V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Věděli jste, že v koupelně strávíte nejméně půl hodiny denně, což znamená 180 hodin ročně? Z toho je jasné, že opravdu potřebujete krásný, upravený a atraktivní prostor, ve kterém budete celý tento čas rádi pobývat. Navíc musí být praktický, pohodlný, a především se musí snadno čistí a udržovat. Proto jsme se rozhodli představit jeden velmi zajímavý nápad. Jedná se o koupelnu s motivy tropů.
    Odborný článek 470
    52
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    1. Tropická koupelna: FIGR Architecture Studio

    Tato koupelna, kterou byste pravděpodobně chtěli mít i ve svém domově, je výplodem fantazie návrhářů ze studia FIGR Architecture. Pracují se spoustou kontrastů, ale nikdy nevybočují z vyváženosti. Nejnápadnější je jistě kontrast černého stropu a dřevěných trámů proti bílým obkladům se zvýrazněnou texturou. Doplňují ho důmyslná nástěnná svítidla, kulaté zrcadlo, černá armatura, rostliny a elegantní prosklená stěna, za kterou je elipsovitá vana a sprchový kout.

    Koupelna bude za pomoci rostlin a vhodné kombinace materiálů vypadat jako tropický ráj
    Koupelna bude za pomoci rostlin a vhodné kombinace materiálů vypadat jako tropický ráj

    Pozornost okamžitě upoutá kulaté umyvadlo, umístěné na tmavé dýhované skříňce, připomínající tropické dřevo. Aby byla kombinace dokonalá, architekti natřeli černou barvou i koupelnový radiátor! Zvláštností je okno, které je na koupelnu poměrně velké a přináší do místnosti hodně světla. Kouká totiž na fasádu sousední budovy a neohrožuje intimitu osob v koupelně. Výhled je sice špatný, ale samotné přirozené světlo přináší do interiéru radost a čistotu. Jistě jste si všimli pásu tropických rostlin mezi fasádu a oknem. Architekti tak vytvořili skutečnou malou džungli, která v příštích letech ještě více poroste a zhoustne. Z vany se tak budou lidé moci kochat přírodou. Představte si to blaho, pokud si k tomu pustí relaxační muziku…

    Samotný vchod do pokoje je pokryt tmavou dýhou s výraznou texturou
    Samotný vchod do pokoje je pokryt tmavou dýhou s výraznou texturou
    Nástěnná svítidla zanechávají dojem modernosti i retra. Architektonické studio FIGR; zdroj: Casavogue
    Nástěnná svítidla zanechávají dojem modernosti i retra. Architektonické studio FIGR; zdroj: Casavogue

    2. Jak vytvořit tropickou koupelnu

    Pokud chcete takovou koupelnu, měli byste dbát na správnou míru a rovnováhu mezi tmavými a světlými barvami. Profesionálně navržené koupelny jsou většinou takto vyvážené, protože pro všechny větší plochy (podlahy a stěny) architekti volí světlé barvy (většinou bílou nebo béžovou), a ty pak oživí tmavými doplňky (baterie, sprcha, umyvadlo, držáky na ručníky / mýdlo…). Černá je výrazná barva, takže při jejím používání buďte opatrní, aby nevznikl opačný efekt.

    Rostliny svou výraznou zelenou barvou okamžitě promění každý jednotvárný prostor v živý biotop. Dýha s imitací tropického druhu dřeva připomíná přírodu. Při pohledu na toto vše si budete připadat jako v deštném pralese.

    2.1. Zapuštěné umyvadlo na desku

    Tento typ umyvadla je nejen krásný, ale také nenáročný na údržbu, protože zaoblené plochy se snadněji čistí než ty, které mají mnoho hran. Krásné minimalistické umyvadlo nyní najdete v každé lépe vybavené prodejně koupelnového nábytku.

    Zapuštěné umyvadlo; TopDom
    Zapuštěné umyvadlo; (zdroj: TopDom)

    2.2. Vana

    Snad nic vaše tělo i duši neuvolní tak jako relaxace v teplé, voňavé perlivé lázni. V této tropické koupelně platí pravidlo oblých linií, které doprovázejí nejen umyvadlo a toaletu, ale i vanu. Architekti zvolili volně stojící model, instalovaný několik cm od stěny, aby v prostoru ještě více vynikl. Baterie je instalována rovnou na zeď.

    Vana Villeroy & Boch (zdroj: Reuter)
    Vana Villeroy & Boch (zdroj: Reuter)

    2.3. Závěsné WC

    Pro toaletu zvolili architekti závěsnou toaletní mísu se zaoblenými hranami, která navazuje na estetiku vany a umyvadla. Takové WC je mnohem pohodlnější a atraktivnější než hranaté, které už trochu vyšlo z módy.

    57.jpg
    Záchodová mísa závěsná; (zdroj: TopDom)

    2.4. Umyvadlové a vanové baterie

    Pravděpodobně jste si ihned všimli odvážných černých baterií pro umyvadlo, vanu a sprchu. Černé koupelnové armatury jsou v posledních letech obzvláště žádané, a tak je najdeme téměř všude. Zvláštním detailem použitým v této koupelně nejsou ani tak samotné prvky, jako způsob instalace - všechny jsou připevněny přímo na stěnu!

    Černé armatury Steinberg (zdroj: Reuter)
    Černé armatury Steinberg (zdroj: Reuter)

     

    2.5. Sprchové armatury

    Pokud se rozhodnete pro černou baterii nad umyvadlo, má smysl zvolit stejnou barvu pro ty do sprchy a vany. Tyto prvky jsou většinou minimalistické, s rovnými liniemi a redukovanými tvary, takže se perfektně hodí do každého stylu.

    Černá vanová nebo sprchová baterie; (zdroj: TopDom)
    Černá vanová nebo sprchová baterie; (zdroj: TopDom)

     

    2.6. Stropní sprchové panely

    Pokud si chcete sprchu především užít, pak není nic lepšího nežli dopřát si „déšť“ ze stropní sprchy se širokou hlavicí. Tuto vymoženost doceníte zejména při mytí vlasů.

    Stropní sprcha Gessi (zdroj: Mico)

    Stropní sprcha Gessi (zdroj: Mico)

    2.7. Obklady stěn

    Keramické obklady do koupelny nikdy nevyjdou z módy. S pokrokem technologií a neustálým hledáním něčeho nového a odvážnějšího se však v posledních letech výrazně změnily. To však nic nemění na tom, že klasické, obyčejné bílé obklady menších rozměrů zůstávají velmi oblíbené. Byly použity také v této koupelně, kterou jsme si vzali jako příklad. Vnášejí do místností půvab a eleganci stejně jako klid a rovnováhu.

    Keramické obklady na stěnu Mutina (zdroj: Mutina)
    Keramické obklady na stěnu Mutina (zdroj: Mutina)

    2.8. Teracová dlažba

    Tato tropická koupelna má na podlaze teracové dlaždice z šedého granulátu, což ve skutečnosti znamená, že "štěrk" v betonu je v odstínech šedé a béžové. Teraco technicky vzato není keramika, ale ušlechtilý beton (přesněji řečeno směs cementu, kamenných drtí (mramor) a barviv). Beton se brousí do takové míry, že se kamenivo dostane na povrch, což dlaždicím dodává velmi zvláštní, skoro až magický vzhled.

    Teracová dlažba Archello (zdroj: Archello)
    Teracová dlažba Archello (zdroj: Archello)

    2.9. Umyvadlová skříňka

    Aby byla skříňka s umyvadlem dokonalá, doporučujeme abyste si jí nechali zhotovit na míru. Nejen, že truhlář bude moci přesně vyřezat ideální rozměry podle dostupného prostoru, ale také si budete moci vybrat barvu a dýhu. Budete mít na výběr mezi tmavším dřevem s výraznou texturou, jako je dřevo v tropické koupelně, mezi načervenalým, lakovaným nebo matným, světlým dřevem. Pokud chcete úplně stejně umyvadlo jako na fotografii, doporučujeme skříňku bez úchytů. Otvírat se dá seříznutím čela na horní hraně. Jako špičkový stylový detail doporučujeme také kousek voděodolného kamene na dřevěnou skříňovou desku.

    2.10. Černý radiátor

    Radiátor je klíčovým prvkem každé koupelny. Nejen, že vás zahřeje, když jste mokří a bez oblečení, ale také rychle vysuší mokré ručníky a prádlo. Radiátor může být i krásným doplňkem, který zvýrazní a smysluplně dotvoří design. V naší tropické koupelně je radiátor stejně jako armatura v černé barvě, aby navázala na sérii černých akcentů.

    Černý radiátor / sušička Bathstore (zdroj: Bathstore)
    Černý radiátor / sušička Bathstore (zdroj: Bathstore)

     

    2.11. Světlo nad umyvadlem

    Světlo, které je vlastně jen žárovkou, působí opravdu retro. V této koupelně umístili architekti na každou stranu umyvadla jedno malé svítidlo, které bylo upevněno na stěnu černým nástavcem. Takové lampy však nejsou žádnou novinkou; vyrobil je italský designér Achille Castiglioni v minulém století.

    Nástěnné svítidlo od italského designéra Achille Castiglioniho (zdroj: Pamono)
    Caption

    2.12. Kulaté zrcadlo bez rámu

    Jednoduché kulaté zrcadlo bez viditelné hrany a rámu je vždy dobrou volbou. U zrcadel v zásadě platí pravidlo, že čím větší, tím lepší, protože otvírá a osvětluje prostor, a navíc lépe plní svou funkci, tedy budete se v něm lépe zhlížet.

     Kulaté zrcadlo Stilhaus (zdroj: Keramika-online)
     Kulaté zrcadlo Stilhaus (zdroj: Keramika-online)

     

    Odborný článek 470
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Koupelna?

    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 502 realizátorů v oblasti Koupelna
    9.2
    0

    Jaroslav Tomšík


    9.6
    0

    FURNITA, s. r. o.


    9.4
    0

    Zdeněk Zadražil


    9.5
    0

    Milan Vaněček


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena