V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sprchové kouty, masážní boxy nebo sprchy bez vaničky?

    Jedno z největších dilemat při úpravě obytného prostoru zní: vana nebo sprcha? Když si chcete užít dlouhou koupel v luxusní voňavé pěně, nebo máte malé děti, výběr padne na vanu. Sprchový kout je naproti tomu mnohem praktičtější a slouží k „rychlému“ sprchování, kdy se spotřebuje méně vody a energie. Je lepší i pro starší osoby, pro které je sezení ve vaně a vystupování z ní dost velký problém. Sprchové kabiny také zabírají méně místa a jsou ideální pro stísněné koupelny. Existují tři typy sprchových systémů, a který z nich zvolíte, závisí na několika faktorech - na vašich zvycích, dostupném prostoru, rozpočtu a estetice.
    Odborný článek 107
    sprchovy kout
    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna:

    1. Sprchový kout musí být pravidelně udržován!

    1.1. Sprchový kout hraje v koupelně důležitou roli

    Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je sprchový kout tak důležitý? Důvodů je více, ale klíčové určitě je, že díky němu zůstane vaše koupelna vždy suchá a čistá. Suché podlahy jsou nejlepší prevencí uklouznutí a pádů. Věřte nebo ne, pády v koupelně tvoří až 80% úrazů, ke kterým dojde v domácnostech. Kromě toho také zabraňují tvorbě plísní. Sprchové kouty mají také silnou symbolickou hodnotu, protože představují intimní prostor, který poskytuje potřebné soukromí a bezpečně vás skryje před zraky ostatních, což je zvláště důležité ve veřejných koupelnách.

    1.2. Plíseň a vodní kámen na stěnách kabiny

    Aby sprchová kabina dlouho a dobře sloužila svému účelu, musí být řádně udržována. Největší nebezpečí, které zanedbané kabině hrozí, je tvorba plísní. Ta se v koupelně často objevuje kvůli neustálé přítomnosti vody a vysoké vlhkosti. Nejlepším způsobem, jak se před ní chránit, je prevence, přesněji pravidelné drhnutí a udržování čistoty. Pravidelné větrání koupelny je také nezanedbatelné, protože nejlepším prostředkem regulace vlhkosti v každé místnosti je přísun čerstvého vzduchu. Pokud se vám nedaří zabránit vzniku plísní, můžete je zkusit odstranit speciálními chemickými čisticími prostředky. Plísně musíte začít odstraňovat hned, jak se objeví, tedy jakmile si jich všimnete. Později, když proniknou hlouběji do konstrukce stěny, je téměř nemožné je z podkladu odstranit. Sprchovou kabinu doporučujeme důkladně vyčistit alespoň jednou týdně a po každém sprchování otřít sklo.

    Na skle a armaturách uvnitř sprchové kabiny se hromadí mnoho vodního kamene, který lze úspěšně odstranit obyčejným octem.
    01.jpg
    Sprchový kout je důležité pravidelně čistit, jinak se na všech površích budou hromadit plísně

    2. Modulární sprchová kabina

    Modulární sprchová kabina se vyrábí jako kusový výrobek. Posuvné dveře kabinky, mělká sprchová vanička i boční, tedy zadní strana kabiny, jsou spojeny v jeden kus, který je jako takový přiveden a instalován do koupelny. Tento typ kabiny může mít nainstalované různé doplňky, jako jsou madla, police na sprchové gely, šampony apod. Modulární sprchové kabiny jsou na trhu již dlouho, a jsou charakteristické tím, že je lze přemístit na jiné místo nebo do jiné místnosti jako kus nábytku. Za nevýhodu lze považovat to, že se vyrábějí v omezeném výběru velikostí a tvarů, což může být u velmi malých koupelen problém. 

    3. Klasický sprchový kout

    Právě pro nemožnost přizpůsobení rozměrů modulární kabiny koupelnám různých tvarů a objemů se lidé mnohem častěji rozhodují pro klasický sprchový kout, vlastně model, ke kterému se armatury, vany, doplňky, boky a dveře kabinky dokupují samostatně. Aby se zabránilo stříkání vody, lze použít pevné bočnice ze skla nebo plexiskla, ale také „měkké“, tedy závěsy z voděodolného materiálu. Díky této možnosti nákupu a montáže prvků dle přání a potřeby je tento typ kabiny jednoznačně nejoblíbenější. Důležité je pouze to, aby byly jednotlivé díly vzájemně kompatibilní, což je třeba před koupí zkontrolovat. Podle zvoleného stylu a designu si můžete vybrat libovolnou sprchovou vaničku. Vaničku lze dokonce obložit i obklady v jedné rovině s finální vrstvou podlahy. Klasický sprchový kout dává větší volnost při navrhování konečného vzhledu kabiny i celé koupelny a nabízí několik způsobů montáže. Například nemusí mít žádnou vaničku. Místo toho se na podlahu položí speciální keramický protiskluzový obklad s mírným sklonem se žlábkem pro zajištění odtoku vody. Celá podlaha koupelny tak působí jednotně a rovně, což je velmi elegantní a moderní řešení.

    02.jpg
    Sprchový kout je nejlepším řešením pro udržení koupelny čisté a suché

    4. Masážní sprchový box

    Bez ohledu na to, že je sprchový kout velmi praktickým koupelnovým prvkem primárně určeným k udržování hygieny, může nabídnout i možnost určité míry požitku a relaxace. Tuto možnost poskytl i příchod masážních sprchových boxů. S takovým řešením byli velmi spokojeni zejména nároční zákazníci, kteří jej mohli využít k naplnění potřeb, které běžné kabiny nabídnout nemohou. Tento typ sprchové kabiny má jednu nebo dvě hlavní sprchy (boční, stropní + mobilní ruční), zatímco masážní trysky jsou instalovány na straně. Prostřednictvím trysek, které mohou mít různé tvary a velikosti, jsou vypouštěny proudy různé intenzity, které masírují určité svaly nebo části těla. Každá masážní tryska v takovéto speciální sprchové kabině má zabudovaný prstenec, kterým můžete ovládat sílu a směr vodního paprsku, a nechybí ani spínače, které zapínají a vypínají jednotlivé trysky. Samotné tělo masážní sprchové kabiny bývá vyrobeno z PVC materiálu, profily jsou většinou hliníkové, uvnitř je často PVC sedátko a polička na šampony a mýdla. V posledních letech se vyrábí stále luxusnější modely, které obsahují systémy s dálkovým ovládáním, pro připojení k chytré domácnosti, s osvětlením, hudebními reproduktory, video obrazovkami, a dokonce i se saunou.

    Masážní sprchové boxy pomáhají snižovat bolesti svalů, což je žádoucí zejména po dlouhých a namáhavých sportovních aktivitách. Navíc mají blahodárný, relaxační účinek na psychiku.

    5. Sprcha bez vaničky

    Další možností, o které se dá říci, že vypadá nejelegantněji, je sprcha bez vaničky. Provádí se umístěním sprchového koutu do výklenku ve stěně a jeho obehnáním stěnami ze všech tří, dvou nebo jedné strany, přičemž přední stranu tvoří většinou skleněné vstupní dveře nebo plastový závěs. Podlahu lze pokrýt dlažbou nebo jinou voděodolnou podlahovou krytinou. V takových případech musí být samozřejmě zajištěn dostatečný odvod vody, který může být proveden jako bodový odtok nebo žlábek podél jedné ze stěn. Bodový odtok i žlab lze umístit v jedné rovině s podlahou, což interiéroví designéři považují za obzvláště prestižní řešení. Interiér sprchové kabiny může být obložen keramikou, zdobený mramorem nebo některou z kompozitních, umělých hmot, které imitují přírodní materiály. Do tohoto prvku lze osadit i masážní trysky, reproduktory apod.

    03.jpg
    Sprcha bez vaničky nabízí spoustu možností; je to jeden z mála prvků v koupelně, u jehož designu můžete popustit uzdu své fantazii

    6. Cena: je masážní box opravdu drahý?

    Ceny těchto prvků se velmi liší a závisí na velikosti, kvalitě vestavěných materiálů a designu. Dokonalá stylová sprcha vyrobena na míru s vysoce kvalitním kováním a odtoky často stojí více než jakákoli sprcha z obchodu - dokonce i masážní box. V zásadě jsou však nejlevnější standardní prefabrikované sprchové kabiny.

    Ceny standardních modelů prefabrikovaných sprchových kabin se pohybují mezi 6.000 a 14.000Kč. Za masážní boxy zaplatíte 11.000 - 16.000Kč. Jejich cenové rozpětí je poměrně velké - ty nejluxusnější stojí jako ojeté auto. Ceny za sprchy bez vaničky se odvíjejí od náročnosti provedení, ale v zásadě se pohybují mezi 20.000 až 30.000. Pro žádný typ kabin neexistuje prakticky cenový limit; zkrátka vybere si každý.

    Odborný článek 107
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Koupelna?

    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 503 realizátorů v oblasti Koupelna
    9.3
    0

    Jiří Paclt


    9.5
    0

    Truhlářství Holešovice


    9.7
    0

    D&M Kuchyně


    9.5
    0

    Truhlářství Buchlovský


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena