V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Technický kámen pro kuchyňské pulty

    Tento článek si přečetlo více než 571+ uživatelů
    Navzdory stále rychlejšímu tempu života v 21. století zůstává kuchyně jedním z nezměněných a nejdůležitějších prvků domova. Že tomu tak skutečně je, dokládají mimo jiné moderní půdorysy založené na spojení kuchyně a obývacího pokoje v jeden velký otevřený obytný prostor (tzv. Open Space koncept). Tím, že kuchyně již není skryta v obslužných místnostech mimo zraky návštěv, je o to důležitější její vzhled, ale stále musí bezchybně sloužit svému primárnímu účelu. Nejnápadnějším a nejviditelnějším povrchem v něm je samozřejmě kuchyňská linka. Je to však také povrch, který je nejvíce vystaven opotřebení, nárazům, pořezání a skvrnám.
    Odborný článek 571
    45
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Kromě toho, že je technický kámen esteticky žádoucí, elegantní a vypadá honosně, vyznačuje se také výbornými fyzikálními vlastnostmi. Díky všemu můžeme s jistotou říci, že jde o jeden z nejuniverzálnějších a nejhezčích materiálů do kuchyně. Nejčastěji se používají kameny Dekton a Silestone, jejichž složení a postup výroby se mírně liší.

    Dekton je ultrakompaktní materiál určený pro různé stavební potřeby. Jeho hlavními složkami jsou sklo, keramika a křemen. Vyrábí se pomocí pokročilé technologie, která napodobuje proces, který sama příroda provádí miliony let. Směs materiálů a minerálů je z odstředivého sila nejprve natažena na pásový dopravník, který vede k obrovskému lisu. K tomu, aby se ze směsi vytlačil veškerý vzduch a aby se mohl vytvořit kompaktní neporézní materiál, je totiž potřebný obrovský tlak. Po dokončení lisování následuje v přesně definovaných teplotních intervalech proces sušení.

    Řezání desky na CNC stroji
    Transport desky 
    43.jpg
    Řezání desky na CNC stroji

    Výroba Silistonu je podobná, ale materiály se výrazně liší složením a minerály. Silestone se skládá z 94% křemene a 6% pojiva, s přídavkem barviv a antibakteriálních přípravků. Křemen je přírodní materiál, proto existuje několik druhů, které se liší celkovým vzhledem. Na interiérové pulty se používají jen ty nejlepší. Jde o extrémně tvrdý materiál, který je tvrdší než žula a dosahuje úrovně 7/10 podle Mossovy stupnice tvrdosti horniny. Pro srovnání, nejtvrdším kamenem na světě je diamant, který dosahuje úrovně 10/10. Proces výroby silikonu je dosti podobný jako u Dektonu: mletý křemen a pojiva se nejprve natáhnou na vibrační stůl. Tato směs je poté vystavena vibracím a tlaku, které vytlačí všechny vzduchové bubliny. Vznikne tak požadovaná kompaktní směs, která se poté nějakou dobu zahřívá na 90-120°C, aby začala chemická reakce s pojivem. Následuje proces sušení, který trvá 24 hodin, a nakonec řezání na určité rozměry a pochopitelně důkladné leštění.

    44.jpg
    Kuchyňská linka se do domácnosti obvykle přiveze jeřábem

    Kromě mimořádně elegantního a bohatého vzhledu přírodního kamene se oba druhy technického kamene na kuchyňské linky vyznačují výbornými fyzikálními vlastnostmi, a proto získaly certifikáty pro použití ve stavebnictví. Díky kompresi pod extrémně vysokým tlakem, která vytlačí všechny vzduchové bubliny ze směsi, se schopnost absorbovat vodu sníží na nulu. To také znamená, že se nesmršťuje ani nevytahuje vlivem teplotních rozdílů. Technický kámen je také extrémně odolný proti mechanickému poškození, jako jsou nárazy a proříznutí, zadržování odolných skvrn (ocet, oleje, víno...) a vysokých teplot, které jsou v kuchyni zvláště časté kvůli vroucí vodě nebo horkému nádobí. Jelikož je velmi odolný vůči UV záření a teplotním rozdílům, je výborný i pro venkovní použití, jako obklad schodů a fasád, ale samozřejmě i pro venkovní kuchyně. Pokud má být kámen například použit na venkovní plochy vystavené srážkám nebo v okolí bazénu, lze jej ošetřit i proti skluzu.

    Díky hutnění pod velmi silnými lisy nezůstávají ve směsi žádné vzduchové bubliny, technický kámen je tedy neporézní, což je pro kuchyňskou linku ideální
    Díky hutnění pod velmi silnými lisy nezůstávají ve směsi žádné vzduchové bubliny, technický kámen je tedy neporézní, což je pro kuchyňskou linku ideální
    Technický kámen může být obkladem stěn a podlahy v koupelně
    Technický kámen může být obkladem stěn a podlahy v koupelně
    Technický kámen je obzvláště elegantní v kombinaci s jinými materiály
    Technický kámen je obzvláště elegantní v kombinaci s jinými materiály

    Poslední dobou jsou v trendu především monolitické kuchyňské linky, což znamená, že dřez a okolní plocha působí jakoby „vydlabané“ ze stejného kusu. Takový design je obzvláště elegantní a technický kámen je jedním ze vzácných materiálů, se kterými ho lze dosáhnout. V závislosti na účelu a požadovaném vzhledu jsou k dispozici tři tloušťky: 12, 20 a 30 mm. Pro příznivce ekologicky šetrných a udržitelných materiálů je tu také řada ECO sestávající ze 75% z recyklovaných surovin a z 25% z obnovitelných materiálů, jako je sklo nebo keramika, a jako pojivo se používá kukuřičná pryskyřice. Všechny výrobky z technického kamene se extrémně snadno čistí - stačí hadřík a voda, bez jakýchkoliv dalších chemikálií.

    48.jpg
    Technický kámen je pro svůj estetický a bohatý výraz v současnosti považován za jeden z nejlepších materiálů na kuchyňské linky
    49.jpg
    Technickým kamenem lze obložit pouze části stěny, které chcete zvýraznit

    Technický kámen je v současnosti jedním z nejmodernějších materiálů na kuchyňské a koupelnové desky. Může za to především jeho zvláštní a bohatý vzhled se složitou strukturou a reflexí světla. Můžete si vybrat mezi výraznějším vzhledem s viditelnou strukturou kamene nebo se rozhodnout pro jednobarevný a jednotný vzhled. K dispozici je 40 různých odstínů, od bílé, smetanové, béžové, až po tmavší a černou, a nechybí ani velké formáty pro získání zdánlivě bezespárého povrchu, s co nejmenším počtem spojů a přechodů.

    Až se budete příště rozhodovat, jakou kuchyňskou linku zvolit, doporučujeme pracovní desku z technického kamene. Ta totiž uspokojí potřeby i těch nejnáročnějších zákazníků a zaručí ty nejvyšší estetické i mechanické kvality.

    Odborný článek 571
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.9
    0

    A.K.T. s.r.o.


    9.5
    0

    Radek Tegel - Truhlářství RATEG


    9.5
    0

    Ivo Kiša - Truhlářství


    9.4
    0

    Martin Chábera


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena