V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Přestože koupelna obvykle patří k menším místnostem v naší domácnosti, je třeba jí věnovat velkou pozornost. Bez ohledu na rozměry prostoru a okna (pokud ho vůbec má) může být každá koupelna funkční a pohodlná. Koupelnu lze zařídit ve stylu malého wellness centra, které vykouzlí úsměv na rtech vždy, když do ní vkročíte.
    Odborný článek 109
    Vybyveni koupelny
    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Vybavení a uspořádání koupelny

    K nezbytnému vybavení koupelny patří: umyvadlo, zrcadlo, skříňky, wc a sprchový kout nebo vana. Pokud v domě není další užitkový prostor, patří mezi povinné vybavení koupelny také pračka, popř. sušička. Vedle nich by měl být koš na špinavé prádlo. 

    Většina koupelen má radiátory nebo ohřívače vody. Pokud patříte k těm, kteří si mohou dovolit trochu více prostoru a pohodlí, můžete mít také vlastní saunu nebo welness centrum. Jakmile jsme určili všechny prvky koupelny, můžeme je podle rozměrů a dostupného prostoru začít zařizovat. Doporučuje se načrtnout několik koncepčních variant; můžeme porovnat jejich výhody a nevýhody, abychom nakonec vše dokonale zkombinovali. Pokud je to možné, zohledníme při uspořádání interiéru polohu okna. I když okno není povinnou součástí koupelny, je jistě vítané a přidanou hodnotou, protože do místnosti vpouští denní světlo a hlavně neustále větrá.

    Umyvadlo

    Prvním pravidlem je neumisťovat umyvadlo přímo za dveře, protože se často stává, že někdo chce vstoupit do koupelny, když si někdo jiný čistí zuby. To samozřejmě brání plnému otevření dveřního křídla a ztěžuje přístup. Umyvadlo je také vhodné osvětlit přirozeným, denním světlem, samozřejmě v případě, že máme v koupelně okno. Obecně platí, že před umyvadlem by měl být ponechán prostor alespoň 80 cm, ale pokud jsou v blízkosti umyvadla nižší prvky, jako je toaleta nebo bidet, může být vzdálenost o něco menší.

    Skříňky a zrcadlo

    Koupelnové skříňky, police a zrcadlo jsou nezbytným vybavením, které slouží k ukládání různých předmětů, jako jsou prostředky osobní hygieny, houbičky, drobné spotřebiče (fén), ručníky atd. Skříňky mohou být součástí umyvadla nebo mohou stát samostatně. Zrcadlo musí být umístěno nad umyvadlem.

    WC, bidet, pisoár

    V koupelně mohou být umístěny různé prvky, v závislosti na velikosti a dispozici prostoru. Obvykle se WC a bidet umisťují vedle sebe, často se dávají do jednoho kusu nábytku. Pisoár je umístěn samostatně na stěnu, obvykle v blízkosti WC. V některých případech se může také stát, že koupelna nemá dostatek prostoru pro všechny tyto prvky, takže se umístí pouze WC a nebo pouze WC s bidetem, nebo dokonce pouze pisoár, pokud je koupelna velmi malá nebo je určena pro mužské osoby. Je důležité si uvědomit, že uspořádání v koupelně se může lišit v závislosti na místních zvyklostech a tradicích, jakož i na preferencích majitele domu nebo bytu.

    Sprcha, vana

    Při umisťování sprchového koutu nebo vany mějte na paměti, že se jedná o část koupelny, která musí být nutně obložena keramickými obklady. V případě, že máte dostatek volného místa a rozhodnete se pro oba prvky, doporučujeme je umístit vedle sebe na stejné stěně, a to z důvodu snadné instalace potrubí a skutečnosti, že keramickými obklady bude obložena pouze jedna stěna. Tímto způsobem se dosáhne elegantnějšího vzhledu koupelny a zajistí se minimální plocha obkladů. Zvláštním typem vany je stále častěji používaná rohová vana, která zabírá o něco více místa, ale je kratší. Instalace volně stojící vany má smysl pouze v případě, že máte dostatečně velký prostor pro její umístění.

    Pračka, sušička, ohřívač vody (bojler, karma), radiátory

    Pokud je v domě dostatek místa pro samostatnou, pomocnou toaletu, doporučuje se umístit pračku a sušičku tam, odděleně od koupelny. Není-li jiná možnost a pračka a sušička jsou umístěny v koupelně, doporučuje se je alespoň oddělit dveřmi, s možností pravidelného větrání místnosti. Dveře slouží mimo jiné také jako hluková bariéra při provozu těchto spotřebičů. Totéž platí pro ohřívač vody, který by měl být umístěn ve skříňce. Radiátor se v koupelně obvykle montuje na stěnu, ale v případě instalace podlahového vytápění jej lze odstranit, protože je zcela zbytečný, zabírá místo a jeho použití představuje pouze další náklady.

    01.jpg

    Podlahové a nástěnné obklady

    Základním obkladem podlahy a stěn koupelny jsou obklady z keramiky, která je hydrofobní a snadno se čistí. Obložení stěn od podlahy až ke stropu jsou již minulostí; obklady se instalují pouze v místech, kde jsou nezbytně nutné, zatímco na ostatní povrchy stěn je nejvhodnější použít omyvatelný nátěr. Koupelna tak bude více propojena s ostatními částmi bytu. Podlaha by samozřejmě měla být obložena v celé ploše. Styl a design obkladů závisí na vkusu každého jednotlivce. Můžete se rozhodnout pro barevné mozaiky, obklady s imitací dřeva, kamene a podobně. Výběr je téměř neomezený.

    Barvy, doplňky, osvětlení

    Koupelna samozřejmě obsahuje řadu drobností a vybavení, které jsou nezbytně nutné k tomu, abyste se při ranní či večerní hygieně nebo sprchování cítili příjemně. Mezi nezbytné doplňky patří věšáky na ručníky, různé poličky, zásuvky, mýdlenky, kartáčky na zuby a tak dále. Důležitým prvkem je jistě i osvětlení. Patří sem stropní svítidla různých tvarů a velikostí, svítidla nad zrcadlem a umyvadlem, ale také svítidla kolem vany, podlahová svítidla a LED pásky podél stěn nebo stropu.

     

    Odborný článek 109
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Koupelna?

    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna
    9.5
    0

    AQUAVINYL


    9.2
    0

    Truhlářství Svoboda


    9.3
    0

    NÁBYTEKJAS s.r.o.


    9.4
    0

    Truhlářství Kapek


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena