V oblasti

    Kuchyňská digestoř: komínová, vestavná, podskříňková, výsuvná, ostrůvková?

    Tento článek si přečetlo více než 574+ uživatelů
    Každodenní přípravu jídla provázejí silné a někdy i nepříjemné pachy a spousta páry, proto je digestoř nepostradatelným prvkem moderního vybavení. Primárně slouží k aktivnímu odstraňování přebytečných par a zároveň pročišťuje vzduch.
    Odborný článek 574
    digestor
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Kuchyňské digestoře - jaké existují typy?


    Společným prvkem všech digestoří je vestavěný motor na odsávání páry a pachů, dále jsou vybaveny čistícími filtry a osvětlením. Liší i výkonem, tedy sací silou, designem, druhem odtahu a velikostí. Jejich kapacita musí být dána velikostí kuchyňského koutku, ve kterém se vaří. Konstrukce a typy se však mohou lišit v závislosti na výrobci. Existují modely, které se montují na stěnu či strop, s odvodovými trubkami i bez nich a nejnovější mají i možnost programování nebo dálkového ovládání. Některé jsou pevné, některé výsuvné, s jedním nebo více filtry - každá má své výhody i nevýhody a výběr většinou zásadně ovlivňuje poloha v kuchyni.

    Úlohou digestoří je odsávat páry a pachy při vaření
    Úlohou digestoří je odsávat páry a pachy při vaření

    2. Vestavěná digestoř

    Vestavěná digestoř nad sporákem nebo plotýnkou je takříkajíc klasický model. Volí se, když existuje možnost vysávání pár do okolí odtahovým potrubím. Funguje tak, že nasává páru a pachy a vede je potrubím přes filtr, který je pročišťuje a vypouští ven. Ve většině případů lze takový filtr prát ručně nebo v myčce.

    2.1. Vestavěná digestoř - cena

    Cena klasických digestoří se pohybuje kolem 2000 - 3000Kč.

    3. Výsuvná digestoř

    Výsuvná kuchyňská digestoř je velmi podobná té vestavné. Rozdíl je v tom, že je podle potřeby vytahujete a vracíte zpět a zabere tak méně místa. Díky tomu se hodí především do stísněných nebo malých kuchyní, kde je již příliš málo místa na uložení různých potřebných věcí. Digestoř se jednoduše vytáhne z prvku jako zásuvka a po skončení vaření se vrátí do původní polohy.

    3.1. Výsuvný digestoř - cena

    Cena výsuvných kuchyňských digestoří se pohybuje mezi 4000 a 12.000Kč.

    4. Digestoř bez odtahu

    Pokud z jakýchkoliv technických důvodů nelze použít digestoř klasickou, na trhu jsou k dostání digestoře bez odtahu, tedy takové, které fungují na principu cirkulace vzduchu. Toto zařízení funguje tak, že páry nasává, ale neodtahuje je ven. Pomocí silných filtrů vyčistí vzduch a vrátí jej zpět do místnosti. Je jasné, že filtry zde hrají důležitou roli, proto je nutné je pravidelně (alespoň jednou ročně) čistit a měnit.

    4.1. Uhlíkové filtry pro digestoře

    Kuchyňské digestoře s uhlíkovým filtrem čistí vzduch a vrací ho zpět do místnosti. Uhlíkový filtr odstraňuje nepříjemné pachy ze vzduchu cirkulujícího v místnosti. Pokud vaříte v průměru asi hodinu denně, doporučuje se tento filtr vyměnit alespoň jednou ročně.

    4.2. Uhlíkový filtr - cena

    Cena uhlíkového filtru se pohybuje mezi 200 a 800Kč

    5. Ostrůvková digestoř

    Kuchyňské ostrůvky jsou jedinečnou výzvou pro instalaci tohoto typu zařízení, protože se umisťují doprostřed prostoru, nikoliv ke zdi. Pokud je varná deska umístěna na ostrůvku, je otázkou, jak digestoř nainstalovat, aby byla funkční, ale i esteticky přijatelná. Velké netransparentní modely tohoto kuchyňského spotřebiče dokážou vizuálně zcela uzavřít prostor a opticky jej zmenšit. Jedná se o stejný typ jako je komínová digestoř, s tím rozdílem, že se montuje rovnou na strop, a ne na stěnu.

    5.1. Stropní digestoř

    Odsavače par se instalují na strop hlavně tehdy, když má kuchyně ostrůvek, na kterém je instalována varná deska. Tyto modely jsou velmi praktické, protože neruší volný pohyb kolem ostrůvku a jelikož mají vždy zabudované lampičky, jsou doplňkovým prvkem osvětlení domu. Proto jsou vhodné zejména do profesionálních a cateringových kuchyní. Mějte však na paměti, že svým objemem a polohou poněkud zakrývají výhled; mnoho zákazníků se proto zdráhá rozhodnout pro tento typ.

    5.2. Digestoř vestavěná ve varné desce

    Tento typ se instaluje přímo do kuchyňské varné desky. Páry jsou pak odváděny podlahovým potrubím. Tato poloha má za následek více prostoru pro přípravu jídla a více místa kolem sporáku. Tyto odsavače par jsou tedy z estetického hlediska dobrou volbou, protože jsou mnohem méně nápadné než stropní nebo komínové. Protože jsou většinou menší velikosti, jsou vhodné jen pro použití v domácnosti. Jejich instalace v profesionální kuchyni nepřichází v úvahu. Jejich další nevýhodou je poměrně vysoká cena.

    5.3 Ostrůvková digestoř - cena

    Cena ostrůvkových digestoří je o něco vyšší v porovnání s ostatními modely, jelikož se jedná o designově náročnější výrobky, které jsou vidět ze všech stran. Jejich ceny se většinou pohybují mezi 10 a 15.000Kč. Stropní ostrůvková digestoř však může stát i přes 30.000Kč.

    Digestoř zabudovaná ve varné desce je extrémně sofistikovaná a elegantní; zdroj: kuhnijskenape.si
    Digestoř zabudovaná ve varné desce je extrémně sofistikovaná a elegantní; zdroj: kuhnijskenape.si

    6. Komínová digestoř

    Komínová digestoř nevyžadují potrubní spojení přes strop nebo podlahu, takže je lze umístit přesně doprostřed stěny, nad sporák nebo varnou desku. Odtahový kanál jde vodorovně, přímo skrz zeď, a ne svisle jako u jiných typů.

    6.1. Komínová digestoř - cena

    Cena těchto modelů se obvykle pohybuje mezi 14 - 20.000Kč.

    7. Rohová digestoř

    Tento speciální typ digestoře je určen pro instalaci do rohů kuchyně, takže tyto, většinou prázdné, části prostoru lze skvěle využít. Rohové závěsné prvky slouží především k odkládání méně často používaných věcí, protože jsou hůře dostupné a často se těžce otvírají. Proto je rohová digestoř zabudovaná v prvku závěsné kuchyně výborným funkčním i designovým řešením.

    7.1. Rohová digestoř – cena

    Cena rohových odsavačů par se pohybuje kolem 15.000 - 18.000Kč.

    8. Čištění a údržba

    K čištění digestoře lze použít např. odmašťovač a prostředek pro čištění skla. Nepoužívejte agresivní abraziva, protože zanechávají stopy na plastu, skle a hliníku. Přečtěte si pozorně pokyny výrobce a dodržujte je. Čas od času odmontujte a vyčistěte mřížky / filtry, které se nachází uvnitř. Některé (pevné) se snadno umyjí v myčce, jiné (houbovité) musíte vyprat v pračce.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci digestoře, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 574
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.6
    0

    Lajnveber s.r.o.


    9.4
    0

    Truhlářství Hodslavice


    9.6
    0

    TRIO interiér s.r.o.


    8.9
    0

    Wood Service Maker s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena