V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak vyrobit sokl domu?

    Tento článek si přečetlo více než 567+ uživatelů
    Sokl je ta část domu, která spojuje základy budovy s vnějším povrchem. Jedná se o vertikální část budovy, která obvykle vystupuje nad úroveň terénu a tvoří tak spodní část zdi. Ideální výška tohoto prvku je 30 až 50 cm. Obvykle se jedná o nenápadný prvek stavby, který kromě estetické funkce musí plnit i funkci ochrannou a izolační. Zároveň jsou soklové lišty jednou z nejvíce zatěžovaných částí budovy, takže vyžadují náležitou pozornost jak při stavbě, tak při rekonstrukci nebo údržbě. Obvykle se soklová lišta liší od fasády liší barvou nebo tím, že je vyrobena z jiného materiálu.
    Odborný článek 567
    sokl domu
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Tepelná izolace soklu

    Někteří se domnívají, že sokl lze tepelně izolovat různými materiály, např. kamennou vlnou nebo skelnou vatou. V praxi se však jako nejoptimálnější a nejfunkčnější řešení ukázalo použití polystyrenu, který neváže vlhkost. Izolace použitá na soklu bývá o několik centimetrů tenčí než na fasádě, ale může mít klidně i stejnou tloušťku. Je důležité jen to, aby nebyla silnější.

    Při konstrukci soklu je také nesmírně důležitá mechanická ochrana proti vlhkosti, k čemuž se používá hydroizolace. Hydroizolace se instaluje ve spodní části fasády, nejméně 30 cm nad úrovní terénu, a v případě potřeby se upevní vhodnými šrouby.

    2. Povrchová úprava soklu

    Tato část domu by měla splňovat nejen funkční vlastnosti (chránit stavbu před vlhkostí), ale měla by být i hezká. Obvykle se sokl obkládá těžkým materiálem, například kamenem, nebo se natírá tmavou barvou, protože tak působí pevněji a robustněji a dům se zdá být lehčí. Zdá se, že sokl působí nejsilnějším dojmem, je-li obložen kamenem, i když lze použít i třeba keramické dlaždice. Pokud se rozhodnete pro povrchovou úpravu, měla by být natřena tmavou barvou, a to nejen z estetických důvodů, ale také proto, že na tmavším soklu jsou méně vidět nečistoty od deště. Sokl může být ze stejného materiálu jako fasáda, nebo může naopak vytvářet materiální kontrast.

    Nejlevnější volbou povrchové vrstvy soklu je tenkovrstvá povrchová vrstva - cementová omítka.

    3. Sokl - na co si dát pozor

    Je nesmírně důležité, aby tepelná izolace i hydroizolace byly správně připevněny ke stěně. Důležité je také navrhnout a provést sokl tak, aby nedocházelo k tepelným mostům.

    01.jpg
    Kámen je elegantní a odolný materiál pro sokl domu
    Odborný článek 567
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.5
    0

    Stavební firma Jiří Jelínek s.r.o.


    9.7
    0

    S-O-D Holding s.r.o.


    9.2
    0

    Tomáš Máj


    9.4
    0

    Strefas


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena