V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kuchyň - výkres, cena, instalace

    Tento článek si přečetlo více než 1938+ uživatelů
    V kuchyni se tráví hodně času. Musí proto splňovat všechny funkční potřeby spojené s přípravou jídla a zároveň být také krásně navrženou, elegantní a příjemnou místností, kde se lidé setkávají, stýkají se, povídají si a stolují; svým způsobem je kuchyň zrcadlem domácnosti. Výkres a montáž prvků pečlivě naplánujte, pokud možno do sebemenšího detailu. Pokud jde o výběr kuchyně, cena nesmí být rozhodujícím faktorem. Najměte si architekta nebo interiérového designéra, který vám pomůže dostat z vaší kuchyně maximum.
    Odborný článek 1938
    1
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Druhy kuchyní

    Podle způsobu použití se kuchyně dělí na ty v domácnosti (uvnitř domu) a letní kuchyně (umístěné venku, zpravidla na zahradě). Podle vzhledu nebo stylu je pak dělíme na klasické a moderní, přičemž každá má vlastní podskupiny.

    1.1. Kuchyně v domácnosti

    Kuchyně je prostor nebo část prostoru, která se používá k přípravě a vaření jídel v domácnosti. Moderní kuchyně jsou obvykle vybaveny varnou deskou, dřezem s teplou a studenou vodou, lednicí (mrazničkou), pracovními plochami, menšími kuchyňskými spotřebiči a prvky uspořádanými podle modulového principu. V mnoha domácnostech lze nalézt jiné typy zařízení, jako jsou mikrovlnné a běžné trouby, myčky nádobí, minipekárny, pece na pizzu, hotdogovače, kávovary a další užitečné elektrické spotřebiče. Hlavní funkcí kuchyně je skladování potravin, příprava a vaření jídel, ale nevyhnutelně ji doprovázejí všechny doprovodné úkoly od třídění odpadu až po mytí nádobí. V kuchyni se někdy nachází i pračka a sušička (u nás poměrně vzácná). Dnes je kuchyně stále více středobodem domova. Velmi často se jedná o „open space“ koncept, součást rozšířeného obývacího pokoje, ve kterém se obývák, jídelna a kuchyň stápí do jednoho velkého prostoru a tak je třeba mít na paměti, aby do sebe všechno krásně zapadalo a ladilo.

    Cena kuchyně na míru se pohybuje mezi 3800 – 10000Kč / m2 bez spotřebičů. Typové jsou o něco levnější: 2500 – 7500Kč / m2.

    01.jpg
    Kuchyně dnes není určena výhradně  k přípravě jídla. Je také místem pro socializaci a relaxaci

    1.2. Letní kuchyně

    Letní kuchyně jsou místa před domem nebo bytem (na balkoně, terase, v zahradě) vyhrazená pro vaření, stolování, pohoštění a zejména pro zábavu s rodinou nebo přáteli. Může pojmout (podle dostupného prostoru a možností) jednu nebo více varných desek, sporáků, pecí nebo grilů. Největšími výhodami této kuchyně, kromě toho, že si užíváte venku, je, že vůně a kouř zůstávají mimo obytný prostor. I jejich čištění je mnohem snazší.

    Cena letní kuchyně na objednávku se pohybuje kolem 6000Kč za metr, zatímco za standardní kuchyň je třeba zaplatit kolem 2700Kč / m.

    02.jpg
    Vařením venku během letních veder se vyhnete přehřátí vnitřku domu

    1.3. Klasické kuchyně

    Již jsme zmínili, že se kuchyně stylově dělí na klasické a moderní. Klasika nikdy nevyjde z módy. Vypadají domácky, teple a útulně a zdůrazňují pohodlí; v každém domě vytvářejí žádoucí a přitažlivé prostředí. Většina klasických kuchyní je vyrobena z masivního dřeva, obvykle světlé barvy, která se objevuje na všech prvcích. Béžové, šedé nebo pastelové odstíny jsou oblíbené u kamenných obkladů stěn. Varná deska je ústředním prvkem, vedle kterého jsou uspořádány spodní nebo závěsné prvky, resp. skříňky pro odkládání vašeho nádobí. Kuchyňské spotřebiče většinou volně stojí na viditelných místech. Tradiční kuchyně je určitě oblíbená a velmi běžná volba. Nechcete-li udělat chybu zvolte právě tuto variantu.

    Klasické kuchyně jsou vždy v módě, protože nabízejí útulné a teplé prostředí
    Klasické kuchyně jsou vždy v módě, protože nabízejí útulné a teplé prostředí

    1.4. Moderní kuchyně

    Dnešní kuchyně jsou často vytvořené pro lidi, kteří chtějí, aby celý jejich domov byl ve formě „open space“. Jejich linie jsou rovné, redukované, obecně jsou jednoduché, na rozdíl od zdobivých křivek a výrazných ornamentů tradiční kuchyně. Moderní kuchyně se vyznačují minimalistickými, čistými tvary a nejmodernějšími zařízením a vybavením, které zdůrazňují praktičnost. Fronty prvků jsou obvykle bez úchytek, aby byla kuchyň elegantní a vypadala jednotně. Povrchy jsou leštěné a vysoce lesklé, bez vzorů, intarzií nebo reliéfů. Téměř všechny prvky jsou uzavřené a jen výjimečně se objevují vitríny nebo otevřené police. Nábytek dnešních moderních kuchyní připomíná spíše nábytek do obývacího pokoje a proto zanechává tak působivý dojem.

    2. Kuchyně na míru

    Volba mezi továrně vyrobenou kuchyní nebo kuchyní vyrobenou na zakázku v truhlářské dílně není vůbec snadná ani nedůležitá, protože se nejedná o malou investici nebo projekt, který byste za pár let snadno zopakovali. Skutečnost, že existuje nespočet prodejen a truhlářů, rozhodnutí nijak neusnadňuje. Abychom vám alespoň trochu pomohli se zorientovat, uvedeme seznam silných a slabých stránek obou variant.

    Kuchyň na míru je velmi široký pojem. Dokonce i sériově vyráběnou kuchyni mohou výrobci do určité míry přizpůsobit, i když jen v rámci svých vlastních modelů a linií. Kuchyně na míru od truhláře nemá doslova žádná omezení kromě rozměrů a vašich financí.

    04.jpg
    Kuchyně na míru je vždy unikátní

    Přizpůsobení vašim potřebám

    Kuchyň na míru od truhláře může být vyrobena podle vašich přání a potřeb jakýmkoli způsobem bez jakýchkoli omezení. Pokud chcete nějaké speciální prvky, které se v kuchyni obvykle nenacházejí, například krb, je jediným řešením řemeslné zpracování. Je také možné zařídit kuchyň v podkroví nebo v suterénu s nejrůznějšími specifiky.

    Sladění stylů

    Volba kuchyně na míru je správnou volbou pro ty, kteří chtějí, aby kuchyně ladila se zbytkem nábytku z hlediska materiálů, tvarů a barev, zejména pokud tvoří jedinečný celek s jídelnou a obývacím pokojem. Architekt nebo interiérový designér může vytvořit náčrtky a plány, podle nichž truhlář snadno vyrobí požadované kousky.

    Jedinečnost

    Kuchyně, která je vyráběna ručně podle návrhu architekta nebo podle vašeho přání, je jedinečným produktem a jako taková je nejen zrcadlem zručnosti truhláře, ale také vašeho stylu a životní filozofie. Nikdo na světě nebude mít takovou kuchyň.

    Kvalita

    Pokud si objednáte kuchyň v uznávané a známé stolařské dílně, získáte kromě špičkového servisu také materiály a vybavení nejvyšší kvality. Pokud dojde k poruše nebo chybě, mistr se o ni postará rychle a efektivně, na rozdíl jakékoliv prodejny.

    2.1. Cena kuchyně na zakázku

    Kolik taková kuchyně stojí? Peníze, které dáte za ručně vyrobenou kuchyň, půjdou truhláři a dodavateli materiálu, zatímco v obchodech zaplatíte také za obchodní marži, distribuci, dopravu a skladování. Cena kuchyně přizpůsobené standardním rozměrům a počtu prvků, bez spotřebičů, se podle našich výpočtů pohybuje mezi 7.000 a 12.000 / m2. Ručně vyráběné kuchyně jsou tak o 30% dražší než ty sériově vyráběné.

    3. Kuchyňská studia

    Nejjednodušší způsob, jak si vybrat kuchyň, je navštívit specializovaný obchod. Sériové kuchyně slavných značek jsou vysoce kvalitní, praktické, líbivé, moderní a samozřejmě mnohem cenově dostupnější. Na trhu je dnes nespočet výrobců kuchyní všech cenových relací a stylů.

    05.jpg
     Prefabrikovaná kuchyně známého výrobce bývá vysoce kvalitní a přizpůsobivá

    Přizpůsobivost

    Kuchyně od známých výrobců dnes umožňují větší přizpůsobivost individuálním potřebám, tedy tzv. personalizaci. Kromě prvků vyráběných na míru existují také možnosti výběru jednotlivých komponent, jako jsou úchytky, posuvníky, zpomalovače, různé doplňky, osvětlení a podobně.

    Jednoduchost

    Výběr prefabrikované kuchyně představuje významnou úsporu času, energie a peněz, protože není třeba najmout architekta ani truhláře a čekat několik měsíců na dokončení projektu, dodávku materiálu apod. Ve specializovaných studiích navíc získáte profesionální pomoc a 3D náčrtky. Kromě toho vás provedou celým procesem objednávání, nákupu, dodání a instalace.

    Dodací lhůty

    Opravdových mistrů svého řemesla je stále méně a seznamy čekatelů se prodlužují. Stolařské dílny v naší zemi jsou většinou malé a vykonávají nanejvýš dva až tři projekty současně. Proto je větší pravděpodobnost, že dojde ke zpoždění. Sériovou kuchyň dostanete z továrny obvykle do 30 dnů.

    Přizpůsobení nábytku

    Kuchyně populárních výrobců lze nyní najít v neuvěřitelném množství variant - stylů, barev, rozměrů, materiálů - a proto je lze snadno přizpůsobit všem požadavkům a vkusu, ať jsou jakékoli. Výjimkou jsou místnosti nepravidelných tvarů, například podkroví. Kromě toho tovární kuchyně nejsou tím nejlepším řešením pro někoho, kdo chce, aby materiál a povrchová úprava všech kusů nábytku v domácnosti byli zcela stejné.

    Kvalita

    Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že tovární výrobky jsou mnohem horší než ručně vyráběné, mají masově vyráběné kuchyně v skoro každém ohledu mnohem lepší kvalitu. Kvalita samozřejmě závisí na cenovém rozpětí, i když to samé platí pro řemeslnou výrobu. Tovární kuchyně se však vždy vyrábějí z dobrého materiálu. Tovární výroba začíná nápadem, který mají na starosti špičkoví odborníci v uměleckých a technických oborech a kteří promýšlejí každý detail ze všech stran. Tyto detaily a jejich výroba jsou obecně mnohem složitější a promyšlenější než ty, které vytvořil truhlář. V závodech jsou navíc k dispozici nejmodernější stroje, které si dílny nemohou dovolit. Na závěr, v továrnách se povinně ověřuje kvalita a trvanlivost všech vyrobených prvků.

    3.1. Cena kuchyně v obchodech

    Takové kuchyně jsou o něco levnější než ty, které se vyrábějí na objednávku. Truhlář vyrábí kusy nábytku podle vašich představ, každý zvlášť, a proto potřebuje hodně času. V továrním procesu je výroba mnohem rychlejší, protože probíhá v řetězci na výrobní lince. Materiály, které truhlář pořizuje, jsou dražší, protože je odebírá v menším množství, zatímco továrny je nakupují ve velkém. V obchodech samozřejmě platíte také marži, dopravu a skladování. Obecně řečeno, prefabrikované kuchyně jsou o 30% levnější. Kuchyně koupená v obchodě se standardním počtem prvků bez spotřebičů, se tedy pohybuje mezi 5000 a 8000Kč / m2.

    3.2. Známí výrobci

    Známé značky kuchyní se dělí podle ceny na levné, střední, drahé a luxusní.

    Kuchyně nižší cenové kategorie jsou např: Dipo, IKEA, Momax, Maros, Yes...

    Kuchyně střední třídy jsou např: Miton, Ewe, Dankuchen, Svea, Nolte, Alples, Alno, Intuo, Bauformat, Maros...

    Mezi drahé a luxusní kuchyně patří např: Arclinea, Arrital, Binova, Boffi, Bulthaup, Copenhagen joinery, Dada, Lago, Poggenpohl, Scavolini, Schiffini, Siematic, Snaidero, Strato, Riva 1920, Valcucine, Varenna, Vipp...

    4. Ceny materiálů pro kuchyně

    4.1. Kuchyňské prvky

    4.1.1. MDF desky

    Kuchyňské prvky se vyrábí z různých materiálů. Viditelné povrchy dvířek a bočnic jsou obvykle vyrobeny z MDF desek natřenými matným, lesklým nebo vysoce lesklým lakem. Tyto desky jsou ve výrobním procesu zpracovány a potaženy tak, aby jejich okrajové spoje byly téměř neviditelné. MDF desky jsou považovány za lepší než ty z překližky a většinou se používají pro části, které nebudou vystaveny velkému zatížení, protože by se při intenzivním používání poškodily. Výhodou MDF je, že se snadno lakuje a stává se jednotným hladkým povrchem bez hran a spojů, což dodává kuchyni eleganci a sofistikovanost.

    Kolik stojí MDF? Cena 19 mm MDF desky se pohybuje kolem 450Kč / m2 a více, bez lakování.

    06.jpg
    Fronty z lakovaných MDF desek bez úchytek jsou elegantní a jednoduché

    4.1.2. Překližka

    Mezi materiály střední a nižší cenové kategorie patří také překližka potažená melaminovou fólií. Překližkové desky mohou být v různých barevných imitacích dřeva. Používají se hlavně na viditelné strany a fronty, i když kvůli nízké ceně z nich mohou být vyrobeny i jiné části kuchyňských prvků. Výhodou překližky je velký výběr vzorů, barev, odstínů a tónů a může být také vyrobena tak, aby vypadal jako ultrapas nebo jiný materiál, z něhož jsou většinou vyrobeny pulty a jídelní stoly. Okraje desek z překližky jsou pokryty ABS páskou stejné barvy jako povrch, takže vše vypadá jednotně.

    Kolik stojí překližka? Cena 19mm překližky a melaminové fólie lepší kvality začíná od 600Kč / m2.

    07.jpg
    Překližka je dodávána v mnoha barvách, vzorech a texturách, takže možnosti jsou nespočetné

    4.1.3. Dýha

    Dýhované dřevotřískové desky jsou ve skutečnosti desky dýhované okrasnou dýhou, takže vypadají jako by byly vyrobeny ze skutečného dřeva. Tento dojem lze vylepšit matným lakem. Dýhované kuchyně jsou zcela jedinečné, protože v přírodě neexistují dvě stejné struktury dřeva. Výhodou dýhy je, že dává kuchyni jedinečný a teplý, přirozený vzhled.

    08.jpg
    Imitace přírodních letokruhů na dýhovaném dřevu

    4.1.4. Sklo

    Kuchyně se skleněnými fronty rozhodně nepatří mezi nejvyhledávanější. Důvod je její vysoká cena. Výhodou skla ale je, že se snadno čistí a udržuje a působí dojmem vzdušnosti, čistoty a elegance. Skleněné fronty jsou těžší než ty z překližky a MDF, i když v kombinaci s kvalitním kováním to nepředstavuje problém.

    09.jpg
    Elegantní bílá, prosklená kuchyň

    4.1.5. Dřevo

    Dřevo, tj. třívrstvé stolařské desky, se používají k výrobě nábytku a klasických nebo rustikálních kuchyní vyšší cenové kategorie. Tyto desky jsou známé jako masivní dřevo a používají se k výrobě rámů frontů a někdy i výplní. Masivní dřevo „dýchá“, a proto není nejvhodnější pro kuchyně, kde se hodně vaří (kvůli páře a odpařování). Aby byl povrch dobře vyčištěn a udržován, měl by být jeho povrch co nejhladší. Výhodou frontů z masivního dřeva je, že se snadno obnovují příležitostným broušením a naolejováním.

    4.1.6. Vysoký lesk

    10.jpg
    Fronty z masivního masivního dřeva dodávají kuchyni přirozenost a teplo

    Vysoký lesk je stále oblíbenější povrchová vrstva kuchyňského nábytku. Nejvyhledávanější barvou je bílá, ale určitě si můžete zvolit i ​​jiné. Názory na tento vrchní nátěr se velmi liší; někdo ho považuje za módní detail, který je momentálně „in“, a někdo za autentický výraz čirého minimalismu. Výběr materiálů, které mohou mít tento druh povrchové úpravy, je velký. Nejdražší a nejkvalitnější je MDF, který je několikrát lakovaný, dokud není získán požadovaný vysoký lesk. Takové fronty jsou jednoduché a čisté, takže na nich nejsou vidět otisky prstů a jejich cena je velmi přijatelná. Alternativou k vysokému lesku jsou akrylové desky, které jsou vyříznuty na požadované rozměry a přilepeny přes ně, takže okraje jsou téměř neviditelné. Jejich cena je docela přijatelná. Třetím typem je vysokolesklá fólie, kterou jsou desky polepeny. I zde jsou spoje stěží viditelné a jejich výhoda je, že se snadno čistí mokrým hadříkem.

    Ve vyšších a nejvyšších cenových relacích jsou kuchyně vyrobené ze speciálních materiálů, jako je kámen a různé kompozity nejnovější generace.

    4.1.7. Interiér kuchyňských prvků

    Pro výrobu kuchyňských prvků se nejčastěji používá dřevotříska. O něco dražší variantou je dýha nebo masivní dřevo.

    4.2. Kuchyňský pult

    Materiály pro pracovní desky, které jsou považovány za nejexponovanější a nejvíce zatížené povrchy v kuchyni, mohou být také zcela odlišné - existují silnější a slabší, levnější a dražší.

    4.2.1. Laminátové pulty

    Laminát je nejlevnější materiál používaný pro pulty; ve skutečnosti jsou to dřevitřískové desky pokryté 6 mm silným laminátovým povlakem. I když se jedná o materiál velmi citlivý na teplo a poškrábání, je velmi žádaný.

    Kolik stojí laminátová pracovní deska? Její  cena se pohybuje mezi 500 a 1000Kč / m2.

    11.jpg
    Laminátová pracovní deska se velmi snadno čistí a není vůbec drahá

    4.2.2. Kamenné pulty

    Pracovní povrchy z přírodního nebo umělého kamene jsou velmi odolné vůči vysokým teplotám, nárazům a jinému poškození a navíc neabsorbují kapaliny. Pro desky z přírodního kamene se nejčastěji používá žula a to kvůli své síle a trvanlivosti. Tento kámen se nebarví. Umělý kámen je ve skutečnosti kompozitní materiál složený z kamenného prášku a různých umělých pryskyřic. Přírodní kámen je rozeznatelný podle zrnité struktury, zatímco umělý má jednotnou barvu a strukturu, i když existují i ​​ty, u kterých bylo dosaženo téměř přirozeného vzhledu (žilky, drsnost atd.).

    Kolik stojí kamenné pulty? Cena pracovní desky z umělého kamene se pohybuje mezi 2700 a 3100Kč / m2 a žulová pracovní deska začíná na 4500Kč / m2 bez instalace.

    12.jpg
    Kombinace dvou umělých kamenů vypadá výborně

    4.2.3. Kerrockové pulty

    Umělé kompozitní materiály jsou antibakteriální a neporézní, velmi odolné a trvanlivé. Jedním z nich je kerrock; je velmi snadné ho tvarovat a zpracovávat, dokonce i na běžných strojích používaných truhláři. Může být zpracován a umístěn tak, aby spoje a hrany nebyly vůbec viditelné a vypadaly jednotně; například dřez a pracovní deska mohou vypadat jako by byly z jednoho kusu. Z tohoto materiálu lze vytvářet organické tvary a trojrozměrné prvky. Má však velikou slabost - netoleruje teplo a nesmí se tak na něj pokládat horké hrnce.

    Kolik stojí kerrockový pult? Jeho cena závisí na tloušťce. Průměrných 12 mm stojí kolem 2600Kč / m2.

    13.jpg
    Vestavěný dřez z corianu se snadno čistí a vypadá jako by splynul s pracovní plochou

    4.2.4. Dřevěné pulty

    Dřevěné pracovní desky dodávají prostoru teplo, zjemňují ho a vytvářejí atmosféru domova, útulnosti a intimity; dřevěná kuchyně spoustě lidem připomene obydlí jejich prarodičů. Dřevo je však porézní, praská, páry a vlhkost jej deformují a zůstávají na něm skvrny od jídla. Vyžaduje pravidelné čištění, údržbu a mimořádně velkou péči. Rozlité tekutiny je třeba okamžitě setřít. Pravidelné broušení a olejování jsou nepostradatelné. Na kuchyňskou linku se nejlépe hodí desky z břízy, buku, duba a akácie. Vždyzelené druhy na pult vůbec neberte v úvahu, protože při kontaktu s olejem, vlhkostí a některými potravinami uvolňují smůlu, nebo jsou zkrátka příliš měkké.

    14.jpg
    Dřevěný pult do každé kuchyně přináší pocit tepla a přirozenosti

    4.2.5. Skleněné pulty

    Sklo vypadá hezky a je hygienické, ale je velmi křehké a snadno se rozbije, takže se obecně nedoporučuje pro kuchyně, které se budou používat. Můžete je vzít v úvahu pro vybavení kanceláří, kde se prakticky nevaří, ale chcete zanechat dojem.

    4.2.6. Nerezové pulty

    Nerezová ocel se většinou používá pro profesionální kuchyně ve veřejných budovách a restauracích, protože je odolná vůči téměř všem chemikáliím a teplotám, různým škodám a zatížení, je hygienická a snadno se udržuje. Zůstávají na ní však stopy vodního kamene a otisky prstů.

    4.3. Úchytky a pojezdy

    Pokud jde o kvalitu kuchyní, nelze obejít úchytky a pojezdy, protože výrazně ovlivňují uživatelský komfort. Úchytky musí být zároveň krásné, dobře připevněné a příjemné na dotek. V moderních kuchyních kvůli minimalistickému stylu často nejsou úchytky žádné, resp. jsou zabudovány do frontů a nelze je vidět. Otevírání na dotyk je moderní metoda, která se během posledních pár let rychle „chytla“. Pojezdy jsou u tohoto typu otevírání velmi důležité, protože snadné a tiché otevírání a zavírání zásuvek závisí přímo na nich. Šuplíky mají také zarážky, které umožňují vidět celý vnitřek šuplíku, aniž by celá zásuvka vypadla ven. Existují různé mechanismy pro pohyb a zavírání dvířek závěsných prvků.

    Kolik stojí posuvy a úchytky? Cena by se měla pohybovat mezi 2500 a 4000Kč pro celou kuchyň

    15.jpg
    Kvalitní kolejnice, pojezdy, zpomalovače apod. jsou méně viditelnou, ale velmi důležitou součástí každé kuchyně

    4.4. Obklady stěn

    Po celá léta byly téměř jedinými obklady stěn pro kuchyně keramické dlaždice. Zdánlivě jsou velmi praktické, ale nečistí se vůbec snadno. Pokud se pro ně rozhodnete, doporučujeme vám vzít si větší formát. Dnes jsou dostupné také velkoformátové XXL, takže některé části stěn lze zakrýt „v jednom kuse“. Tento formát doporučujeme, protože s nimi získáme co nejméně spár, ve kterých se nečistoty nejsnadněji shromažďují a zároveň se těžce čistí. Pokud se však držíte standardních velikostí, ujistěte se, že jsou spáry vyplněny epoxidovou spárovací hmotou, zejména kvůli jejich odolnosti.

    Pokud jde o designová řešení, stále žádanější jsou obklady z materiálu, ze kterého byla vyrobena i kuchyňská linka. Pokud je pracovní deska ultrapasová, měla by být stejná jako stěny, protože tak získáte naprosto jednotný vzhled. Stále oblíbenější je kuchyňské sklo, které se snadno čistí a udržuje, a dodává se v různých barvách.

    5. Nápady pro kuchyň: architekti, návrháři interiérů a specializované prodejny

    Pokud chcete využít kuchyňský prostor, jak je to jen možné, bude nezbytná pomoc architekta nebo odborníka na interiérový design. Doporučujeme vám kontaktovat některého z nich nebo alespoň odborníka ve specializovaném obchodě. Díky profesionálním znalostem, zkušenostem a dovednostem vám umožní přijít s řešeními, na které byste sami nepřišli. Architekti a návrháři interiérů mají vždy aktuální informace o nejnovějších materiálech a produktech, které by pro vás mohly být jako dělané. Najmete-li si odborníka, kuchyň nakonec bezesporu bude reprezentativní a praktická.

    Architekt, interiérový designér nebo odborník ve specializovaném salónu vám pomůžou přijít s optimálním řešením
    Architekt, interiérový designér nebo odborník ve specializovaném salónu vám pomůžou přijít s optimálním řešením

    Architekt se před sestavením nabídky přijde podívat na byt nebo dům. Poté načrtne prostor a provede technický výkres se všemi opatřeními, aby měl základ, ze kterého by mohl začít. Pak se pokusí integrovat vaše přání do koncepčního návrhu. Když se dohodnete na všech podrobnostech, je na řadě projekt, tj. konečný plán pro truhláře nebo prodejnu. Podle toho, jak se domluvíte, může architekt nebo interiérový designér vést celý proces od začátku do konce. V případě, že jste se rozhodli pro nábytek na míru, vyrobí náčrtky a objedná vše, co potřebujete, a nakonec dohlíží na montáž. Pokud jde o rozpočet, hned na začátku buďte upřímní a sdělte, kolik jste připraveni za celý projekt vyčlenit. To je zvláště důležité, pokud jde o menší prostředky, protože vám poradí, na čem byste mohli ušetřit. Například poličky jsou levnější než uzavřené prvky; výběr větších spodních prvků může nahradit závěsné; kuchyňská linka je nejvíce exponovanou a nejvíce zatíženou částí kuchyně a tak se příliš nevyplatí na ní šetřit; raději si vezměte laminátová čela místo lakovaných, protože jsou levnější a odolnější. Nejméně 10% rozpočtu musí být vyčleněno na nepředvídané výdaje, které se vyskytnou ať se tomu bráníte sebevíc.

    6. Plánování kuchyně, krok za krokem

    6.1. Kontrolní seznam

    Vytvořte kontrolní seznam, tedy seznam všech nezbytných prvků v kuchyni, které chcete nebo potřebujete, abyste během procesu na nic nezapomněli.

    6.2. Správné měření

    Podrobné, přesné a detailní měření má velký význam pro vytváření plánů a návrhů. Může přispět k zabránění mnoha obtížím, které mohou vyvstat během montáže kuchyně.

    Náčrtky všech stěn se stavebními prvky, jako jsou dveře, okna, radiátory, výklenky / výstupy apod., jsou naprosto nezbytné. Je nutné určit pozici všech elektrických, vodovodních a kanalizačních vedení (zásuvky, vypínače, potrubí…). Všechna měření se provádějí ve třech výškových bodech mezi podlahou a stropem. Měření se provádí přímo na zdi, ale je žádoucí provést je i 60 cm od stěny. To včas upozorní na možné odchylky od pravých úhlů. Nakonec se změří všechny vzdálenosti od oken, dveří a dalších architektonických prvků k instalačním spojům. Pokud pracujete na otevřené kuchyni, je dobré vnést do náčrtků další části prostoru, které dohromady tvoří jeden celek (kuchyň, jídelna a obývací pokoj).

    6.3. Plán kuchyně

    Při nákresu kuchyně i jiné místnosti je velmi důležité, abyste rozuměli prostoru a orientovali se v něm. Výkresy můžete udělat sami, ale pokud si nejste jisti, co dělat a jak na to, je rozhodně lepší najmout si architekta nebo návrháře interiéru, aby nakreslil přesný půdorys kuchyně a všech prvků v ní.

    Správné měření a kreslení jsou k vytvoření kuchyně klíčové
    Správné měření a kreslení jsou k vytvoření kuchyně klíčové

    7. Nastavení kuchyně

    7.1. Nezbytná velikost kuchyně

    Dvoučlenná domácnost potřebuje kuchyň o celkové délce asi 3 m. Dalších 40 cm je zapotřebí pro každého dalšího člena. Z této celkové délky 60 cm zabírá lednice a dalších 60 sporák. Dřez a varná deska by měly být nejméně 30 cm od stěny nebo vysokého prvku. Průměrná pracovní plocha je velká cca 80 cm.

    Při přípravě kuchyně je třeba vzít v úvahu všechny možné konstrukční nebo jiná omezení, např. směr otevírání dveří, umístění radiátoru atd.

    7.2. Pracovní trojúhelník

    Kuchyně má pět základních funkcí: skladování a příprava jídla, vaření a pečení, úschova nádobí a příborů a mytí nádobí. Kuchyň by měla být uspořádána v logickém sledu přípravy jídla, to znamená způsobu, jakým se v kuchyni pohybujeme. Výchozím bodem by proto měl být vždy pracovní trojúhelník, který tvoří vzdálenosti tří hlavních bodů - chladničky, varné desky a dřezu. Celková vzdálenost mezi nimi by neměla přesáhnout 6,6 m.

    Pracovní trojúhelník by měl být základním výchozím bodem pro uspořádání kuchyně
    Pracovní trojúhelník by měl být základním výchozím bodem pro uspořádání kuchyně

    7.3. Prvky - rozměry

    Doporučujeme, aby minimální vzdálenost mezi dolními a závěsnými skříňkami byla 50 cm. Digestoř musí být ve výšce - minimálně 60 cm od pracovní desky, a pokud se vaří na plyn, nejméně 75 cm. Vzdálenost mezi dvěma řadami dolních prvků a stěnou by měla být 90–120 cm. Pokud je v kuchyni jídelní stůl, měla by být naplánována vzdálenost 135 cm. Pokud se dřez nachází pod oknem, kohoutek nesmí blokovat otevření okna.

    Standardní výška kuchyňské linky je 86-100 cm. Výška by měla být přizpůsobena uživatelům. Obvykle je to asi 92 cm. Pro lidi, kteří používají invalidní vozíky, je nutné snížit pult na 70-85 cm.

    Ideální výška pracovní desky podle výšky uživatele
     Ideální výška pracovní desky podle výšky uživatele

    7.4. Pohodlná kuchyň, ergonomie

    Ergonomické kuchyně jsou kuchyně, ve kterých jsou spotřebiče a vybavení domácnosti bezpečné, pohodlné, příjemné a nevyžadují žádnou zvláštní námahu:

    - zásuvky místo polic v dolních skříňkách umožňují lepší viditelnost a snadnější manipulaci,

    - zásuvky, které lze vysunout až na konec, umožňují lepší viditelnost a snadnější přístup,

    - Fronty a zásuvky se zpomalovači usnadňují používání jsou tiché a nezpůsobují otřesy...

    7.5. Osvětlení

    Pro větší bezpečnost a snazší práci v kuchyni je také velmi důležité správně rozložené osvětlení odpovídající intenzity. Aby byla pracovní deska rovnoměrně a dobře osvětlená, můžete zvolit osvětlení integrované ve spodní části závěsných prvků nebo stále populárnější zapuštěná bodová světla nebo LED pásky, které probíhají po celé délce. Další možností jsou pevné a viditelné kloubové lampy, které lze podle potřeby posunout a osvětlit určité body. Pokud jsou k dispozici závěsné skříňky nebo police, jsou vhodné také nástěnné reflektory nebo visící lampičky.

    20.jpg
    Správné osvětlení pracovního stolu usnadňuje práci a zvyšuje bezpečnost

    7.6. Kuchyňské spotřebiče

    Pro efektivní a dlouhodobé fungování kuchyňských spotřebičů by kromě prostoru mělo být zajištěn dostatečné místo pro digestoře a větrání.

    8. Design kuchyně - sladění s prostorem

    Při plánování kuchyně je třeba nejprve věnovat pozornost vlastnostem prostoru, ve kterém bude stát. Uvažujeme o některých základních principech a jejich variantách.

    8.1. Lineární kuchyň

    Pokud je místnost určena pro kuchyň menší a užší a je tak dispozici pouze jedna stěna, je jediným řešením lineární kuchyně, tj. kuchyň v jedné řadě. Její výhodou je efektivní využití prostoru od podlahy po strop. Slabinou je stísněný prostor pro práci. Kuchyňské prvky jsou obvykle umístěny hned vedle chladničky, následuje vysoký prvek a úložný prostor, dřez, malá pracovní deska, varná deska a další úložný prostor. Lineární kuchyň lze uspořádat i do dvou rovnoběžných řad, pokud je celá šířka 210 cm. Pak musíte věnovat pozornost bodům pracovního trojúhelníku - varná deska jde na jednu stranu a chladnička a dřez na druhou.

    21.jpg
    Lineární uspořádání kuchyně zabírá nejméně místa

    8.2. Kuchyň ve tvaru písmene L

    Pokud máte k dispozici dvě přilehlé stěny, můžete nainstalovat kuchyň ve tvaru L. Rohová kuchyně se snadno spojuje a přechází do jídelny nebo obývacího pokoje. Vysoké prvky (lednice, trouba ve výšce a vysoká úložná skříňka) se umístí na začátek nebo konec jednoho nebo druhého ramene. Jednotlivé komponenty jsou uspořádány v tomto pořadí: odkládací plocha, dřez, střední pracovní deska, varná deska a další odkládací plocha. Dřez a varná deska by měly být na opačných místech, nikdy ne v rozích. Roh je nejslabším místem rohové kuchyně. Sem se umísťuje dolní kuchyňský prvek, často s otáčivými poličkami.

    22.jpg

     

    8.3. Kuchyně ve tvaru písmene U

    Tato kuchyň je vylepšená varianta kuchyně do písmene L. Snadno se vejde do prostoru a elegantně přechází do jídelny. V tomto případě začínáme řadu s vysokými prvky (lednice, vysoká trouba a vysoká skříňka na skladování) s podmínkou, že pult by měl být hned vedle lednice a blízko trouby, abyste na něj mohli položit to, co si vezmete z jednoho nebo druhého zařízení. Varná deska vedle pracovní desky přechází na sousední stěnu a končí dřezem a dalším úložným prostorem na třetí stěně. Toto uspořádání prvků odpovídá běžnému pořadí přípravy pokrmů. Slabinou této formy jsou dva rohy, do kterých lze umístit pouze rohové prvky. Takové uspořádání volte pouze v případě, že mezi řadami je vzdálenost alespoň 1,2 m.

    23.jpg
    Lineární uspořádání kuchyně zabírá nejméně místa

    8.4. Kuchyně s barem

    Kuchyně s poloostrůvkem nebo barem je v zásadě stejná jako kuchyň ve tvaru písmene „U“, s tím rozdílem že jedno rameno je volné, to znamená, že se neopírá o zeď. Tato větev je ve skutečnosti místem obráceným do otevřeného prostoru a může sloužit jako další povrch pro přípravu jídla, ale také jako místo, kde se rodina bude moci rychle najíst. A tato forma je slabinou dvou rohů, do kterých lze umístit pouze určité prvky.

    24.jpg

    8.5. Kuchyňský ostrůvek

    Pokud je vaše kuchyně součástí „open space“, který tvoří celek s jídelnou a obývacím pokojem, je optimálním řešením kuchyňský ostrůvek. V této podobě jsou vysoké prvky obvykle umístěny proti zdi a všechny ostatní jsou součástí ostrůvku, takže se jedná o zcela funkční prostředí - a to jak pro vaření, tak pro socializaci. Pokud však nemáte velikou místnost, rozhodněte se pro jiné schéma kuchyně, protože ostrůvek by měl být umístěn alespoň 90 cm od ostatních prvků. Přestože kuchyňský ostrůvek může mít jakoukoli velikost, existuje jaksi nepsané pravidlo, že by neměl být kratší než 90 cm. Obvykle se do něj musí vejít dřez a varná deska, vedle kterých by měla být alespoň jedna pracovní deska a chladnička či minibar.

    25.jpg

    8.6. Kuchyň na míru

    Když přesně víte, co chcete, a máte připravený plán a výkresy, je čas najít toho pravého mistra!

    9. Instalace - cena prací

    Pokud si objednáte sériově vyráběnou kuchyň, dodávka a instalace jsou téměř vždy doplňkovými službami. Pokud to není součástí smlouvy (nebo jste si kuchyň koupili jiným způsobem), budete potřebovat zkušeného řemeslníka. Správná montáž a instalace jsou stejně důležité jako kvalitní materiály a zpracování. Špatný a nezkušený montér může zničit i tu nejdražší kuchyni, zatímco schopný řemeslník dokáže z průměrného produktu vytěžit maximum. Před samotnou instalací byste se měli postarat o všechna instalační připojení, na což budete potřebovat také odborníky.

    V případě, že jste se rozhodli pro kuchyň na míru, tedy podle projektu architekta, budete potřebovat i vynikajícího truhláře. Zní to nereálně, ale i dnes existují architekti, kteří jsou zároveň zruční řemeslníci a zabývají se výrobou nábytku. Pokud ho najdete, nechte jeho obratné ruce konat a nechte se překvapit výsledkem!

    9.1. Výroba kuchyně na zakázku

    Než se definitivně rozhodnete, bylo by dobré shromáždit nabídky od několika truhlářů. Tímto způsobem na prvním místě budete vědět, zda je cena, kterou požadují, realistická a konkurenceschopná. Nezapomeňte požádat truhláře o reference a pokud možno se podívat na jeho dřívější projekty. Když si vyberete, měli byste s ním podepsat smlouvu se všemi podrobnostmi - materiály, množství, záloha…

    Výběr truhláře je velm důležitý a zásadním faktorem ovlivní kuchyň na míru
    Výběr truhláře je velm důležitý a zásadním faktorem ovlivní kuchyň na míru

    10. Moderní kuchyně - současné trendy

    Trendy v dekoraci kuchyně se rychle mění, i když si je požizujeme zhruba každých deset let. Klasické bílé kuchyně s chromovým kováním a nerezovými spotřebiči se čas od času vracejí do módy. Nové trendy jsou obvykle odvážnější a drzejší takže neváhejte zariskovat!

    27.jpg
    Bíla je v módě vždy. Ostatní barvy se mění podle trendu.

    V následujících sezónách budou převládat přirozené odstíny neutrálních barev, jako je barva šalvěje, ale také výraznější, jako je temně modrá hlubokého oceánu, barva benzínu nebo černého uhlí. Momentálně jsou „in“ exotičtější kombinace s důrazem na oranžovou, která se mísí s dalšími intenzivními a odvážnými, především tmavými tóny. Již třetí rok po sobě hrají tmavé tóny důležitou roli v módní paletě barev. Dalším trendem jsou dvoubarevné kuchyně. Jasné barvy jako šafránová červeň harmonizovaná s teplými přírodními materiály a odstíny jako jsou terakota, měď, zlato, hena nebo zázvor se zdají být neodolatelnou volbou.

    10.2. Eklektická kuchyň

    Stále populárnějším trendem je eklektická kuchyň. Jedná se o neurčitou směs starověkých, klasických a moderních komponent, které nabízejí celou řadu variací struktur a textur. Eklektická kuchyň zapadá do starého buržoazního stylu, moderního městského bytu nebo i do vesnického prostředí.

    28.jpg
    Nevyhazujte starý nábytek, jeho integrace do nové kuchyně může dopadnout fantasticky

    10.3. Kuchyňské prvky - skrytá místa pro skladování

    Jelikož se otevírání a slučování místností stalo tak přijímaným nápadem, vyvstaly některé praktické otázky, například kde si ponechat věci, které nechcete, aby ostatní viděli. Stejně je to s otevřenou kuchyní. Řešení mohou být praktické spížky v podobě jednotlivých kuchyňských prvků, stejně jako velké vestavěné nebo volně stojící skříně, které lze vysunout a zasunout jako moduly. Jsou to ideální místa pro uchovávání suchého jídla, kuchyňského náčiní, nářadí, spotřebičů a vůbec všech věcí, které používáte méně často.

    29.jpg
    Pokud nemáte místnost nebo alespoň jednu část, která by mohla sloužit jako spižírna, dobrým řešením jsou vestavěné nebo volně stojící modulární skříně

    10.4. Integrovaná varná deska

    Sklokeramické desky nebo kovové sporáky budou brzy se vší pravděpodobností minulostí. Absolutní hit jsou dnes indukční varné desky nebo plynové hořáky zabudované do kamenného nebo keramického pultu! Tyto varné desky jsou skutečně plně integrované, a to natolik, že když na nich nevaříte, ani si jich nevšimnete, pokud se na ně nezaměříte velmi zblízka. Celý pult proto vypadá jednotně, přímočaře a zcela redukovaně. Potraviny můžete připravovat a vařit doslova na stejném místě.

    10.5. Dřezové baterie

    Dnes si můžete kromě chromu a nerezové oceli vybrat také baterie vyrobené z různých materiálů, v neuvěřitelných barvách - od sametově matné černé, přes měděně červenou až po třpytivě zlatou. Můžete se rozhodnout pro několik druhů kovů a uspořádat je do prvků tak, aby byli protiváhou kovovým policím. Teplý lesk kovu výborně doplňuje odvážné vzory povrchů v nejmodernějších kuchyních.

    10.6. Inteligentní kuchyně

    Vývoj chytrých zařízení, aplikací a pomůcek je v plném proudu. Kuchyně, stejně jako takřka vše, co používáme, se stávají chytřejší a nezávislejší místností. Předpokládá se, že moderní technologie člověku umožní získat o něco více času pro sebe ve stále rychlejším tempu života, a to tím, že mu pomohou s každodenními povinnostmi. Jako příklad si uveďme, že vám inteligentní kuchyň může dát znamení pokud nemáte v lednici dostatek mléka či vajec, nebo může zapnout kávovar pět minut před tím než dorazíte domů a počká tak na vás hrnek čerstvého kafe.

    Odborný článek 1938
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.7
    0

    BO dveře, s.r.o.


    9.5
    0

    Josef Kracík


    9.3
    0

    Kefal-Interier


    9.7
    0

    yes floor


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena