní kuchyně jsou charakteristické povrchy ve stejné barvě a ze stejného materiálu. Neměly by se zanedbávat ani úchytky, které mohou být po celé délce na přední straně nebo skryté, nebo klasické, krátké a viditelné. V moderních kuchyních se úchytky nezdůrazňují, aby se zachoval vzhled minimalistického a redukovaného tvaru; některé kuchyně obsahují skryté drážky nebo profily, které se táhnou po celé délce kuchyňských prvků.

    4. Ceny standardních kuchyní

    Cenové rozpětí typových kuchyňských sestav může být velké. Závisí především na výrobci, materiálu, speciálním příslušenství, prostorovém uspořádání, rozměrech kuchyňských prvků, úchytkách a podobně. Pokud chcete získat přesnější odhad ceny, vytvořte poptávku a popište v ní, co byste chtěli, připojte náčrtek nebo fotografie prostoru a zkušení a prověření truhláři vám zašlou nabídky během několika málo dní.

    Odborný článek 135
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.3
    0

    Truhlářství Fr. Chytka


    9.8
    0

    Truhlářství Malina


    10
    1

    Stolařství Novák


    9.5
    0

    Jaroslav Hamšík


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena