V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kuchyňské pracovní desky: cena a výběr

    Tento článek si přečetlo více než 3066+ uživatelů
    Výběr kuchyňské pracovní desky - pultu, je někdy velmi obtížný, protože nabídka je dnes obrovská. K dispozici jsou všechny druhy materiálů pro kuchyňské pulty: kámen, dřevo, žula, beton, mramor, nerezová ocel, kerrock, kov, laminát, překližka atd. Moderní deska musí být odolná a snadno se čistit, takže rozhodnutí není vůbec snadné. Vybrali jsme pro vás několik informací o nejčastěji používaných materiálech.
    Odborný článek 3066
    kuchynska deska
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Kuchyňská deska z žuly

    Žula je nejlepší kámen pro kuchyňskou pracovní desku a dodává se v mnoha barvách, vzorech a odstínech. Žula je odolná vůči horku, vlhkosti a nárazům a snadno se čistí. Žulová deska může mít tloušťku 2–3 cm a vydrží mnohem déle než dřevěná. Na první pohled, ale i pod vašimi prsty, kámen zanechává chladný dojem. Spoje desek jsou dobře viditelné. V každé moderní kuchyni kámen vypadá prestižně a elegantně.

    Kolik tento kámen může stát? Cena metru žulové desky se pohybuje, podle typu kamene a pultu, mezi 2000 Kč za šedé a 5000Kč za zelené a modré odstíny.

    01.jpg

    2. Kuchyňská deska z umělého kamene

    Umělý kámen je k dispozici také v různých barvách a odstínech. Deska pro práci v kuchyni vyrobena z umělého kamene ve skutečnosti není úplně umělá - tento kámen je vyroben z drcených mramorových úlomků a prachu, ke kterým je přidána pryskyřice, barvivo a někdy i sklo. Lze říci, že cena takového pultu je v poměru ke kvalitě poměrně nízká. Levnější umělý kámen je poréznější a zachytává vůni připravovaného jídla. Umělý kámen lze také potisknout a jeho tloušťka bývá kolem 1,5 cm.

    Kolik stojí? Cena umělého kamene se zpravidla počítá za metr čtvereční a pohybuje se podle barvy, kvality a provedení od 1000 do 7000Kč.

    02.jpg

    3. Kuchyňská deska z kerrocku

    Jeden ze zajímavých materiálů, které můžete zvolit pro výrobu kuchyňské linky, je kerrock. Kerrock je relativně nový kompozitní materiál a je vyroben z akrylových polymerních pojiv a hydroxidu hlinitého. Jeho největší výhodou je, že se snadno a snadno tvaruje, lepí, brousí nebo zakřivuje. Pult z tohoto materiálu je velmi tvrdý a odolný a snadno se udržuje. Je odolný proti mechanickému poškození, ale také proti teplotě. Nedoporučuje se však přímo na něj dávat horké hrnce  nebo cokoliv na nich krájet. Materiál není porézní a nečistoty a skvrny do něj nemohou pronikat.

    Kolik stojí kerrock? Cena se také počítá za metr čtvereční a pohybuje se podle barvy, kvality a provedení mezi 6000 a 10000Kč.03.jpg

    4. Kuchyňská deska z nerezové oceli

    Nerezová ocel je neuvěřitelně odolný materiál. Pult z nerezové oceli je kvalitní a pevný. Hravě si poradí s vysokými teplotami a mechanická poškození jsou při standardním užívání prakticky nemožná. Nesmí se však na nich krájet a musí se vyvarovat nárazům ostrých předmětů, protože taková poškození lze opravit pouze leštěním. Ocelový pult se snadno čistí a udržuje, protože skvrny nemohou proniknout pod povrch. Pult z nerezové oceli však musí instalovat zkušený řemeslník, protože to není tak jednoduchý úkol, jak se na první pohled může zdát.

    Jaká je jeho cena? Cena jednoho metru nerezové desky o šířce 60cm se pohybuje kolem 1700Kč, v závislosti na způsobu výroby a instalace.

    04.jpg

    5. Kuchyňská deska z laminátu

    Laminátové kuchyňské linky jsou velmi žádané, především proto, že jejich cena je velmi přijatelná. Tyto pulty jsou ve skutečnosti vyrobeny z plastu a mají speciálně upravenou povrchovou vrstvu, aby byly tvrdší a odolnější. Pult vyrobený z laminátové desky je velmi odolný, trvanlivý a snadno se čistí a udržuje. Jeho instalace nebo výměna je také docela jednoduchá. Laminátové desky jsou odolné vůči vysokým teplotám, různým chemikáliím, nárazům a dokonce i vůči poškrábání.

    Kolik stojí laminátové pulty? Cena desky o šířce 60cm se pohybuje mezi 1700 a 1500Kč / m2, v závislosti na barvě a způsobu výroby.

    05.jpg

    6. Kuchyňská deska z překližky potažené laminátem

    Kuchyňské desky z překližky potažené laminátem patří k těm nejžádanějším. Hlavní částí pultu je překližková deska, na kterou se lepí laminát. Hrany jsou obvykle chráněny ABS páskami, které se však po mnoha letech používání mohou uvolnit. Povrch laminátu lze vzorovat tak, aby vypadal jako dřevo, žula nebo mramor. Tento materiál je velmi kvalitní a odolný a bez problémů jej budete moci čistit a udržovat. Horké pokrmy by se však neměly pokládat na překližkový pult bez podložky, a rozhodně se nedoporučuje krájet nebo sekat potraviny bez krájecí desky.

    Kolik by takový pult mohl stát? Cena jednoho metru desek z překližky a laminátu širokého 60cm, se pohybuje mezi 500 a 2600Kč, v závislosti na způsobu výroby.

    7. Kuchyňská deska ze dřeva

    Nakonec se nelze nezmínit o dřevěných kuchyňských deskách. Dřevěná kuchyňská pracovní deska je mimořádně oblíbená, protože dřevo vypadá velmi příjemně a hřejivě a naší kuchyni dá domácký a trochu staromódní ráz. Dřevo by samozřejmě mělo být tvrdé. Ideální volbou tak bude například dub nebo javor. Mělo by být ošetřeno a chráněno speciálními nátěry proti mechanickému poškození a nečistotám. Dřevěná kuchyňská linka přesto vyžaduje pečlivé zacházení, protože je velmi citlivá na mechanické poškození a může být trvale zničena různými druhy tekutin. Nesmí ani příliš vlhnout, protože se na ní mohou objevit plísně. Dřevo je však odolné vůči vysokým teplotám.

    Kolik stojí dřevěný pult? Cena dřeva se počítá za metr čtvereční a podle druhu, kvality a provedení se pohybuje kolem 5000Kč/m2.

    06.jpg

    Pokud se rozhodnete pro instalaci kuchyňské linky, můžete se obrátit i na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaší poptávku odpoví svou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 3066
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.4
    0

    Čarek interiér


    9.5
    0

    Truhlářství DyNe


    9.1
    0

    Tomáš Přikryl


    9.5
    0

    Stolařství Šnajder


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena