V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Keramický obklad až do stropu, ano či ne?

    Tento článek si přečetlo více než 1392+ uživatelů
    Otázka, která se často klade při plánování a zařizování koupelny, souvisí s dilematem o výšce keramických obkladů. Zda budou umístěny až ke stropu nebo jen do určité výšky, záleží především na přání zákazníka a účelu prostoru. Abychom vám s tímto dilematem pomohli, pokusili jsme se v jednom článku sepsat některá pro a proti.
    Odborný článek 1392
    obklady ke stropu
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Keramické obklady - podle čeho určit jejich výšku?

    Dobrou zprávou je, že pokud jde o výšku obkladu, nemůžete udělat špatné rozhodnutí! Některá však vyhovuje vašim potřebám lépe než jiná. Rozhodování pro vás bude jednodušší, pokud si nejprve ujasníte priority. Musíte si dávat pozor na každou korunu nebo vás zajímá luxus ať to stojí co to stojí? Čím větší je plocha, kterou budete obkládat, tím vyšší jsou výdaje. Je to logické, je však třeba vzít v úvahu některé další faktory.

    Kombinace keramických dlaždic různých tvarů (někdy i holých stěn bez obkladu) vytváří v koupelně vizuální rytmus
    Kombinace keramických dlaždic různých tvarů (někdy i holých stěn bez obkladu) vytváří v koupelně vizuální rytmus

    Keramická dlažba pouze na podlaze - nejlevnější varianta

    Toto je běžná volba zejména v případech, když je náš rozpočet poněkud omezený. Prioritou je v tom případě krásný a upravený domov za co nejnižší cenu. Vzhledem k tomu, že velká část stěn bude bez keramických obkladů, budou muset být vymalovány a ošetřeny ochrannými nátěry. To také něco stojí, ale mnohem méně než nákup a pokládka keramiky. I tato varianta umožňuje pomocí barev vytvořit dramatičtější, výraznější efekt, a snadno změnit vzhled koupelny, když vás už ten stávající začne nudit. Nízká cena neznamená, že se musíte vzdát estetiky a stylu! Tuto verzi podporuje i fakt, že v posledních letech jsou v trendu i minimalistické koupelny s malou obloženou plochou. Koupelny jsou dnes totiž často součástí společného prostoru s ložnicemi.

    Keramické obklady do výšky ramen - střední varianta

    Tento styl pokládky keramických obkladů byl běžný v 80. a 90. letech minulého století. Velmi populární byly tzv. listely, tedy zdobený obklad páskového typu pro vytváření ozdobného pruhu, kterými se obklad zakončoval. Dnes tato varianta není příliš v módě, i když rozhodně stojí za zvážení.

    keramika.jpgDnes je na trhu opravdu široký výběr keramických obkladů všech velikostí, barev a tvarů
    Dnes je na trhu opravdu široký výběr keramických obkladů všech velikostí, barev a tvarů

    Keramické obklady až ke stropu – nejdražší varianta

    Obklady od podlahy ke stropu jsou jistě nejluxusnější variantou a výsledky této volby mohou být naprosto úchvatné. Vaše koupelna bude i za 10 let vypadat stejně dobře jako první den. Obklady jsou odolné a jejich lepením od podlahy ke stropu se rozhodnete pro kvalitní rekonstrukci koupelny, která obstojí ve zkoušce času.

    Keramika ke stropu - výhody

    Obklady, které se tyčí až ke stropu, vytváří pocit luxusu a přepychu. Koupelny již dávno nejsou jen pomocnou místností. Staly se osobním útočištěm, prostorem pro relaxaci a rozjímání. Proto existuje touha zákazníků, aby třebas malé, byly moderně navržené a krásně zdobené.

    Keramika ke stropu je skvělou volbou do malých koupelen, protože je opticky zvětšuje, zvláště v kombinaci s větším zrcadlem.

    Nemáte náklady na pravidelné malování. Strop se dá přetřít jednou za 5 let a bude to stát pár kaček.

    Obklady se snadno udržují a vaše luxusní koupelna si i po mnoha letech používání snadno zachová vzhled, jaký jste si představovali.

    Moderní koupelny dnes často nemají keramické obklady stěn vůbec, dokonce i podlaha v koupelně může být dřevěná
    Moderní koupelny dnes často nemají keramické obklady stěn vůbec, dokonce i podlaha v koupelně může být dřevěná

    Keramika ke stropu - nevýhody

    Jaká je hlavní nevýhoda keramických obkladů až ke stropu? Jednoznačně vysoké náklady. Obkladové materiály a práce jsou mnohem dražší ve srovnání s malbou. Pouhé vymalování bez voděodolných nátěrů se však nedoporučuje, protože v takovém případě budou všechny povrchy daleko citlivější a náročnější na údržbu.

    Dejte si pozor, aby koupelna nevypadala studeně, např. jako nemocnice. Myslete na to, že pokud si pečlivě nevyberete barvu a styl obkladů, koupelna by mohla ve výsledku působit dost ostře a nevábně. Doporučujeme vyhledat architekta či interiérového designéra nebo navštívit specializované prodejny, kde vám rádi pomohou s výběrem.

    U starších domů může být obkládání stěn keramickými obklady, zejména velkoformátovými, problematické, protože stěny často nejsou rovné a „zdravé“. Jejich vyrovnání výrazně prodraží rekonstrukci koupelny.

    Co radí odborníci?

    Instalace keramických obkladů až ke stropu v koupelně? Praktické řešení nebo zcela zbytečné plýtvání penězi? Většina odborníků se shoduje, že toto řešení je praktické i esteticky lepší, protože dodává prostoru jednotnější vzhled. Přechody mezi keramikou a povrchy bez ní mohou být problematické a je třeba je náležitě ošetřit.

    Co se trendů týče, velmi oblíbené jsou imitace dřeva na podlaze, ale tato móda se rozrůstá i na stěnové obklady. Mramor je nikdy nestárnoucí klasika. Trendem jsou však imitace kamene a betonu, které se dobře kombinují a snadno se udržují. Takové obklady jsou velmi odolné a vzhledem k tomu, že jejich povrchy vypadají zakaleně, jsou praktičtější zejména v místech, kde je tvrdá voda plná vodního kamene. Co se týče velikosti, mistři nejraději volí dlaždice 60x120 cm, protože tak dělají méně spár a prostor působí prostorněji, zvláště pokud jsou zvoleny světlejší barvy. Kromě toho se objevují nové materiály jako cementové obklady 20x20 cm nebo cihly, které lze kombinovat jako mozaiku s menšími či většími obklady jen na jedné stěně - kolem umyvadla, WC nebo sprchového koutu.

    Posledním výkřikem módy jsou obklady v ložnici místo čela postele nebo za ním, obklady v obývacím pokoji nebo u vchodu a na chodbách - dokonce se někdy volí i místo tapety!

    Pokud se rozhodnete pro instalaci obkladů, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také obkladače, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1392
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Koupelna?

    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna
    9.5
    0

    EUROFACE Interiéry


    9.5
    0

    Kuchyňské studio PTG


    9.3
    0

    Truhlářství Malý


    9.4
    0

    Truhlářství Martin Chyle


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena