V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    První nátěr nebo renovace fasádní barvy

    Tento článek si přečetlo více než 1045+ uživatelů
    Fasáda se obvykle barví, když potřebuje celkovou rekonstrukci nebo těsně před dokončením novostavby. Stav fasády však není jen otázkou vzhledu. Nátěr fasády chrání omítku před vnějšími vlivy, umožňuje správnou funkci zateplení a blahodárně působí na komfort bydlení. Pravidelnou údržbou a opakovaným nátěrem zachováte tržní a estetickou hodnotu celého domu.
    Odborný článek 1045
    malba fasady
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. V jakých intervalech by se měl nátěr fasády obnovovat?

    Po deseti letech začíná pomalu slábnout voděodolnost fasádní barvy a nejpozději na patnáct let se doporučuje její celková obnova. Samozřejmě celé ty roky je fasáda nepřetržitě vystavována všem vnějším vlivům, špiní se, barva bledne a smývá se. Pokud se proto neobnoví fasádní nátěr ve stanovené lhůtě, začne chátrat i omítka pod ním, a to automaticky znamená vyšší náklady na renovaci.

    2. Jakou barvu zvolit?

    Trh dnes nabízí velmi širokou škálu různých typů fasádních barev. Existují různé specializované výrobky pro první nátěr, restaurování a údržbu, lakování hladkých a drsných povrchů a tak dále. Je velmi důležité, aby byl přípravek správně zvolen podle fasádního podkladu (druh, kvalita, stáří). Pečlivě je třeba posoudit i stav podkladu. Fasádní barvy mohou být paropropustné nebo voděodolné.

    2.1. Akrylátová fasádní barva

    Tento typ fasádní barvy je voděodolný a parotěsný. Nejlepších výsledků se dosáhne, pokud se použije na hladkou, leštěnou nebo betonovou fasádu; pokud jde o novou betonovou fasádu, musíte s nátěrem počkat alespoň měsíc, aby zcela vyschla. Existuje také mikrovyztužená verze akrylové barvy na fasády ze syntetických vláken. Má stejné vlastnosti jako běžná akrylová barva, ale lze ji použít i na méně drsné až hrubě strukturované povrchy.

    Akrylátové fasádní barvy jsou nejlevnější a z tohoto důvodu jsou častou volbou investorů.

    2.2. Silikátová fasádní barva

    Silikátové barvy připomínají ty velice staré, proto se hojně používají při restaurování budov, které byly prohlášeny za chráněné historické a kulturní památky. Silikátová fasádní barva je paropropustná a lze ji použít na staré i nové, jemné omítky z vápence nebo vápenocementu. Verze ze syntetických vláken je zvláště vhodná pro nanášení přes hrubé dekorativní omítky.

    2.3. Silikonová fasádní barva

    Silikonová fasádní barva je vysoce voděodolná a zároveň paropropustná. Používá se na hladké, jemně omítnuté fasádní povrchy. Mikrovyztužená verze silikonové barvy zabraňuje zadržování a hromadění nečistot na povrchu fasády. Nechybí ani bezbarvý nátěr silikonem, který zvyšuje voděodolnost fasádní barvy a omítky. Je vhodný i k ochraně kamene a kamenných obkladů.

    Silikonová barva je odolná vůči škodlivým účinkům UV záření a výfukových plynů.

    2.4. Vápenná fasádní barva

    Vápenná barva patří k vysoce paropropustným a proto se používá na méně náročné, jemné omítky. Je vhodná zejména pro historické budovy a památky různého druhu.

    2.5. Samočistící fasádní barva

    Samočistící mikrovyztužená fasádní barva funguje na principech nanotechnologie a je zcela paropropustná. Je nejdražší a nejsofistikovanější ze všech barev. Obsahuje silikonové látky, které tvoří texturovaný povlak na fasádě, a je extrémně voděodolná.

    Na všech těchto barvách zároveň neulpívají saze, prach a jiné nečistoty. Vše, co se na ně dostane, neustále smývá déšť nebo sníh. Výhodou je, že nedochází k praskání barvy v místech, kde je nanesena hustěji, a to díky tenkým syntetickým vláknům, která fungují jako zesílená síťovina.

    malir.jpg
     Fasáda by se měla obnovovat každých 10-15 let

    3. Malování fasád - jak se provádí?

    3.1. Příprava podkladu

    Prvním krokem před obnovou nátěru na fasádě je správná příprava starého podkladu. Je nutné pečlivě posoudit typ podkladu a jeho stav. Různá drobná poškození na omítce je nutné nejprve opravit, tedy zahladit.

    3.2. Přístup

    Malování jednopatrových nebo dvoupatrových domů se nejčastěji provádí pomocí pojízdného lešení a hliníkových žebříků, protože je to nejrychlejší a nejjednodušší způsob. U větších a vyšších budov je třeba postavit lešení kolem celé budovy.

    3.3. Ochrana

    Okna, parapety, dveře a okapy je nutné před nátěrem řádně chránit. Ochranná fólie a pásky chrání i okolí stavby. Zaschlé skvrny, zejména fasádní barvy na silikátové bázi, nelze později odstranit.

    3.4. Povětrnostní podmínky

    Přemalování fasády se provádí pouze za vhodných povětrnostních podmínek.

    Teplota vzduchu by měla být vyšší než 5°C a nižší než 35°C (u silikátových a vápenných barev je toto rozmezí ještě nižší) a relativní vlhkost nižší než 80%. Nedoporučuje se nanášet fasádní barvu na prudkém slunci; pokud se práce mají provádět za slunečného počasí, musí být fasáda zastíněna. Fasádní barva by se neměla nanášet za deště, mlhy nebo silného větru.

    3.5. Počet vrstev

    Bez ohledu na to, zda se fasáda natírá poprvé nebo jen přetírá, je nutné nátěr nanášet minimálně ve dvou vrstvách. První vrstva je emulzní impregnace a pak následují 2 vrstvy barvy.

    3.6. Nástroje

    Fasádní barva se obecně nanáší na povrchy pomocí rozprašovačů; na hůře dostupná místa a detaily lze použít kožešinové či textilní válečky, popř. štětce.  

    Odborný článek 1045
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.2
    0

    Stavby Tretera


    9.4
    0

    Profimalir.cz - Vladimír Strobach


    9.8
    0

    Veseljko Stankovic


    9.5
    1

    Malířství Jakub Filip


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena