V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Plánování kuchyní a kuchyňských prvků

    Tento článek si přečetlo více než 714+ uživatelů
    Kuchyně je místo, kde se pořád něco děje. Každá domácnost tak potřebuje kuchyň vyrobenou podle potřeb jejich obyvatel. Kuchyně obvykle mají čtvercový nebo obdélníkový tvar, méně často polygonální. Klasické druhy kuchyní jsou ty ve tvaru písmen U a L, nebo mají ostrůvek či poloostrůvek. V každém případě je třeba při plánování věnovat největší pozornost charakteristice prostoru a neměnným skutečnostem, jako jsou poloha instalací, dveří, oken a určitě i to, zda se kuchyně propojuje s jinými prostory nebo se jedná o uzavřený celek. Aby byla kuchyně dobře naplánovaná, jsou důležité všechny detaily, zejména ty, na kterých závisí její vzhled. Základní typy kuchyně jsou rustikální, klasické, moderní a existuje řada dalších.
    Odborný článek 714
    kuchynske prvky
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    1. Plánování kuchyně

    Plánování kuchyně může být snadný a kreativní proces, zejména pokud víte, které kuchyňské prvky potřebujete. Plánování lze přenechat i truhláři nebo architektovi, kteří před započetím prací připraví veškeré nákresy a plány. Prodejci kuchyní též často nabízejí i 3D plánování pomocí počítačového programu, ve kterém si můžete poskládat jejich prvky jako skládačku a pak se dokonce touto kuchyní virtuálně projít.

    2. Kuchyňské prvky

    Je velmi důležité se rozhodnout, které kuchyňské prvky budou nezbytnou součástí vaší kuchyně. Jedná si o malé prvky jako jsou to například zásuvky, police, odpadkové koše…ale i lednice, myčka, dřez, závěsné skříňky, příčky na nádobí a náčiní s dvířky nebo bez dvířek a tak dále. Pokud si dobře rozmyslíte, co potřebujete a jak v kuchyni fungujete, budete schopni rychle říci, které kuchyňské prvky jsou klíčové pro váš způsob vaření a trávení času v kuchyni. Seznamy, jako je tento, mohou být užitečnými připomínkami pro každého, kdo přemýšlí o renovaci nebo zřízení kuchyně.

    2.1. Jaké jsou míry standardních prvků?

    Standardní hloubka a šířka u kuchyňských prvků je po 60 cm. Závěsné skříňky jsou 30 cm nad pultem, aby do nich ten, kdo pracuje vedle pracovní desky, nenarážel hlavou. Prvky tvořící ostrůvek jsou o něco větší a obvykle hluboké 90-120 cm, což samozřejmě závisí na vašem přání a dostupném prostoru. Kuchyňské prvky jsou obecně vysoké mezi 90-92 cm. Pokud máte doma někoho na vozíčku, pult, pokud možno, snižte na 70-85cm.

    3. Lineární kuchyň

    Kuchyně v jedné linii je považována za nejjednodušší, ale je ideální do menších a užších místností, kde je k dispozici většinou jen jedna strana. Výhodou tohoto rozvrhu je maximální využití prostoru. Slabinou je stísněný prostor pro práci. Vše sice máte po ruce, ale pro větší rodiny tato plocha stačit nebude. Jedná se o konstrukci, ve které se prvky kladou vedle sebe - v jedné řadě.

    Obvyklé je jejich uspořádání zleva doprava a to tak, že po lednici následuje větší či menší úložný prvek nebo spíž, dále odkládací plocha, dřez, pracovní deska, sporák a opět pomocná plocha. Pokud je kuchyně úzká a dlouhá cca 5 m, je zde místo pro troubu, která se dá umístit někam uprostřed.

    Lineární kuchyň je ideální do menších a užších místností
     Lineární kuchyň je ideální do menších a užších místností

    3.1. Kuchyň ve dvou řadách

    Druhým typem je dvouřadá kuchyň, musí ale být o něco širší (alespoň 2,1 m). V tom případě by měl být průchod mezi nimi široký alespoň 90 cm nebo ještě lépe 100-110 cm, aby pohyb v kuchyni nebyl obtížný. Prvky v této kuchyni jsou uspořádány do tzv. pracovního trojúhelníku, umožňuje tedy uspořádání lednice, dřezu a sporáku, které je považováno za ideální. Dřez ani sporák přitom nejsou umístěny v rohu. Kolem nich by mělo být vždy více pracovního a úložného prostoru, a to z čistě praktických důvodů.

    4. Rohové kuchyně

    4.1. Kuchyň ve tvaru L

    Jedná se o konstrukci, ve které jsou prvky umístěny podél dvou sousedních stěn. Kuchyně je ideální do velkých otevřených prostor, kde tvoří celek s jídelno nebo obývacím pokojem.

    Při navrhování takového nastavení je nejdůležitější, aby pracovní plocha byla pohodlná a v jednom kuse. Doporučuje se také umístit na konec řady vysoké prvky jako ledničku, spíž nebo vestavnou troubu, aby pracovní plocha zůstala samostatnou jednotkou. Sporák a dřez by nikdy neměly být vedle sebe, ale na opačných stranách, pokud je to technicky proveditelné.

    Slabinou kuchyně do písmene L je rohový prvek, kterému se nelze vyhnout. Tento prvek se nejčastěji rozbíjí, proto by se v něm nemělo uchovávat něco, co se používá často (nádobí, olej apod.) ale spíše věci, které vytahujeme jednou - dvakrát měsíčně.

    rohove-usporadani-kuchyne.jpg
    V rohové kuchyni je třeba vymyslet, jak překlenout ostré úhly rohovými prvky

    4.2. Kuchyně ve tvaru U

    Snadno se vejde do prostoru a elegantně přechází do jídelny. V tomto případě začínáme řadu s vysokými prvky (lednice, vysoká trouba a vysoká skříňka na skladování) s podmínkou, že pult by měl být hned vedle lednice a blízko trouby, abyste na něj mohli položit to, co si vezmete z jednoho nebo druhého zařízení. Toto uspořádání prvků odpovídá běžnému pořadí přípravy pokrmů. Slabinou této formy jsou dva rohy, do kterých lze umístit pouze rohové prvky. Takové uspořádání volte pouze v případě, že mezi řadami je vzdálenost alespoň 1,2 m.

    Tento typ kuchyně nejlépe vyhovuje prostoru, na který navazuje jídelna.

    5. Kuchyně s ostrůvkem

    Kuchyně s ostrůvkem je ideálním řešením, pokud máte hodně prostoru. Ostrůvek je samostatný prvek, který stojí uprostřed místnosti. Umožňuje hodně prostoru pro práci, ale i socializaci. Taková kuchyně je velmi funkční a praktická. Ostrůvek se ani nepokoušejte vnášet do malých kuchyní - kolem něj musí být ze všech stran alespoň 70 cm prostoru, nebo ještě lépe 100-110 cm. Pravda, rozměry samotného ostrůvku jsou zcela libovolné, ale jelikož má většinou dřezy a plotnu, nebylo by dobré, aby tyto prvky byly těsně vedle sebe. Na stěny pak můžeme zavěsit úložné police a rozestavět podél nich spotřebiče jako jsou lednice a mraznička.

    Kuchyňský ostrůvek je velice praktický prvek, který docení nejen hospodyně, ale celá rodina, která kolem něj může trávit spoustu času
    Kuchyňský ostrůvek je velice praktický prvek, který docení nejen hospodyně, ale celá rodina, která kolem něj může trávit spoustu času

    Pokud se rozhodnete pro výrobu nebo rekonstrukci kuchyň, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 714
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Kuchyně?

    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 793 realizátorů v oblasti Kuchyně
    9.3
    0

    Nábytek- MB


    9.5
    0

    HM build s.r.o.


    9.5
    0

    Stolařství Rozsýval


    9.7
    0

    Truhlářství - Martin Býma


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena